ALERGIILE CÂINILOR – CAUZE ȘI SIMPTOME
Așa cum în anumite perioade ale anului pentru unii, sau pe tot parcursul anului pentru alții, alergiile ne dau bătăi de cap și ne strică buna dispoziție, așa este și în cazul câinilor. Alergiile prezintă o reacție exagerată a organismului, cauzată de contactul acestuia cu diverse substanțe prezente în mediul înconjurător. Astfel, sistemul imunitar nu poate decât să considere aceste substanțe ca fiind străine și să acționeze împotriva lor.
Din păcate, nici câinii nu sunt feriți de alergii, singura diferență este că aceste micuțe suflețele nu știu să vorbească, rămânând de datoria noastră ca stăpâni, să observăm gesturile și comportamentul câinelui în cazul unei alergii.
Ca și la oameni, și pentru câini există diferite tipuri de alergii care ar putea provoca disconfort sau chiar probleme grave. Aceste alergii pot însă varia în funcție de rasă, vârstă sau de mediul înconjurător.
Așadar, haideți să vedem care sunt tipurile de alergii des întâlnite la blănoșii patrupezi:
1. Alergii cutanate
2. Alergii alimentare
3. Alergii de mediu
Alergiile cutanate sau dermatita alergică, sunt cele mai întâlnite tipuri de alergii la câini. Acestea sunt în cea mai mare parte provocate de către purici, păduchi, căpușe, diverse insecte etc. Alergia la purici se manifestă în mod normal la mușcătura lor, organismul reacționând la saliva puricilor, prezentând urmări precum mâncărime, în special la baza cozii sau piele roșie și inflamată.
Deși par inofensive, toate alergiile cutanate prezintă un real risc de infecție ulterioară, care poate duce la complicații, deoarece, pe măsură ce câinele se scarpină, se mușcă sau își linge pielea în mod frecvent, aceasta devine tot mai iritată și sensibilă, fiind mult mai predispusă la infecția cu diferite bacterii.
Alergia mușcăturilor de purici este ușor de diagnosticat deoarece, în majoritatea cazurilor, atât puricii cât și murdăria lor se observă în blănița câinelui.
Alergiile alimentare sunt mai puțin întâlnite față de alergiile cutanate, de cele mai multe ori stăpânii confundând alergiile alimentare cu intoleranța la anumite produse sau substanțe. Dacă totuși vorbim despre alergii alimentare, este bine de știut că acestea pot provoca de asemenea și mâncărimi ale pielii, în special în zona urechilor și a lăbuțelor dar și urticarie, umflături faciale, vărsături, diaree sau, în unele cazuri foarte rare, poate apărea o reacție severă care duce la anafilaxie. Pentru a preveni aceste alergii, în special în cazul în care medicul veterinar v-a informat că patrupedul este predispus la alergii alimentare, se recomandă hrănirea lui cu hrană hipoalergenică.
Pentru a depista dacă câinele suferă de alergie alimentară, acesta va urma o perioadă de alimentație doar cu hrană hipoalergenică, observându-se astfel modificări ale reacțiilor anterioare. Dacă acestea se îmbunătățesc, atunci, medicul veterinar va putea decide adăugarea unor ingrediente suplimentare în alimentație, treptat, pentru a observa dacă simptomele reapar, astfel putând determina cauza alergiei.
Alergiile la mediu, față de celelalte tipuri de alergii, pot provoca reacții alergice atopice sau dermatită atopică. Factorii cel mai des întâlniți ca fiind un element alergic sunt polenul, praful și mucegaiul, produse de curățat, odorizante. Ca și în cazul alergiilor alimentare, provoacă mâncărimi ale pielii, cel mai frecvent în zona urechilorși a lăbuțelor, încheieturilor, gleznelor sau a botului.
Depistarea și tratarea alergiilor patrupezilor se face doar de către medicul veterinar sau doar cu ajutorul indicațiilor acestuia. Medicul veterinar va avea grijă ca mai întâi de toate să găsească cauza problemei și să o îndepărteze, după care să amelioreze simptomele. Astfel, în funcție de tipul de alergie, va oferi cele mai bune sfaturi și va acționa diferit în funcție de cauză.
În general, în funcție de durata specifică a alergiei, de gravitatea acesteia dar și de gravitatea simptomelor, se aplica una sau mai multe tipuri de tratamente precum:
– terapie antiinflamatoare – care presupune administrarea de medicamente antiinflamatoare cu rolul de a bloca reacția alergică;
– terapia cu șampon – aceasta presupune spălarea cu șampon terapeutic, hipoalergenic, pentru a calma pielea inflamată și mâncărimile;
– terapia de hipersensibilizare sau desensibilizare – care presupune administrarea de vaccinuri antialergice.
Deoarece sunt diferite tipuri de alergii cu care patrupezii se pot întâlni de-a lungul vieții, bineînțeles că și simptomele pe care aceștia le prezintă diferă de la o alergie la alta, sau chiar de la câine la câine. Haideți să vedem care sunt cele mai comune simptome ale alergiilor, pe care le putem observa la animăluțul nostru?
– Mâncărime, urticarie, piele roșie sau imflamată;
– Umflarea feței, a buzelor sau a urechilor;
– Vărsături, diaree;
– Strănut, dificultăți de respirație;
– Ritm cardiac crescut, anormal.
Dacă observați că prietenul necuvântător prezintă una sau mai multe dintre simptomele de mai sus, sau pur și simplu prezintă un comportament anormal, se recomandă vizita la un medic veterinar, pentru a-i face controlul și a vă asigura că totul este în regulă. Există o serie de tulburări care prezintă unele dintre aceste simptome, din acest motiv este foarte important a nu se confunda alergiile cu alte tulburări.