Alimente și substanțe dăunătoare pentru câini –
O alimentație incorectă poate pune în pericol viața animalului tău de companie. Nu uita că există o mulțime de alimente dăunătoare câinilor, pe care ar fi bine să le excluzi din start. Printre alimentele interzise câinilor, întrucât acestea sunt niște alimente toxice pentru câini, se numără:
-
- ciocolata
- laptele și produsele lactate
- ouăle crude
- oasele de pasăre
- ceapa
- usturoiul
De asemenea, din rândul fructelor interzise câinilor fac parte:
-
- strugurii
- piersicile
- prunele
- avocado
Pe lângă acestea, este interzis să dai cireșe la câini. Așadar, dacă te întrebi Câinii au voie cireșe?, atunci răspunsul este categoric nu. Fiind fructe cu sâmburi, cireșele pentru câini nu sunt deloc o idee inspirată.
În ceea ce privește alte alimente interzise pentru câini, este important să știi, de exemplu, că sarea la câini nu este recomandată. Mâncarea special concepută pentru câini conține o cantitate de sare suficientă pentru a asigura aportul necesar organismului acestora. Astfel, în rândul alimentelor interzise la câini ar trebui să incluzi și mâncărurile sărate destinate oamenilor.
Ori de câte ori îți pui întrebarea Ce nu are voie să mănânce un câine?/Ce nu au voie să mănânce câinii?, consultă lista de mai sus și, bineînțeles, apelează la sprijinul medicului veterinar – acesta îți va oferi toate indicațiile necesare în funcție de eventualele probleme de sănătate sau sensibilități cu care se confruntă blănosul tău. În orice caz, majoritatea alimentelor destinate oamenilor intră în categoria mâncării interzise câinilor.
Sfaturi pentru reducerea riscurilor
În al doilea rând, există o serie de măsuri și reguli pe care trebuie să le respecți în spațiul locuinței tale, pentru a te asigura că animalul tău este în siguranță. Dacă nu știi căror lucruri să le oferi o atenție sporită pentru a nu reprezenta un pericol, consultă indicațiile de mai jos:
- Nu lăsa la îndemână produsele pentru curățenie. În timp ce unele ar putea duce doar la o ușoară tulburare gastrică, altele pot cauza arsuri grave ale limbii, gurii și stomacului – sau chiar pot fi letale.
- Depozitează pesticidele în zone în care nu are acces câinele. Acest sfat este valabil și pentru momelile pentru șoareci/șobolani, capcanele pentru furnici și gândaci de bucătărie și momelile pentru melci/limax.
- Nu administra câinelui medicamente decât la indicația medicului veterinar. Multe medicamente umane pentru câini pot fi letale, deci cere sfatul înainte de administrare. Te gândești, de exemplu, să dai Extraveral la câini sau să încerci Algocalmin pentru câini? Nu lua nicio decizie fără a discuta serios cu medicul veterinar în prealabil. Orice astfel de hotărâre poate avea grave consecințe, mai ales că unele medicamente sunt destinate exclusiv oamenilor.
- Nu păstra medicamentele la vedere. În mod ideal, medicamentele cu rețetă și altele trebuie păstrate în dulapuri închise.
- Nu lăsa ciocolata la îndemână. Chiar și 14 grame de ciocolată de menaj per kilogram din corp pot cauza probleme. Este tentant să-i oferi câinelui tău dulciuri crezând că îl recompensezi, dar poți apela la recompensele sănătoase. Este științific dovedit că ajută la curățarea dinților, chiar și a celor situați în zone greu accesibile și care sunt vulnerabili la apariția tartrului și a plăcii bacteriene.
- Ai grijă la ce se află prin casă. Chiar și obiectele menajere zilnice pot fi periculoase, cum ar fi monedele (conțin o concentrație mare de zinc), naftalina, uleiurile aromatice, balsamul de rufe, detergentul pentru mașina de spălat (conține detergenți cationici, care ar putea cauza leziuni corozive), baterii (conțin acizi sau substanțe alcaline care, de asemenea, pot cauza leziuni corozive), aluat de casă (conține o cantitate mare de sare), încălzitoare pentru mâini/picioare (conțin niveluri ridicate de fier), țigări, boabe de cafea și băuturi alcoolice.
- Produsele pentru mașină sunt letale pentru câini. Ține uleiul, benzina și antigelul la loc sigur – chiar și o cantitate infimă de antigel (etilen glicol) se poate dovedi letală.
- Verifică tratamentele împotriva puricilor înainte de utilizare. Roagă veterinarul să îți recomande un produs adecvat pentru câinele tău și asigură-te că respecți instrucțiunile de pe etichetă. Dacă nu ești sigur de modul de utilizare a unui produs, contactează producătorul sau veterinarul, pentru indicații.
- Ține câinele departe când folosești fertilizatori, erbicide sau insecticide, întrucât erbicidul este toxic pentru câini. Asigură-te că nu este în zonă până la uscarea completă a substanțelor și păstrează produsele departe de accesul câinelui. Iar dacă te întrebi de ce mânâncă câinii iarbă, află că acest comportament este des întâlnit, el putând reprezenta și o metodă de îmbunătățire a digestiei.
- Ai grijă la poluanți. Aceștia includ aburii produselor de curățenie, pesticide, vopsea și lacuri, precum și agenți microbieni și fungici din aerul condiționat, tuburi de aerisire, filtre și umidificatoare.
- Ai grijă când îndepărtezi vopseaua cu plumb. Inghițirea plumbului poate cauza vomă, diaree sau constipație, pierderea apetitului sau a coordonării mușchilor, orbire și chiar convulsii. Asigură-te că elementele care conțin plumb, cum ar fi vopseaua pe bază de plumb, linoleum și compușii de ștemuire nu sunt accesibili.
- Ai grijă la plantele din casă și din grădină. Înghițirea plantelor otrăvitoare poate fi letală pentru câinele tău. Pentru mai multe informații, consultă lista de mai jos.