iasiadopta

Câinii și insectele

Conform unor studii recente, creșterea animalelor necesită utilizarea a peste 70% din terenul agricol la nivel mondial și este responsabilă de 18% din generarea gazelor cu efect de seră, metan și monoxid de azot. Se pune deci, pe plan internațional, problema diversificării surselor de proteine, asta și în contextul în care oamenii tind din ce în ce mai mult să achiziționeze mâncare gata preparată pentru animalele lor de companie sau pentru cele pe care le îngrijesc pe lângă casă, serviciu sau chiar pe străzi.

Soluția la această problemă de ecologie globală poate veni de la folosirea pe scară largă a proteinelor din insecte. Cercetări din fosta Uniune Sovietică au arătat, încă din anii 60, că făină proteică obținută prin aspirarea unor mari cantități de insecte care proliferează în vara siberiană este o alternativă excelentă ca adaos de proteine în hrana pentru animale. Mai nou, antreprenori americani au dezvoltat ferme de greieri sau de lăcuste pentru același scop, în special pentru hrana câinilor.

Orice iubitor al câinilor știe că, din când în când, aceștia mai vânează insecte dacă au ocazia. Lăsați-i să o facă! Insectele reprezintă surse excelente de proteine și se pare că unele dintre ele chiar au un gust pe placul câinilor. Aveți în vedere că imunitatea și metabolismul prietenilor noștri sunt diferite de ale noastre și ceea ce nouă ne poate da ulcerații sau reacții alergice pentru ei poate constitui o delicatesă. În plus, în cazul unor întâlniri nefericite, cum ar fi cele cu ploșnițele de câmp, ei vor învăța foarte repede să asocieze mirosul cu un gust neplăcut.

Între necesitatea globală de diversificare a surselor de proteine și eventualitățile particulare în care câinele de care aveți grijă se întâmplă să mănânce câte o insectă, o concluzie se desprinde cu claritate: lăsați-i să mănânce insecte!

Câinii și insectele

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu