iasiadopta

Alegerea câinelui potrivit pentru tine

Adopția unui câine e una dintre cele mai incitante decizii pe care le vei lua vreodată – și una dintre cele mai importante!
Ca înaintea oricărei decizii importante, e bine să-ți faci temele – înainte de a lua un pui, asigură-te că alegi câinele potrivit pentru tine și stilul tău de viață.

Pedigree, metis sau rasă mixtă?

Running Retriever

Sunt sute de rase din care poți alege, mai ales dacă le pui la socoteală pe cele mixte și metise. De fapt, acesta ar fi primul lucru pe care îl vei lua în considerare.

Avantajul alegerii unui câine cu pedigree (cunoscut și ca rasă pură) este că vei avea un anumit grad de previzibilitate. Poți estima că prietenul tău patruped va avea o anumită dimensiune, o anumită lungime și textură a blănii, caracter, nivel de energie, și vei fi avertizat cu privire la potențialele probleme de sănătate care pot afecta anumite rase.

Există un anumit grad de previzibilitate și pentru rasele metise. Acestea au părinți din două rase pure diferite, dar poate fi dificil să se știe care rasă anume va stabili aspectul și personalitatea câinelui tău. De exemplu, o încrucișare de Border Collie-Labrador ar putea fi relaxată, debordând de energie sau niciuna dintre acestea.

Partea grea începe cu rasele mixte (cunoscute, în mod uzual, drept corcituri). Acestea au un istoric non-pedigree vast, deși uneori pot fi recunoscute unele caracteristici ale rasei. Unul dintre avantajele raselor mixte este că adesea sunt mai sănătoase, deoarece au o gamă mai variată de gene, însemnând că problemele ereditare sunt o problemă minoră.

Pentru mai multe informații despre ce rasă de câine ți s-ar potrivi cel mai bine, încearcă instrumentul nostru de selectare a rasei Lista raselor de câini .

Pui sau câine adult?

Nu degeaba ne topim în fața privirii puiului de câine – puii au ceva special care îi face irezistibili. Ei pot fi extrem de drăguți, dar asta nu înseamnă neapărat că un pui este alegerea perfectă pentru tine și locuința ta.

Dacă te gândești să adopți un pui, vei descoperi că sunt extrem de curioși și dornici să învețe, deci este absolut necesar să ai timp pentru ei. Cu dragoste, instruire și antrenament, poți să îi transformi din pagini goale, pline de entuziasm, în capodopere. Dresajul e amuzant, dar dificil – va trebui să îi înveți tot, de la mersul la toaletă până la mersul în lesă. Dacă ai timp și răbdare, vei avea o recompensă enormă și toate eforturile depuse de tine vor construi o puternică legătură între tine și puiul tău de câine.

O altă opțiune este adoptarea a unui câine adult. Dacă ești pentru prima dată proprietarul unui câine, vei descoperi că un câine mai în vârstă este mai potrivit cu stilul tău de viață.

Majoritatea câinilor adulți vor fi deja dresați și obișnuiți cu socializarea. Asta nu înseamnă, totuși, că treaba este încheiată – vor mai exista multe lucruri de făcut pentru tine și nu există niciun motiv pentru care să nu poți stabili o legătură la fel de solidă ca și cu un pui. Nu este adevărată vechea zicală că “nu poți învăța un câine bătrân trucuri noi”, deoarece fiecare câine poate învăța și se poate adapta pe întreaga sa perioadă de viață.

Din păcate, unii câini adulți ajunși la adăposturi nu au avut norocul să primească un cămin iubitor în trecut, astfel încât pot veni cu un mic ‘bagaj emoțional’. Acești câini au nevoie de multă dragoste, timp și răbdare, dar ceea ce le oferi va fi o recompensă uriașă pentru amândoi și va rezulta într-o prietenie pe viață. Colaborarea din timpul dresajului va ajuta efectiv la construirea unei relații strânse și va spori încrederea dintre voi. Personalul și voluntarii din cadrul asociațiilor non-profit sau adăposturilor te vor putea sfătui, pentru a-ți găsi partenerul perfect.

Large dog and small dog

Mascul sau femelă?

Big dog and small dog icon

Un alt lucru pe are trebuie să-l știi când cauți un câine este dacă dorești un mascul sau o femelă. Părerile diferă enorm și, în cele din urmă, decizia o vei lua conform preferinței personale.

Unii proprietari spun că femelele sunt mai ușor de dresat și tind să fie mai iubitoare, în timp ce alții declară că femelele sunt mai independente și distante. Masculii sunt considerați mai hotărâți, dar castrarea îi poate face un pic mai ușor de manevrat, dacă devin prea îndrăzneți și prea încrezători (deși asta variază în funcție de vârsta castrării și de personalitatea câinelui).

Nu există un răspuns simplu și va trebui să reții că o mare parte din comportamentul câinelui va veni odată cu personalitatea individuală și timpul pe care îl dedici dresajului și socializării câinelui.

Câinii necastrați, de ambele sexe, pot fi, uneori, greu de stăpânit. Masculii pot să fugă în căutare de femele, iar femelele necastrate pot fi dificil de stăpânit în perioada de călduri și, uneori, pot genera sarcini fantomă. Dacă dorești să îi înmulțești, acestea sunt piedici peste care se poate trece. Pe de altă parte, sarcinile neplanificate pot genera probleme inutile, cum ar fi complicațiile din timpul nașterii și găsirea de noi cămine pentru pui. Costul pentru castrarea unei femele este mai ridicat decât cel pentru castrarea unui mascul, cu atât mai mult dacă este deja gestantă.

Pentru mai multe informații despre modul în care afectează castrarea atât masculii, cât și femelele, urmărește pagina noastră FAQ despre castrare pagina Întrebări frecvente.

 
Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu