Cauzele comportamentului agresiv între câini
Luptele dintre câini au loc între exemplarele adulte și cauzele sunt diverse. Animalele comunică prin diferite poziții ale corpului, prin vocalizări (lătrat sau mârâit), prin diferite expresii ale feței și poziții ale cozii.
Când se întâlnesc prima oară într-un spațiu mic sau când sunt puși împreună într-un padoc, câinii care nu se cunosc devin agresivi și se atacă unul pe celălalt. Animalele pot rămâne în conflict, oricât de mult ar fi ținute împreună pentru a se obișnui, caz în care va fi nevoie să fie despărțite.
Stabilirea ierarhiei este o altă cauză a luptelor dintre câini. În sălbăticie, câinele trăiește în haită, unde poziția fiecărui animal este clară. Când se întâlnesc doi câini adulți, se stabilește care este animalul dominant. Agresivitatea între masculi are legătură cu echilibrul hormonal. Conflictul dispare imediat după ce se decide cine este șeful și se respectă această ierarhie, până în momentul în care masculul dominant este provocat.
Hrana și accesul la ea este motiv pentru lupte.
Agresivitatea între doi câini se manifestă și din cauza geloziei în apropierea stăpânului, pentru că nu au socializat cu alți câini sau au fost atacați de mai multe ori de alte animale.
În scopul perpetuării speciei, apar confruntările între masculi în situația în care în preajmă se află o femelă în călduri.
Lupta pentru teritoriu provoacă lupte între câini. Când limita teritoriului, marcată prin urinare, îi este încălcată de un alt câine, animalul va ataca intrusul pentru a-și proteja teritoriul.
Castrarea este metoda de a domoli agresivitatea dintre masculi, în cazul în care programele de dresaj nu au condus la rezultate notabile.