iasiadopta

Boala Chagas la caini – Ce este, cum se manifesta si cum se trateaza (Partea 1)

Boala Chagas la caini („American Trypanosomiasis” sau “Kissing Bug Disease”) este cauzata de un parazit din sange numit Trypanosoma cruzi, care se transmite prin intermediul insectelor cunoscute sub numele „kissing bugs” (sau „insecte vampir”).

Boala Chagas afecteaza atat oamenii, cat si cainii si alte animale. Se estimeaza ca aproximativ 8 milioane de oameni au boala Chagas. Aceasta boala exista predominant in America. Este comuna in America Latina si a fost raportata in sudul Statelor Unite, atat la oameni, cat si la caini.

S-au facut putine studii privind prevalenta bolii in Statele Unite, dar aproximativ 50% dintre insectele „kissing bugs” par sa poarte parazitul care provoaca boala. Desi majoritatea cainilor infectati nu dezvolta simptome ale bolii, testele au aratat ca aproximativ 8% dintre cainii din unele zone ar fi putut fi infectati, iar pentru cainii aflati in zone de mare risc, pana la 30-50% dintre caini ar putea fi infectati.

 

Simptomele bolii Chagas la caini

Majoritatea cainilor infectati nu dezvolta niciodata simptome.

Cu toate acestea, majoritatea cainilor care dezvolta simptome au probleme legate de bolile de inima. Aceste simptome pot fi destul de vagi, dar pot fi si foarte severe.

Unele simptome sunt doar simptome generale, cum ar fi:

  • Letargie
  • Energie redusa
  • Cainele refuza sa faca miscare sau sa se joace ca de obicei
  • Depresie
  • Refuzul mancarii

Unele simptome mai severe ar putea include:

  • Dificultati de respiratie
  • Abdomen umflat
  • Gingii palide sau violet/albastre

In unele cazuri, poate interveni moartea subita din cauza leziunilor inimii.

Daca parazitii invadeaza si afecteaza coloana vertebrala sau creierului, cainii ar putea prezenta simptome precum:

  • Slabiciune
  • Dificultate la mers
  • Impiedicare

In cazuri rare, nervii esofagului si colonului pot fi afectati, provocand constipatie sau regurgitare, care poate arata ca varsaturi.

 

Ce cauzeaza boala Chagas la caini

Boala Chagas la caini este cauzata de un parazit din sange numit Trypanosoma cruzi. Acest parazit traieste in sangele gazdelor, cum ar fi ratonii, sconcsii, coiotii, veveritele si alte mamifere. Oamenii si animalele domestice precum cainii, pisicile, vitele si caii pot fi, de asemenea, gazde.

O insecta musca si se hraneste cu sange de la o gazda care a fost infectata cu parazitul. Parazitul infecteaza insecta, se multiplica, si este eliminata. Fecalele infectate pot ajunge in corpul unui nou animal dupa ce insecta s-a hranit cu ele, sau daca fecalele ajung accidental in gura sau la ochi.

Cainii pot, de asemenea, sa manance insecte infectate si sa fie astfel infectati. Infectia poate aparea si daca cainele mananca un animal gazda infectat, cum ar fi un raton sau o veverita.

Odata ce parazitul este in noul animal, acesta merge la inima si incepe sa se inmulteasca in muschiul inimii. Acest lucru dauneaza inimii si poate duce la insuficienta cardiaca. Rareori, parazitul poate calatori in alte zone precum coloana vertebrala sau creier, si poate deteriora celulele de acolo, provocand probleme cu functia nervoasa.

 

Diagnosticare

Din pacate, boala Chagas poate fi oarecum dificil de diagnosticat la caini. Nu exista nimic la un examen fizic care sa indice ca poate fi vorba despre boala Chagas. Asa ca sunt necesare analize de laborator.

Testarea anticorpilor

Cel mai precis test este de a cauta anticorpi impotriva parazitului. Cu toate acestea, cainii infectati nu produc cu adevarat multi anticorpi pana la aproximativ 21 de zile dupa infectare si, de obicei, incep sa prezinte simptome in aproximativ 14 zile de la infectare. Deci, in stadiile incipiente, testul de anticorpi va fi negativ.

Teste PCR

Repetarea testelor in cateva saptamani poate demonstra titruri de anticorpi mari si prezenta anticorpilor. Testele PCR pot cauta ADN-ul parazitului in sangele unui caine.

Excluderea altor boli

Deoarece boala Chagas poate provoca unele simptome vagi si multe alte boli pot avea aceleasi simptome, este important sa ne asiguram ca nu tratam alta boala. Veterinarul va examina amanuntit cainele si poate recomanda alte analize in incercarea de a descoperi ce cauzeaza simptomele cainelui dvs.

Alte teste ar putea include analize de sange si de urina pentru a cauta semne de infectie sau pierderi de sange si pentru a verifica starea de sanatate si functionarea ficatului si rinichilor, electrolitii si functia tiroidiana. Medicul mai poate recomanda radiografii sau analize suplimentare ale inimii, cum ar fi un EKG si ecografie cu ultrasunete pentru a analiza functia acesteia.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu