Boli si afectiuni ale cainilor – Aprecierea varstei cainelui pe baza dentitiei
Bolile prietenilor nostri canini sunt, din nefericire, destul de multe.
Vestea buna este ca sunt cunoscute si majoritatea pot fi depistate la timp si tratate. Totul depinde de tine – trebuie sa iti cunosti prietenul si sa iti dai seama imediat cand ceva este in neregula.
Pentru a te ajuta, iti oferim in continuare o vedere de ansamblu a celor mai des intalnite probleme de sanatate ale prietenilor nostri; acestea pot fi parazitologice, bacteriene, virale, nutritionale sau… urgente.
Bolile cauzate de paraziti
Fie ca animalutul are paraziti interni sau externi, manifestarile sunt foarte neplacute atat pentru stapan cat si pentru caine iar daca masurile necesare nu sunt luate in timp util pot duce la complicatii serioase, greu de tratat. Astfel, va recomandam sa apelati la medic de la primele simptome!
Un caine care are paraziti externi (purici, capuse) este in general infestat si de paraziti interni (tenii, limbrici, giardia), deoarece primii sunt purtatorii larvelor celor din urma, pe care le introduc in circuitul sanguin al cainelui prin intepaturi.
Pe langa acest fapt, intepaturile parazitilor externi dau reactii alergice care pot duce la aparitia unor boli de piele – netratate, acestea pot deveni cronice.
Bolile cauzate de bacterii
Foarte periculoase, mortale in lipsa unui tratament adecvat si administrat la timp, bolile bacteriene se transmit si la om. Manifestarile sunt variate, dar specifice.
Cele mai frecvente boli cauzate de bacterii sunt: bruceloza (care este o boala transmisibila si pe cale sexuala!), tuberculoza, tetanosul si leptospiroza (care poate fi prevenita prin vaccinare.)
Boli cauzate de virusi
Acestea sunt cele mai cunoscute si periculoase boli canine, pentru care exista vaccinuri specifice administrate inca din primele luni de viata, iar unele necesita revaccinare anuala.
Revaccinarea anuala contra turbarii (rabiei) este obligatorie la noi in tara. Turbarea este singura, dintre bolile canine virale, care se transmite la om.
Boli de nutritie
Bolile de nutritie sunt extrem de frecvente, mai ales in cazul animalelor hranite cu mancare gatita sau cu resturi de la masa stapanului.
Resturile alimentare pot fi indigeste sau foarte periculoase pentru caine – chiar daca noua (si lui!) ne plac alimentele respective. Ceapa, de exemplu, este toxica pentru caine. La fel si ciocolata.
Mancarea gatita special pentru prietenul nostru canin trebuie sa fie foarte bine echilibrata din punct de vedere nutritiv si trebuie sa tinem cont de faptul ca nevoile cainelui sunt altele decat nevoile noastre.
Nu uita! Obiceiurile alimentare ale cainelui sunt responsabilitatea stapanului.
Accidente, urgente
Cele mai frecvente (si mai grave) accidente sunt cele de strada, intoxicatiile cu diverse substante, torsiunile gastrice, avulsiile de glob ocular.
Accidentele se intampla cand nu ne asteptam – este adevarat – dar majoritatea pot fi prevenite prin luarea masurilor de siguranta adecvate.
Daca totusi se intampla asa ceva – fiecare secunda conteaza – trebuie sa ai la indemana telefonul unui medic de incredere si sa stii exact unde sa mergi, indiferent daca este miezul noptii sau sfarsit de saptamana.
In momentul in care ne hotaram sa adoptam un caine trebuie sa cunoastem cat mai multe date despre el astfel incat sa reusim sa-i anticipam necesitatile alimentare si medicale. Varsta unui caine nu poate fi apreciata cu exactitate atunci cand nu exista date exacte despre trecutul cainelui insa aceasta poate fi apreciata pe baza dentitiei, ochilor sau blanii.
Astfel, in cazul dintilor de lapte, caninii apar la 15 zile de la nastere. Dupa aceea apar incisivii laterali, intre 15 si 20 de zile de la nastere. Mijlocasii apar la sfarsitul primei luni de viata iar clestii si molarii apar dupa 25 de zile de la nastere.
In consecinta, dupa o luna de viata, cainii au aproape toti dintii. Dintii de lapte incep sa cada dupa patru luni de viata, in ordinea inversa a aparitiei si pana la opt luni deja catelul are dentitia unui adult.
In primul an de viata incisivii sunt netociti si albi iar, incepand cu luna a 15-a, clestii inferiori incep sa se toceasca. Primii dinti care se tocesc complet sunt clestii inferiori, dupa numai doi ani. La trei ani milocasii inferiori se tocesc iar la cinci ani urmeaza clestii superiori. Deja la opt ani toti incisivii sunt complet tociti. Varsta exacta a cainilor mai mari de cinci ani, folosind dentitia ca pe un criteriu, este dificila iar acelasi lucru este valabil si in cazul animalelor care s-au hranit in mod excesiv cu oase.
Cainii incep sa vada dupa 15 zile de la nastere, atunci cand ploapele se deschid pentru prima data. La varste inaintate privirea devine tulbure, cataracta senila provoaca opacitatea cristalinului. Tot in aceeasi perioada de batranete (8-10 ani) fire de par albe apar pe bot si in jurul ochilor.
Conform autorului cartii „Cainii, pisicile si noi”, Virgil Popa, un catel de trei luni are dezvoltarea corespunzatoare unui copil de trei ani iar la sase luni catelul se poate compara, din punct de vedere al ratei de dezvoltare cu un copil de zece ani. Rasele de mari dimensiuni se maturizeaza mai incet dar traiesc cu 25% mai putini ani decat cainii mici. Un Saint Bernard care are doi ani este mai tanar din punct de vedere al maturitatii decat un caniche de aceeasi varsta, insa dupa inca patru ani situatia se inverseaza.