Ce NU ar trebui sa manance cainele tau, niciodata!
Cine poate rezista acelor ochi mari, rugatori, excesiv de simpatici? Oare o mica “recompensa” de pe masa i-ar dauna asa de mult? Pai… depinde de ce anume e vorba si mai ales, ce contine. De fapt, foarte multa mancare interzisa cainilor este obisnuita pentru oameni. Multe dintre aceste preparate s-ar putea sa te surprinda…
- Avocado
Indiferent de cat de mult iti place guacamole, este o mancare interzisa cainilor si nu ar trebui sa-i dai cainelui tau sa manance asa ceva niciodata! Fructele de avocado contin o substanta numita persin. Este inofensiva pentru oamenii care nu sunt alergici, insa in cantitati mari, este toxica pentru caini. Iar daca se intampla sa cresti plante de avocado, tine-ti cainele departe de ele. Persin-ul se regaseste in frunze, seminte, precum si in coaja si in fruct.
- Alcool
Bere, lichior, vin, mancaruri ce contin alcool – nici una dintre acestea nu este buna pentru cainele tau! Asta in primul rand pentru ca alcoolul are acelasi efect pentru ficatul si creierul unui caine, precum are la om. Insa procesul de distrugere este foarte accelerat. Numai in cantitati foarte mici, alcoolul poate cauza voma, diaree, depresie nervoasa, probleme de coordonare si echilibru, dificultati respiratorii, coma, chiar moartea. Si pe cat e cainele de mic, pe-atat de nociv este efectul.
- Ceapa si usturoi
Ceapa si usturoiul, in orice forma – praf, crud, gatit sau deshidratat – pot distruge celulele rosii din sangele cainelui, declansand anemia. Acelasi lucru se poate intampla chiar si din cauza prafului de ceapa gasit in unele mancaruri pentru bebelusi. Inhalarea accidentala in doze mici este in regula, insa ingurgitarea unor cantitati mari dintr-o data, sau consumul regulat de cantitati mici, pot cauza otravirea. Simptomele anemiei includ slabire, voma, lipsa poftei de mancare, deprimare si probleme respiratorii.
- Cafea, ceai, cofeina
Cafeina, in doze mari, poate fi fatala pentru un caine. Si nu exista antidot. Simptomele otravirii cu cafeina includ agitatia, respiratie sacadata, palpitatii ale inimii, tremur muscular, convulsii, sangerari. In afara de cafea si ceaiuri – boabe sau macinate – cafeina se regaseste in cacao, ciocolata, bauturile pe baza de cola, precum si in bauturile energizante. Chiar si un unele siropuri medicinale si calmante.
- Struguri si stafide
Strugurii si stafidele sunt folosite de multe ori drept mici tratatii pentru caini. Insa nu e o idee buna. Desi nu este clar de ce, strugurii si stafidele pot provoca crize biliare cainilor. E de ajuns o cantitate mica pentru a-i afecta rinichii. Varsaturile repetate sunt un semn timpuriu ca ceva nu este in regula, urmand ca intr-o singura zi, cainele sa devina letargic si deprimat. Cea mai buna metoda de prevenire este pastrarea strugurilor si a stafidelor departe de locurile unde poate ajunge cainele.
- Laptele si alte produse lactate
Intr-o zi calduroasa, poate fi tentant sa-ti imparti inghetata cu prietenul tau patruped. Insa daca ar putea vorbi, cainele tau ti-ar multumi daca nu ai face-o. Laptele si produsele pe baza de lactate pot cauza diaree si alte probleme digestive, precum si declansarea alergiilor la mancare (ce se manifesta adesea prin mancarimi).
- Alunele de pamant
Cainii nu ar trebui sa manance niciodata alune de pamant, sau produse ce contin respectivele alune, deoarece pot fi fatale. Este o mancare interzisa cainilor si cantitate de numai sase alune de pamant – crude sau prajite – poate imbolnavi un caine. Simptomele intoxicarii includ tremur muscular, slabire, paralizia picioarelor din spate, voma, temperatura corporala ridicata si batai accelerate ale inimii. Consumul de ciocolata cu alune va inrautati considerabil efectul nociv, putand provoca moartea.
- Bomboane si guma
Bomboanele, guma, pasta de dinti, prajiturile si unele diete culinare sunt indulcite cu xylitol. Xylitol-ul poate provoca cresterea nivelului de insulina din corpul cainelui. Aceasta poate provoca scaderea nivelului de zahar din sange, precum si probleme la ficat. Simptomele initiale includ voma, letargie si buimaceala. Cainele poate avea si atacuri de apoplexie. Ficatul poate sa cedeze in cateva zile.
- Ciocolata
Majoritatea oamenilor stiu ca ciocolata este daunatoare pentru caini. Agentul toxic din ciocolata este theobromina, prezenta in toate tipurile de ciocolata, chiar si in cea alba. Cele mai periculoase tipuri de ciocolata sunt ciocolata neagra, glazura de ciocolata si ciocolata pentru gatit. Consumarea de ciocolata, chiar si lingerea castronului in care s-a preparat, poate face cainele sa vomite, sa aiba diaree si sete excesiva. Poate, de asemenea, provoca dureri abdominale, ritm cardiac anormal, spasme, apoplexie si chiar moartea.
- Resturile de grasime si oasele
Ramasitele unei mese contin adesea grasime si oase. Ambele sunt periculoase pentru caini. Grasimea extrasa din carne, gatita sau nu, poate provoca pancreatita. Si, desi pare oarecum natural sa-i dai cainelui oase, acesta se poate ineca din cauza lor. Oasele se pot sparge, cauzand obructii sau taieturi in sistemul digestiv al cainelui.
