iasiadopta

3 rase de caini care chiar se bucura de traiul in curte

Cainii sunt asemanatori cu oamenii in anumite privinte, fiecare rasa si individ canin are nevoie de conditii propice lui. Unii caini se simt mai bine in climat rece, Husky Siberian, spre exemplu, altii in locuri ceva mai tropicale sau cu umiditate scazuta. In orice caz, diferenta majora intre oameni si caini se refera la preconceptie. Nu cred ca bunicul meu ar putea vreodata sa creada ca lui Rex i-ar fi mai bine in casa, la caldura (chiar si iarna), decat in cotet in curte.

De fapt, sa spun drept, am observat ca este chiar o ideologie comuna, anume cainelui ii trebuie curte. Pentru multi dintre cei convinsi de spiritul liber si agitat al lui Canis Lupus nici nu se pune problema de tip de blana, marimea patrupedului, ori boli tipice de rasa.

Cu toate acestea sunt doar anumite rase de caini care chiar se adapteaza bine conditiei de caine de paza sau curte, in special cand vorbim de Romania: veri calde, ierni naprasnice.

Bine, ce e drept, orice caine se poate adapta, mai mult sau mai putin, locuitului in curte, dar nu inseamna ca mediul ii prieste. Nici macar cainii a caror provenienta vine din partea Euro-Asiei, Siberiei sau din tinuturile nordice nu sunt 100% rezistenti la – 20 de grade, asadar, nu ar trebui sa stea chiar mereu afara.

In general, cainii dotati prentru a sta mai mult sub cerul liber sunt cei care:

    i.) au un strat dublu de blana groasa, deasa si secreta uleiuri care le protejeaza  blana de mizerie (Husky Siberian, Labrador, spre exemplu);    

    ii.) au, in general, stramosi folositi la vanatoare (Akita Inu, Ogarul Irlandez etc), pentru ca au o rezistenta mult mai mare in conditii vitrege, forta si ceva mai multa energie de consumat. Sunt si exceptii totusi, cum ar fi Bulldog-ul Englez sau American, desi stramosii lor vanau tauri salbatici sau erau folositi in luptele cu tauri, acestia au blana scurta, pielea sensibila si datorita nasului turtit pot dezvolta rapid probleme respiratorii. Sunt afectuosi cu familia lor, insa sunt alerti si reactioneaza cand un lucru straniu sau necunoscut le incalca teritoriul ( fie el om, animal, zgomot). Chiar daca majoritatea cainilor de paza sunt groaznic de temperamentali, ba chiar pot fi mici tirani posesivi, socializati cum trebuie si educati cu atentie sunt companioni minunati.

Nu orice animal e potrivit pentru a sta in curte, nu orice animal e potrivit pentru a trai intr-un apartament. Asadar, ce animale chiar se potrivesc traiului in curte si sunt bune pentru paza si protectie?

3 Rase de caine perfecte pentru curte sau paza:        

    

  1. Akita Inu, unii dintre, poate, cei mai interesanti caini pe care ii putem avea ca animale de companie. Sunt caini foarte loiali, cu un consum modic de energie, nu foarte galagiosi, dar extrem de vigilenti. Sa nu uitam, totusi ca stramosii lor erau celebri Matagi Inu sau Odate, vanatori de ursi bruni japonezi. Bine, au o istorie destul de stufoasa si plina de evenimente nefericite care aproape au dus la extinctia rasei. In orice caz, de aici li se trag cateva asa-zise minusuri. Sunt o rasa extrem de inteligenta, aproape pe aceeasi treapta cu Ciobanescul German, insa nu sunt nici pe departe la fel de obedienti. Din contra sunt caposi, aroganti si se plictisesc foarte repede. Antrenarea lor necesita enorm de multa rabdare si consecventa, orice comanda contradictorie sau orice abatere creeaza confuzie pentru animal si il impinge spre neascultare. Un alt inconvenient consta in caracterul sau dominant si distructiv. Akita Inu au cateva particularitati stranii: daca se plictisesc devin distructivi sau auto-distructivi, ba chiar pot deveni depresivi. Cauzele pentru astfel de conditii? Nu sunt suficienti bagati in seama ori sunt prea mult bagati in seama. Nu consuma destula energie sau consuma prea multa energie. De fapt, realistic vorbind, indivizii acestei rase au personalitati destul de unice. Unii pot fi incredibili de activi, altii mult prea lenesi. Unii pot fi caposi, altii pot sa fie ceva mai obedienti. Chiar si cand vorbim de antrenament lucrurile difera, nu orice tehnica, jucarie merge la orice individ Akita. Un lucru este totusi comun, orice metoda negativa, prin pedeapsa sau agresivitate genereaza un caracter malevolent, antisocial si distructiv.
    Tot o trasatura specifica, ciudata, dar puternica in acesti caini este nevoia de a domina. Nesocializati corespunzator devin foarte agresivi cu alte animale si alti oameni. Ba chiar, revin genele predominate de vanator si orice animal mic devine o posibila tinta. In orice caz, chiar si un specimen educat corespunzator are tendinta sa se lupte pentru suprematie cu specimenele de caini cu care impart genul (femele cu femele, masculi cu masculi).
    Un alt lucru pentru care ar trebui sa te pregatesti, sufleteste mai mult, este o posibila aparitie a cancerului. Cancerul este o boala destul de comuna pentru Akita Inu si cea mai mare cauza a mortalitatii in aceasta rasa.
    Totusi daca poti trece peste aceste inconveniente si te inarmezi cu rabdare, beneficiezi de trasaturile sale pozitive: loialitate iesita din comun, un caine destul de linistit, iubitor si foarte protectiv. Bonus, aspectul lor de prostovani aroganti si dragalasi.    

   

  1. Husky Siberian, posibil unul dintre cei mai populari caini din zilele noastre fie pentru ca sunt simpatici sau pentru ca au ochii hipnotizanti. Aceasta rasa are o istorie lunga si destul de in ceata. Stim sigur faptul ca mereu au fost caini utilitari, chiar inainte de a ajunge in Alaska in 1909 si de a deveni mici eroi ai oraselor inzapezite si izolate.

Blana lor este perfecta pentru iernile grele, precum si pentru un cadru in care stau mai mult pe pamant sau iarba. Au blana pe doua straturi, impermeabila, iar uleiurile pe care le secreta pielea lor nu permit blanii sa stranga mizerie. Cu toate acestea, nu fac fata in mod deosebit la temperaturi trecute de 25 de grade. Sunt caini docili, obedienti si iubitori din fire, atat doar ca pana la 4 luni sunt hiperactivi, de la natura, iar pe tot parcursul vietii au nevoie de mult exercitiu.
Nu sunt foarte bolnaviciosi, au predispozitie la hipertiroidism si sunt mancati din fire, deci trebuie tinuta o dieta destul de stricta. In rest sunt bolile comune raselor medii si mari (displazie de sold si altele acestui gen) si cateva probleme cu vedere (cireasa din ochi si degenerarea corneei).
Asadar, daca poti face fata celor 4 luni de agitatie, Husky-ul este cainele perfect pentru tine.

  1. Mastiff Englez, un caine mare, puternic si loial. Iubit secole intregi atat de nobilime, cat si de oamenii de rand pentru forta, loialitatea si iubirea fata de stapan de care a dat dovada. Cu toate acestea, ceea ce il face un caine de paza exceptional se refera la stramosul sau, Mastiff-ul Tibetan, un caine deosebit de agresiv, dar loial. Mastiff-ul Englezesc a fost rezultatul crescatorilor din Britania, specia a fost incrucisata si crescuta timp de 2000 de ani. Cand romanii au invadat Britania au luat specimene din rasa cu acestia. Ba, se zvoneste chiar ca pe vremea lui Cezar era folosit in luptele dintre gladiatori. Pe cat este de iubitor si afectuos si loial, genele de luptator sunt inca acolo. Asadar, antrenamentul pentru obedienta si socializare trebuie efectuat cat mai rapid, cat este inca pui, altfel poate dezvolta un comportament defectuos si agresiv in relatie cu alti oameni si alte animale.
    In ciuda acestui aspect, este un caine extrem de loial si atasat de familia lui. Ba chiar, este rabdator cu copii stapanului sau. Cu toate acestea, fiind una dintre cele mai mari rase de caini existente, nu este indicat sa lasati copii nesupravegheati in jurul lui. Exista un risc de strivire sau ranire prin daramare destul de mare in preajma copiilor mici. Cu toate acestea este un caine de curte si familie. Are blana scurta si deasa, deci rezista destul de bine si la frig si la cald, cu toate ca nu la temperaturi exagerate.
    Nu este un caine pretentios sau bolnavicios. In orice caz, are predispozitie la obezitate si multa energie de ars, deci are nevoie de mult s
Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu