Ce fructe au voie cainii sa manance?
Fructele au nenumarate beneficii asupra sanatatii. Sunt bogate in vitamine, minerale si fibre benefice.
Chiar daca catelul tau este carnivor, si are nevoie de o dieta bazata pe carne, poti completa dieta lui cu fructe sanatoase. El va primi un plus de vitamine si minerale din fructe. Poti folosi cateva bucati de fructe ca o alternativa sanatoasa de recompensa sau sa completezi hrana lui la fiecare masa.
Exista insa cateva fructe si alimente interzise cainilor. Chiar daca tie iti place un fruct asta nu inseamna ca si patrupedul tau are voie sa manance din acesta.
Este important sa stii care fructe sunt permise pentru caini si ca orice ai alege din cele permise, sa le dai cainelui doar cu moderatie! Digestia cateilor functioneaza diferit. Prea mult din orice poate avea efecte nedorite.
Care sunt cele mai sanatoase fructe pentru caini?
Cateva dintre fructe PERMISE cainilor:
- Mere
- Coacaze negre
- Capsune
- Pepene rosu
- Pepene galben
- Banane
- Ananas
- Pere
- Piersici
- Zmeura
Poti impartasi linistit cateva bucati din urmatoarele fructe cu cainele tau. Citeste mai departe pentru a afla ce beneficii au aceste fructe si afla cum trebuie servite!
Fructe permise pentru caini:
1.Mere
Marul este un fruct delicios cu o textura crocanta care va fi pe placul catelului tau. Este bogat in vitamine: reprezinta o sursa bogata de Vitamina A si Vitamina C, fibre, calciu si fosfor. Marul curata dintii catelului astfel ajuta respiratia proaspata.
Marul intareste sistemul imunitar si incetineste imbatranirea celulelor. Merele contin putine calorii, au o cantitate ridicata de calciu si fosfor care sunt benefice oaselor iar acizii grasi omega 3 si omega 6 va ajuta sanatatea bielii si a blanii.
Important:
Samburele din mere contin cianida de aceea este foarte important sa scoti samburii din ele. Chiar daca cateva sambure nu va afecta sanatatea catelului, pe termen lung pot avea efecte foarte grave. Miezul marului trebuie indepartat pentru ca poate cauza sufocare.
Cum sa servesti marul pentru cainele tau?
Ca si orice schimbare introdusa in hranirea cainelui si marul trebuie introdus treptat. Cainii au stomac mai sensibil si o cantitatea prea mare de mere poate fi daunatoare pentru sanatatea lor.
- Cantitatea recomandata este 1-2 mere de dimensiuni medii pe zi.
- Ideparteaza samburii si miezul si taie marul in 4-5 felii medii.
2. Coacaze negre
Coacezele negre sunt surse bogate de vitamina C, fibre si antioxidanti. Antioxidantii intaresc sistemul imunitar, sunt benefici cainilor varstnici doarece reduc efectele imbatranirii celulare. Fara indoiala coacazele negre sunt niste super-alimente, benefice atat pentru sanatatea ta cat si pentru sanatatea catelului tau.
Cum sa servesti coacazele negre pentru cainele tau?
Coacezele negre sunt de dimensiuni mici deci pot fi servite in intregime. Poti sa le folosesti ca si recompense dupa un antrenament sau completand alimentatia zilnica a patrupedului tau. Ca si orice alt fruct, si coacezele negre trebuie introduse treptat in dieta cainelui.
Daca cainele tau nu a mai mancat niciodata coacaze negre incepe cu portii mai mici si sa fii atent daca au orice efect negativ (dureri de stomac, diaree).
3.Capsune
Capsunele sunt foarte gustoase si sanatoasa. Sunt surse bogate de fibre si vitamine: Vitamina C, K, B6 s B1 si incetinesc imbatranirea celulelor. Vor completa dieta prietenului tau blanos cu o cantitate ideala de potasiu, iod si magneziu precum si cu acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6.
Important:
Capsunele contin mai mult zahar, deci trebuie servite cu moderatie. Prea multe capsune pot cauza dureri in stomac si nu sunt recomandate pentru caini cu diabet.
Cum sa servesti capsunele pentru cainele tau?
Pentru a evita sufocarea, feliaza capsunele in bucati medii. Serveste doar cu moderatie!
4.Pepene rosu
Pepenele rosu este un fruct extrem de hranitor cu multe beneficii. Este sanatos pentru caini insa trebuie servit FARA samburi si fara coaja. Pepenele rosu are un continut redus de calorii, este bogat in Vitamina A, C, tiamina, potasiu si B6.
Contine aproximativ 92% apa, deci este ideal si pentru hidratarea cateilor. Nu contine colesterol sau grasimi poate fi servit si pentru caini grasi sau obezi.
Cum sa servesti pepenele rosu pentu cainele tau?
Samburii de pepene rosu pot cauza blocaj intestinal iar coaja fructului poate cauza tulburari gastro-intestestinale.
Indeparteaza sambuii si coaja si taie pepenele in bucati mai mici. Serveste treptat, incepand cu cantitati mai mici si doar cu moderatie!
5. Pepene galben
Pepenele galben are efecte anti-inflamatorii, este bogat in vitamina C, vitamina A si beta-caroten care stimuleaza viziunea cainilor. Pepenele galben este bogat in magneziu, potasiu si fibre. Este permis pentru caini, doar trebuie servit cu moderatie, mai ales in cazul cainilor care au un stomac sensibil.
Important:
Pepenele galben are un continut ridicat de zaharuri naturale, ceea ce ii face interzis pentu cainii cu diabet. Nu lasa ca animalul tau de companie sa manance sau linge coaja pepenelui galben (chiar si daca este spalat) pentru ca acesta contine pesticide si bacterii.
Cum sa servesti pepenele galben pentru cainele tau?
Pepenele galben trebuie servit fara samburi si fara coaja, doar cu moderatie. Taie pepenele galben in bucati mai mici, si incepe cu maxim 1-2 bucati pe zi.
6.Banane
Banenele pot inlocui recompensele obisinuite a catelului tau. Este o alternativa foarte sanatoasa, bogata in vitamina B6, vitamina C, magneziu si biotina. Contin multe fibre si potasiu si au un nivel scazut de colesterol si sodiu.
Bananele intaresc sistemul imunitar, au un continut ridicat de antioxidanti ceea ce este benefic pentru pielea si blana animalului. Bananele ofer un plus de energie catelului datorita carbohidratii solubili. Ajut digestia si au un rol anti-diaeric.
Important:
Cojile de banane nu sunt toxice, insa trebuie inlaturate deoarece sunt greu de digerat si pot cauza blocaj intestinal.
Servirea bananelor:
Indeparteaza coaja fructului si taie in bucati mai mici. Cantitatea recomandata pentru caini de talie mare si medie este o jumatate de banana pe zi, cateva ori pe saptamana. Pentru cainii de talie mica cateva bucati de banana este recomandat.
7. Ananas
Ananasul proaspat (nu in conserva) poate fi o recompensa perfect sanatoasa patrupedului tau dar trebuie servit in cantitati mici. Este o gustare delicioasa si bogata in vitamine. Contine vitamina C, tiamina, vitamina B6 si acid folic.
Ananasul este o sursa bogata de minerale, contine mangan, cupru, fier si magneziu. Substantele nutritive din acest fruct au un rol important in intarirea sistemului imunitar si protejez sanatatea sistemului digestiv.
Important:
Ananasul poate fi o recompensa foarte sanatoasa in cantitati mici, insa poate avea efecte negative daca este servit in cantitati mai mari. Ananasul este bogat in fibre ceea ce poate cauza tulburari digestive si are un continut ridicat mare de zaharuri naturali.
Stai cu ochii pe cainele daca il hranesti pentru prima data cu ananas. Daca prezinta dureri de stomac sau are diaree ananasul nu este o recompensa pentru el.
Cum servesti ananasul pentru cainele tau?
Taie ananasul in bucati mai mici, fara miezul dur si fara coaja spinoasa.
8. Pere
Perele nu numai ca sunt fructe delicioase, sunt si foarte sanatoase. Perele sunt bogate in nutrienti, contin vitamina C si K, au un continut ridicat de cupru si fier. Sunt surse excelente de vitamina E, B1 si B2 si fibre. Acest fruct este benefic pentru sanatatea inimii, ajuta functionarea corecta a sistemului digesit si reduce nivelul de colesterol.
Important:
Samburii de pere, ca si in cazul marului, contin cianida. Indeparteaza samburii inainte de a servi pere cainelui tau.
Cum hranesti catelul tau cu pere?
Perele trebuie taiate in felii mai mici si se hranesc cu cate 1-2 bucati pe zi.
9.Piersici
Piersicile sunt fructe foarte populare. Acest fruct cu gustul sau delicios este pe placul a multor oameni dar si pe placul animalelor de companie. Cainii au voie sa manance piersici dar ca si in cazul a mai multor fructe, doar cu moderatie si fara sambure.
Piersicile sunt o sursa bogata de vitamina A si vitamina C. Ajut lupta impotriva infectiilor de piele, sustin functionarea corecta a sistemului imunitar. Piersica este o sursa excelenta de antioxidanti si avand un procent scazut de carbohidrati, este ideala si ca o recompensa sanatoasa.
Important:
Samburele de piersici contin cianida, ceea ce este otravitor pentru caini. Samburele pot cauza blocaj intestinal, inflamatie intestinala sau sufocare.
Cum sa servesti piersici pentru cainele tau?
Piersicile trebuie feliate in 2-3 bucati mici. Daca cainele tau nu a mai mancat niciodata piersica, este recomandat sa incepi cu maxim 2-3 bucati.
10. Zmeura
Zmeura este ideala pentru catei, doar cu moderatie. Cu un nivel scazut de zaharuri si calorii, zmeura contine multe fibre, este bogat in vitamina C si mangan. Datorita continutului ridicat de fibre, catelul se va simti plin pe o perioada mai lunga de timp.
Zmeura va imbunatati vederea cainelui si va ajuta sanatatea blanii. Zmeura este bogata in antioxidanti ceea ce ajuta la prevenirea cancerului si a problemelor cardiace.
Important:
Zmeura contine un procent scazut de Xylitol, ceea ce este otravitor pentru caini, de aceea este important ca favoritul tau sa nu manance niciodata mai mult de 2-3 bucati de zmeura la fiecare hranire.
Cum sa hranesti cainele cu zmeura?
Zmeura poate fi hranita in bucati intregi. Cantitatea recomandata este maxim 2-3 bucati de zmeura la fiecare hranire.