- Curmale, piersici si prune
Problema cu aceste fructe o constituie semintele si samburii. Semintele din curmale pot provoca unui caine inflamarea intestinului subtire, precum si blocarea intregului canal intestinal. Obstructia intestinala este o problema si daca un caine mananca samburele unei prune sau piersici. In plus, samburii de prune si piersici contin cianida, substanta care este otravitoare atat pentru oameni, cat si pentru caini. Diferenta este ca oamenii stiu sa nu manance samburii. Cainii nu.
- Oua crude
Sunt doua probleme, atunci cand ii dai cainelui tau sa manance oua crude. Prima este posibilitatea intoxicatiei alimentare cu Salmonella sau E. coli. A doua problema o reprezinta o enzima din ouale crude, ce interfereaza cu absorbtia unei anume vitamine B. Aceasta poate cauza probleme ale pielii, precum si probleme cu blana cainelui, daca i se ofera oua crude pentru mult timp.
- Carne cruda si peste crud
Carnea cruda si pestele crud, la fel ca si ouale crude, pot contine bacterii ce cauzeaza intoxicatii alimentare. In plus, anumite tipuri de peste, precum somonul, pastravul, scrumbia, sau sturionul, pot contine un parazit ce provoaca “boala pestelui”. Daca nu este tratata, boala poate fi fatala in doar doua saptamani. Primele semne ale intoxicarii sunt voma, febra si ganglioni limfatici nodulari. Gatirea pestelui si a carnii in intregime va distruge eventualii paraziti si iti va proteja cainele.
- Sare
Nu este deloc o idee buna sa imparti mancarea sarata, precum chipsurile sau covrigeii, cu cainele tau. Daca mananca prea multa sare, ii poate provoca sete si urinare excesiva, ducand spre intoxicatie cu sodiu-ion. Simptomele ingerarii de prea multa sare includ voma, diareea, depresia, tremuratul, cresterea temperaturii corporale si apoplexia. Poate cauza moartea cainelui.
- Mancaruri si bauturi dulci
Prea mult zahar poate avea aceleasi consecinte pentru caini, ca si la oameni: obezitate, probleme dentare, posibil inceput de diabet.
- Aluat cu drojdie
Inainte de a fi copt, aluatul pentru paine trebuie sa dospeasca. Si exact asta va face in stomacul cainelui, daca mananca aluat. In timp ce se umfla in stomac, aluatul poate intinde abdomenul cainelui, provocandu-i acestuia dureri serioase. In plus, cand drojdia din aluat fermenteaza, produce alcool, crescand pericolul intoxicarii.
- Medicamente umane
Una dintre cele mai des intalnite forme de otravire la caini o constituie reactiile la medicamente pentru oameni. La fel cum trebuie procedat pentru protejarea copiilor, medicamentele umane trebuie tinute undeva unde cainele nu poate ajunge niciodata. De asemenea, niciodata nu trebuie sa administrezi cainelui vreun medicament, decat daca a fost specificat de medicul veterinar. Ingrediente precum acetaminofena sau ibuprofenul sunt cele mai intalnite calmante, insa pot fi fatale pentru caini.
- Diverse ingrediente din bucatarie
Multe alte ingrediente gasite in toate bucatariile, pot dauna cainelui tau. Spre exemplu, praful de copt si bicarbonatul sunt ambele extrem de toxice. La fel sunt si nucsoara, plus multe altele. Pastrarea condimentelor in locuri la care cainele nu poate ajunge, precum si usile dulapioarelor de bucatarie bine inchise, sunt masuri de siguranta necesare pentru protejarea cainelui de intoxicatii alimentare serioase.
- Ce pot cainii manca
Poti sa te asiguri ca-i oferi cainelui tau o dieta sanatoasa, balansata, intreband medicul veterinar despre mancarea de calitate superioara, pentru caini. Retetele de mancare pentru caini bine elaborate, ofera cainelui tau toti nutrientii de care acesta are nevoie pentru o viata activa si sanatoasa. Insa asta nu inseamna ca nu poti sa-ti rasfeti cainele din cand in cand, cu mancare pentru oameni, atata timp cat portiile sunt limitate si mancarurile sunt gatite, nu sunt grase, sau condimentate in exces. Daca te gandesti sa-ti hranesti cainele numai cu mancare gatita, intreaba medicul veterinar despre cantitati si frecvente.
- Bun: carne slaba
Majoritatea cainilor pot manca “linistiti” bucati de carne slaba ce au fost bine gatite in prealabil. Asigura-te ca ai indepartat toata grasimea vizibila, inclusiv pielea de pe carnea de pasare. De asemenea, asigura-te ca nu sunt oase in carne, inainte de a o oferi cainelui tau.
- Bun: unele fructe proaspete
Feliutele de mar, portocale, banane si pepene verde constituie mici delicii pentru catelul tau. Asigura-te insa ca nu au ramas seminte sau frunze, pentru a evita complicatiile.
- Bun: unele legume
Cainele tau poate savura un snack sanatos de cartofi, mazare, sau porumb. Chiar si un cartof copt este bun. Asigura-te, totusi, ca nu manaca si cartofi cruzi, sau alte legume crude din clasa cartofului, nici alte plante.
- Bun: orez fiert si paste
Cainii pot aprecia orezul fiert sau pastele. Iar orezul fiert in combinatie cu bucatele de pui poate ajuta sistemului gastro-intestinal.