Lupi, cu tumoră Sticker, operat PRO BONO în Adăpostul municipal Iași la Cabinetul veterinar Izavet
Lupi este un câine adult de 5 ani – prima dată a ajuns în Adăpostul municipal Iași în iarnă, în luna februarie. A fost castrat, apoi adoptat.
De curând, doamna care îl îngrijeste și care l-a preluat de la primul adoptator a observat scurgeri de sânge la nivel genital. Din discuțiile avute cu ea, doamna doctor Livioara Rotariu a dedus că poate fi vorba de o tumoră Sticker contactată înainte de castrare, din perioada în care câinele a fost activ sexual. Doamna doctor Livioara Rotariu a acceptat să fie operat PRO BONO în Adăpostul municipal Iași la Cabinetul veterinar Izavet. Operația a decurs bine. Acum câinele se recuperează și va merge în curând acasă.
Câteva informații din literatura de specialitate despre acest gen de tumori:
„Sarcomul Sticker este singura tumoră transmisibilă sexual care afectează câinii de toate vârstele și rasele, atât femelele cât și masculii, cei mai afectați fiind câinii tineri necastrați. Transmiterea naturală se face în timpul împerecherii, atunci când celulele tumorale trec de la animalul purtător la cel sănătos, prin mici leziuni ale mucoaselor sau ale pielii. Tumora se dezvoltă la locul de instilație: de regulă la nivelul vulvei femelelor sau capului penian al masculilor. Dar poate apărea și în alte regiuni ale corpului, în funcție de comportamentul care a favorizat transmiterea: gura, nas, regiunea anală, piele, țesut mamar și alte zone nespecifice.
De la pacient la pacient, tumora poate evolua rapid, pe durata a câtorva luni sau lent, pe durata a mai bine de un an. Primele semne ale neoplasmului: sângerări vulvare sau peniene, prurit, iar câinele se linge intensiv în zona respectivă. Apoi masa tumorală se mărește, invadează organele genitale externe, apare congestionată, conopidiformă, de culoare roz-roșiatică din cauza vascularizației abundente. Este friabilă, la atingere se rup bucăți de țesut și sângerează puternic. La nivelul botului are aspect desfigurant, fața se tumefiază, apar scurgeri sangvinolente sau apoase. Unele funcții ale organelor afectate sunt întrerupte sau alterate (urinarea, masticația, respirația). Imunitatea câinelui are un cuvânt major de spus în evoluția și aspectul bolii. Metastazele apar la 5% din pacienți, care de regula sunt pui, câini bătrâni sau imunosupresati. Exereza chirurgicală trebuie urmată de terapia citostatică. Tumora veneriană transmisibilă răspunde bine la tratamentul cu citostatice (vincristina). După doar 2 cure de citostatic, tumora remite semnificativ. Pentru a-i asigura eficacitatea tratamentul se continuă pe durata a 5-6 săptămâni. Atunci când sarcomul a căpătat rezistență la vincristina, se poate apela la alte două citostatice eficace: vinblastina și doxorubicina. Prognosticul este în cele mai multe cazuri favorabil. Cu cât tumora este depistată și atacată mai repede cu atât animalul se recuperează mai ușor.
Boala poate fi prevenită cel mai simplu prin castrarea câinilor și evitarea montelor accidentale. Sarcomul Sticker are incidența cea mai mare acolo unde există populații însemnate de câini fără stăpân.”