iasiadopta

Conjunctivita alergica la caini si pisici

Orice rasa de caine ori pisica poate dezvolta conjunctivita alergica. In general, toate rasele predispuse la dermatita atopica – o reactie excesiva la o multitudine de substante uzuale, inofensive in alte situatii, cum ar fi polenul – sunt, de asemenea, predispuse la conjunctivita alergica.

Ce este conjunctivita alergica? Afla chiar acum de la specialisti

Conjunctivita reprezinta inflamarea conjunctivei oculare, acea membrana epiteliala care secreta mucus, similara cu mucoasa gurii si a nasului. care acopera globul ocular si captuseste suprafata interioara a pleoapelor. De asemenea, conjunctiva acopera a treia pleoapa, specifice in cazul cainilor si pisicilor. In momentul inflamarii, tesutul devine rosu, cald, umflat si, in general, dureros, ca urmare al unei afectiuni ori rani.

In cazul conjunctivitei, acele membrane sunt rosii si umflate. Cainii si pisicile cu conjunctivita au, in general, secretii tulburi, galbene ori verzui ce curg din ochi, clipesc des si prezinta umflaturi sau roseata in jurul ochiului. Scurgerile verzui sau galbene indica o infectie bacteriana iar cele albicioase ori transparente sunt cauzate de alergii. In mod uzual sunt afectati ambii ochi insa nu este o conditie de baza. Alte simptome care pot aparea sunt mancarimile, pierderea blanitei din jurul ochilor, stranut, tuse ori scurgeri nazale.

Conjunctivitate alergica se poate manifesta la orice rasa de caini sau pisici, adultii tineri fiind mai predispusi. Factorii care favorizeaza aparitia acestei afectiuni sunt fondul alergic, praful, alergiile la mancare, anumite medicamente, mucegaiul, unele uleiuri esentiale toxice pentru animale.

Ce tipuri de conjunctivita alergica exista?

Conjunctivita generata de factorii alergeni poate fi identificata sub trei forme generale: conjunctivita atopica, conjuctivita generata de o reactie la medicamente si conjuctivita generata de intoxicatia cu veninul insectelor.

 Conjuctivita atopica

In mod normal, conjunctivita atopica este insotita de dermatita atopica insa poate aparea si ca o leziune clinica izolata. Cainii si pisicile sufera, frecvent, de hiperemie conjunctivala usoara, sezoniera, chemoza, epifora si prurit ocular.

Imonoterapia și evitarea factorilor alergeni reprezinta elemente importante in tratarea conjunctivitei atopice. Folosirea corticoizilor oftalmici de 2-3 ori pe zi poate fi facuta pentru maxim 2 saptamani, cu scopul de a controla procesul inflamator.

Cainii si pisicile ce sufera episoade recurente de conjunctivita atopica sau care au contraindicatii in privinta terapiei topice cu corticoizi pot sa beneficieze de tratament cu solutie de Ciclosporina 0,2% sau 2%, aplicata de doua ori pe zi.

Conjunctivita generata de o reactie adversa la medicamente

Acest tip de conjunctivita apare ca o reactie de hipersensibilitate care poate conduce, adesea, la leziuni clinice severe. Cele mai intalnite afectiuni sunt blefarita, insotita de ulceratii dermice si keratita. Manifestarile pot sa apare in orice moment, pe perioada administrarii de medicamente. Tratamentul se bazeaza pe medicamente oftalmice care contin neomicina si inhibitori de anhidraza carbonica.

 Conjunctivita generata de intoxicatia cu veninul unor insecte

Muscaturile sau intepaturile insectelor, dincolo de locul unde se afla, pot sa cauzeze forme severe de conjuctivita. Acestea au, de obicei, un debut rapid si sunt caracterizate de chemoza bilaterala severa, cu lipsa altor semne clinice vizibile. Terapia consta intr-o singura doza de corticoid sistemic, cu sau fara antihistaminic, urmata de administrarea topica de corticoid pentru inca 2-3 zile. In general, acest tip de conjuctivita se amelioreaza rapid dupa inceperea tratamentului.

Cum se trateaza conjunctivita alergica la caini si pisici?

In principal, asa cum am vazut, conjunctivita alergica se trateaza cu picaturi de ochi ori unguente pe baza de corticoizi, precum Dexametazona sau Hidrocortizonul. Medicul veterinar trebuie sa verifice potentiala exitenta a unor zgarieturi pe cornee (denumite ulcercatii), prin instilarea unui colorant galben numit fluoresceina. Prin urmare, va asteptam la orice ora la Supervet, cabinet veterinar non stop Bucuresti pentru a face investigatiile necesare. In cazul depistarii unei zgarieturi este recomandat tratamentul fara steroizi deoarece acestia pot ingreuna vindecarea ranii. Corticoizii orali si/sau antihistaminicele pot fi o alegere potrivita in special in cazul animalelor cu boli de piele asociate. Chiar daca antihistaminicele topice, eliberate fara reteta, pot fi utile mai ales daca pisica ori cainele dumneavoastra se scarpina, medicul veterinar este cel care poate alege si recomanda cea mai buna varianta pentru starea animalului. Tratamentul pentru conjuctivita la caine este similar cu tratamentul conjuctivitei pisicilor.

O data sau de doua ori pe zi se recomanda spalarea ochiului cu solutie salina, in vederea indepartarii scurgerilor acumulate. Solutia salina poate reduce suprafata irritate prin indepartarea mizeriei, prafului, resturilor si polenului din zona oculara.

Prevenirea vatamarii ochiului este importanta deoarece animalele cu conjunctivita alergica se pot scarpina cu labuta ori frecandu-se cu fata de obiectele de mobilier. Acest comportant poate conduce la ulceratii ale corneei, aparand durere si vatamari oculare. Se recomanda folosirea unor gulere speciale care nu permit scarpinarea si protejeaza zona oculara. Acest lucru este foarte practice mai ales in cazul raselor cu bot scurt precum Pug si Shih Tzu, care sunt predispose la afectiuni oculare. Dupa finalizarea tratamentului este important ca medical veterinar sa reexamineze cainele pentru a evalua evolutia. Daca starea nu pare ca s-a imbunatatit, este necesar sa se efectueze testari pentru a identifica factorii alergeni.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu