iasiadopta

Care sunt nevoile câinelui? – Partea 1

Este responsabilitatea stăpânului să cunoască nevoile câinelui său și să i le îndeplinească.

Iată de ce are nevoie câinele tău pentru a duce o viață echilibrată și de ce nu, fericită:

MEDIU/SPAȚIU

Câinele are nevoie de un mediu adecvat, la adăpost de fenomene naturale, un loc în care să se simtă în siguranță.

Dacă stă în curte, are nevoie de o cușcă uscată și încălzită pe timpul iernii și o zonă cu umbră unde să se poată retrage în timpul verii pentru a preveni insolația. Este o cruzime să ții câinele legat cu un lanț de 5 metri.

Atenție! Dacă îți ții câinele în curte în timpul orelor de serviciu asta nu înseamnă că nu mai este nevoie să-l scoți la plimbare atunci când vii acasă.

Dacă patrupedul stă în casă, într-o cușcă de interior din anumite considerente, aceasta trebuie să fie îndeajuns de mare și înaltă încât să-i permită câinelui să stea în picioare și să se întoarcă fără probleme. De asemenea câinele nu trebuie ținut în cușcă mai mult de patru ore fără pauză. Când o învățam pe Kimi să-și facă nevoile afară, am folosit o cușcă de interior și veneam de la serviciu să o scot afară la o plimbare de o oră după ce stătea în cușcă patru ore. După care o băgam înapoi în cușcă și mai ieșea după alte patru ore când veneam acasă de la serviciu.

Eu sunt de părere că cel mai potrivit loc pentru câinele de companie este în casă, lângă stăpân.

Am auzit de multe ori, de la alte persoane părerea cum că pentru a avea un câine de talie mare (ciobănești, dog germani, etc) trebuie să ai casă cu curte unde el să stea în permanență. Eu nu sunt de acord. Că e dog german sau ciobănesc de 60 de kile, dacă are un fotoliu sau o canapea unde să doarmă, eu cred că n-are importanță pentru câine că stă în două camere sau într-o casă cu curte de 1000 mp, atâta timp cât este în mijlocul familiei și are parte de exerciții fizice și mentale în afara casei. Dar eu am câine beagle, nu ciobănesc, așa că îți aștept părerea în comentarii…

HRANĂ și APĂ

Este obligația ta, ca stăpân al câinelui să îl hrănești și să te asiguri că are apă proaspătă zilnic. Nevoile nutriționale diferă în funcție de talia câinelui, de vârstă, afecțiuni sau boli. Puii au nevoie de vitamine pentru că sunt în creștere. Seniorii care au probleme de sănătate au nevoie de mâncare specială.

Hrana diferă și de la individ la individ. Poate unora le merge mai bine cu mâncare industrială, iar altora cu hrană raw, altora cu mâncare gătită. Oricum ar fi, trebuie să te informezi cu privire la ce are voie și ce nu are voie să mănânce un câine. Iată câteva exemple de alimente interzise tuturor câinilor ciocolată, alcool, ceapă, mazăre, struguri, avocado, etc.

Și nu uita să aibă în permanență apă proaspătă!

COMPORTAMENT

Știu că trăind cu noi, câinele se adaptează așa de bine că poate manifesta comportamente umane.

Dar câinele trebuie să fie liber să se manifeste natural: să miroasă, să socializeze cu oameni și alte animale afară, să se joace, să alerge, să latre, să fie curios sau retras, să exploreze, etc.

Când era Kimi mică, plimbarea era un adevărat chin nu stătea decât cu nasul pe jos, nu mai auzea nimic când lua o urmă, noi ăștia de la celălalt capăt al lesei nu existam! Eram membră pe un forum și am cerut acolo ajutor cu privire la acest subiect. Moderatorul forumului mi-a spus atunci că nu trebuie să o las pe Kimi să pună nasul pe jos. Și cu prima ocazie așa am făcut. Când a văzut Kimi că ne întoarcem acasă și ea nu a mirosit nimic toată plimbarea pentru că nu am lăsat-o, a sărit la lesa din mâna mea. Ăsta a fost modul ei de a-mi spune că ceva nu e în regulă pentru ea. Atunci mi-am dat seama că pentru ea este absolut necesar să o las să-și facă treaba ei, adică să ia urma, să hăulească, să se manifeste așa cum este înscris în genele ei. Evident că poate fi neplăcut pentru mine, dar nu e vina ei că ea se află în oraș și nu la pădure, la vânătoare. Era responsabilitatea mea să găsesc o cale de mijloc, un echilibru între nevoia ei și nevoia mea de a merge cât de cât omenește. Când i-am povestit moderatorului cum a reacționat Kimi, mi-a spus că am probleme în relația cu ea. Pfff, evident! Dar nu aveam de gând să fac din Kimi o legumă, eu îmi doream o colaborare, nu supunere din partea ei până la ștergerea trăsăturilor care o fac beagle. Așa că din acel moment am început să caut ajutor în altă parte.

Una este comportamentul unui beagle, alta este comportamentul unui ciobănesc german, malinois, malamut, etc. Așa că nevoile comportamentale sunt diferite de la rasă la rasă și de la individ la individ.

 

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu