Cauzele lătratului noaptea și soluții pentru eliminarea problemei
În acest articol vom trata problema lătratului noaptea doar în cazul câinilor crescuți în locuință. Câinii care stau în curte au cu totul alte motive de a lătra noaptea. Cu toate acestea, unele din sfaturile de mai jos pot fi aplicate și în cazul acestora.
O primă cauză ar putea fi energia suplimentară pe care o are câinele la culcare. Sfatul este să se cheltuie această energie prin diferite activități seara, plimbări în parc sau joacă în casă, astfel încât oboseala acumulată să conducă la un somn liniștit al animalului și, ca urmare, și a membrilor familiei.
O altă cauză ar putea fi faptul că animalul nu și-a făcut nevoile seara. Atunci el va semnaliza, în timpul nopții, că trebuie scos afară.
Lipsa siguranței îi face să reacționeze. Mai ales câinii mici dar și cei foarte atașați latră atunci când se trezesc și sunt singuri. Astfel ei ne comunică că doresc să fie în prezența membrilor familiei. O soluție în acest caz ar fi să amenajăm culcușul câinelui în dormitor sau măcar să fie adus la somn din când în când în camera stăpânului.
Câinele trebuie să învețe că nu i se dă atenție când latră și astfel se va dezobișnui. Comportamentul în care la fiecare lătrat un membru al familie se duce la animal să-l liniștească va atrage lătrat și mai des pe timp de noapte. Atenție i se acordă ziua, nu noaptea, și câinele trebuie să se obișnuiască astfel.
Câinele poate simți mișcare considerată pericol dincolo de spațiul locuinței, pe holul blocului. În acest caz, trebuie liniștit.
O jucărie nouă poate face câinele să nu doarmă și să latre noaptea. Atracția față de jucăria nouă trebuie distrasă prin îndepărtarea obiectului pe timp de noapte.
Nu este simplu să învățăm câinele că este ora de culcare, dar putem să-i dăm anumite semnale zilnic și progresele se vor vedea.