iasiadopta

Care sunt nevoile câinelui? – Partea 2

COMPORTAMENT

Știu că trăind cu noi, câinele se adaptează așa de bine că poate manifesta comportamente umane.

Dar câinele trebuie să fie liber să se manifeste natural: să miroasă, să socializeze cu oameni și alte animale afară, să se joace, să alerge, să latre, să fie curios sau retras, să exploreze, etc.

Când era Kimi mică, plimbarea era un adevărat chin nu stătea decât cu nasul pe jos, nu mai auzea nimic când lua o urmă, noi ăștia de la celălalt capăt al lesei nu existam! Eram membră pe un forum și am cerut acolo ajutor cu privire la acest subiect. Moderatorul forumului mi-a spus atunci că nu trebuie să o las pe Kimi să pună nasul pe jos. Și cu prima ocazie așa am făcut. Când a văzut Kimi că ne întoarcem acasă și ea nu a mirosit nimic toată plimbarea pentru că nu am lăsat-o, a sărit la lesa din mâna mea. Ăsta a fost modul ei de a-mi spune că ceva nu e în regulă pentru ea. Atunci mi-am dat seama că pentru ea este absolut necesar să o las să-și facă treaba ei, adică să ia urma, să hăulească, să se manifeste așa cum este înscris în genele ei. Evident că poate fi neplăcut pentru mine, dar nu e vina ei că ea se află în oraș și nu la pădure, la vânătoare. Era responsabilitatea mea să găsesc o cale de mijloc, un echilibru între nevoia ei și nevoia mea de a merge cât de cât omenește. Când i-am povestit moderatorului cum a reacționat Kimi, mi-a spus că am probleme în relația cu ea. Pfff, evident! Dar nu aveam de gând să fac din Kimi o legumă, eu îmi doream o colaborare, nu supunere din partea ei până la ștergerea trăsăturilor care o fac beagle. Așa că din acel moment am început să caut ajutor în altă parte.

Una este comportamentul unui beagle, alta este comportamentul unui ciobănesc german, malinois, malamut, etc. Așa că nevoile comportamentale sunt diferite de la rasă la rasă și de la individ la individ.

ÎNGRIJIRE MEDICALĂ

Câinele nu este făcut din metal sau piatră. Nu este robot sau păpușă. La interior, câinele și omul sunt aceeași aceleași celule, aceleași organe plasate în același loc, aceleași sisteme biologice care susțin funcționarea organismului. Diferențele dintre om și câine sunt la exterior, adică din punct de vedere fiziologic.

Câinele este făcut din carne și sânge, deci se îmbolnăvește.

Oricât ne-am dori să fie altfel, în timp, organismul câinelui îmbătrânește, sistemele se deteriorează sau cedează. Câinele poate suferi de aceleași afecțiuni ca și noi: otită, gastrită, diabet, insuficiență cardiacă, pneumonie, cataractă, cancer, artrită, pancreatită, etc. Pe Kimi am tratat-o până acum de otită, conjunctivită, i-am schimbat mâncarea de mai multe ori pentru că nu o asimila corect, iar acum este pe tratament pentru gastrită cu un supliment alimentar. Dacă nu ia suplimentul zilnic, începe să vomite sistemul ei gastric produce prea mult suc gastric care ajunge să-i irite stomacul și de-aici sesiunile repetate de vomă. Slavă Domnului că am identificat problema și avem o soluție care funcționează pentru că a fost groaznică perioada în care vomita de câteva ori pe zi!

Este responsabilitatea noastră să-i asigurăm câinelui asistență și îngrijire medicală atunci când este bolnav, să-i facem analize chiar dacă este sănătos pentru a depista sau preveni probleme de sănătate.

Câinele nu-ți spune că nu se simte bine, dar îți arată.

Iată câteva semne:

  • refuză mâncarea
  • vomită
  • are diaree sau face kk cu sânge
  • urina este de culoare închisă
  • este letargic
  • s-a îngrășat sau a slăbit
  • se comportă altfel
  • tușește
  • respiră greu
  • bea mai multă apă decât de obicei
  • face pp mai des decât de obicei

Mergi la vet dacă observi la câinele tău unul din aceste semne! Nu întreba pe Facebook, mergi la vet!

COMPANIE și AFECȚIUNE

Câinele are nevoie de compania omului. Din punct de vedere evoluționar, homos sapiens și canis lupus familiaris și-au unit destinele acum mii de ani (am scris aici cum).

Evoluția celor două specii a depins una de cealaltă, iar pentru câine acest lucru se vede astfel:

  • structura creierului câinelui este foarte asemănătoare cu structura creierului nostru
  • câinele aşteaptă de la om să primească afecţiune, protecţie şi orice altceva, mai mult decât aşteaptă de la alţi câini
  • atunci când priveşti în ochii câinelui, organismul tău şi al câinelui produce oxitocină, hormonul afecţiunii şi iubirii care este responsabil pentru legătura dintre mamă şi copil
  • câinii au emoţii, ei simt emoţiile pe care le simte un copil de doi ani – doi ani şi jumătate.

Pentru că legătura dintre specii este atât de puternică, câinii sunt vulnerabili în fața omului și pot deveni victime foarte ușor:  pot suferi traume emoționale, pot fi victime ale abuzului fizic, pot cădea pradă cruzimii. Comportamentul câinelui este în totalitate responsabilitatea omului.

STIMULARE MENTALĂ și FIZICĂ CONTROLATĂ

Câinele are energie, inteligență și îi place să se joace și să interacționeze.

Dacă nu-și consumă energia, dacă nu are nimic de făcut și stă singur mult timp, șansele ca el să dezvolte comportamente distructive sunt ridicate: roade în casă, latră, face gălăgie, suferă de sindromul separării, etc.

De aceea, pentru a preveni toate aceste probleme, cel mai bine este bine ca stăpânul să-l ajute să-și consume energia fizică și mentală în mod controlat: plimbări afară, jocuri în casă, repetarea comenzilor deja știute și învățarea altor comenzi noi, socializarea cu alte animale și oameni.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu