iasiadopta

Ai un câine supraponderal?

Ca și pentru oameni, nici câinilor nu le este greu să pună câteva kilograme în plus, mai ales dacă au o vârstă înaintată și fac mai puțină mișcare.
 

Câinele tău este supraponderal?

Deși veterinarul ar putea să-ți spună în timpul examinării dacă animalul tău de companie este supraponderal, este foarte simplu să cântărești un câine de talie mică acasă, folosind cântarul de baie. Mai întâi, te cântărești tu, iar apoi iei câinele în brațe și te urci, din nou, pe cântar, pentru a calcula diferența. Acest lucru este mai dificil pentru câinii mari deci, dacă ai un câine dintr-o rasă de talie mai mare, cea mai bună opțiune este cântărirea lui la cabinetul veterinar!

Pentru o evaluare aprofundată, folosește Instrumentul pentru controlul stării corporale. Verificarea poate fi rapid efectuată și îți permite să petreci mai mult timp de calitate cu prietenul patruped.

Dietele light

Ai putea lua în considerare și o hrană ‘light’, specială pentru câinele tău supraponderal. Comparativ cu produsele alimentare standard pentru câini, o astfel de hrană are un conținut redus de grăsimi, fiind de asemenea îmbogățită cu nutrienți esențiali, ce satisfac nevoile câinelui tău chiar dacă porțiile sunt reduse. Dacă în prezent câinele tău urmează un anumit regim, pentru o problemă medicală, sau este hrănit cu o formulă sensibilă sau delicată, consultă medicul veterinar înainte de a efectua orice modificare a alimentației.

De îndată ce câinele a revenit la forma corporală ideală, reglează treptat cantitatea de hrană oferită, pentru a-l ajuta să își stabilizeze greutatea. Continuă să monitorizezi, regulat, starea fizică a câinelui tău, astfel încât acesta să fie fericit și sănătos.

Ai răbdare

Este întotdeauna o idee bună să te consulți cu veterinarul înainte de a trece câinele pe un program de slăbire, deoarece greutatea este strâns legată de starea de sănătate a câinelui. În afară de a te ajuta să elaborezi un regim individual de slăbit, veterinarul te poate ajuta să urmărești progresul și îți va fi de asemenea sprijin pe viitor. Mulți medici obișnuiesc să ofere consultații la clinici speciale pentru slăbit pentru a urmări corect și constant starea câinelui și pentru a-l menține motivat de-a lungul întregului proces.

Slăbirea câinelui trebuie să fie graduală – timp de mai multe luni, în funcție de cât de mult are nevoie să slăbească – și, în unele cazuri, poate dura un an. Când câinele slăbește prea repede, trebuie să fii atent și să ai răbdare pentru că, în mod contrar, se poate îngrășa la loc, rapid.

Ajută-ți câinele să piardă în greutate

Înainte de a efectua vreo schimbare a regimului, vorbește cu veterinarul și sfătuiește-te cu privire la greutatea ideală a câinelui și modul corect de a ajunge la aceasta. Spre exemplu, greutatea ideală pentru un Labrador va fi întotdeauna diferită de cea a unei rase Toy, deci trebuie să știi care este greutatea de referință. Este important ca prietenul tău patruped să fie cântărit și examinat, pentru a elimina posibilitatea unei boli sau a unei probleme de sănătate, asigurându-te că îngrășarea acestuia este într-adevăr cauzată de supraalimentare.

Crește cantitatea de energie consumată de câine (prin mișcare și joacă) și micșorează cantitatea de hrană pe care o ingerează. Resturile de la masă și recompensele sunt, adesea, bogate în calorii. Elimină-le pe cât posibil și sfătuiește-i pe toți membri familiei să procedeze la fel. Chiar dacă sunt oferite cu afecțiune, tot reprezintă o trișare!

Dacă ai mai mulți câini, hrănește câinele supraponderal separat, pentru a-l opri să fure resturile. Încearcă să împărți hrana în porții mai mici și servește-le mai des, pentru a reduce senzația de foame și notează, permanent, ce a mâncat câinele. Veterinarul poate sugera reducerea cantității de hrană sau o dietă specială, slab calorică. Nu înfometa niciodată câinele și nu îi restricționa hrana fără recomandarea medicului veterinar.

Consultă medicul veterinar

Dacă prietenul tău patruped nu reușește să slăbească în ciuda intensificării activității fizice și a reducerii caloriilor, consultă, din nou, veterinarul. Acesta va dori să examineze câinele și să elimine orice problemă medicală care ar putea cauza creșterea în greutate. De asemenea, veterinarul îți poate recomanda un grup de sprijin pentru pierderea în greutate, ceea ce te poate ajuta să monitorizezi procesul, oferindu-ți multe indicații și sfaturi. Succesul slăbirii stă în răbdare și consecvență.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu