Cum calatorim cu cainele in siguranta in masina
Vremea se încălzește, sezonul vacanțelor se apropie, și odată cu acesta, se preconizează și plimbările lungi cu mașina. Când ai un blănos care vrea să vină cu tine peste tot, inclusiv în concediu, transportul devine puțin mai complicat. De aceea, pentru că știm că vrei să-l faci să se simtă confortabil, și în același timp să fie în siguranță, îți prezentăm câteva reguli care să-ți fie de ajutor.
Ține cont de legislație
Pentru siguranța ta dar și a cățelului, în România este strict interzis transportul animalelor de companie pe scaunele din față ale mașinilor. Acest lucru se referă inclusiv la ținerea lor în brațele de către șofer sau de către pasagerului din dreapta. Altfel spus, cel mai bine, este să lași blănosul să stea pe scaunele din spate, altfel riști o amendă de până la 2900 lei, potrivit Codului Rutier în vigoare.
Învață-l de mic cu mașina
Drumurile lungi cu mașina pot fi obositoare și chiar stresante pentru cățel. Frânările bruște, mersul pe drumuri cu hopuri, căldura și alți factori de mediu pot cauza agitație cățelului și chiar stare de vomă. De aceea, cel mai bine este să obișnuiești animăluțul cu mașina încă de când este mic. Pentru început, pleacă la drumuri mai scurte, timp în care să mai fie încă o persoana în spate, care să supravegheze blănosul și să îl liniștească. Pot fi folosite recompense sub formă de mâncare, de laudă, mângâieri sau chiar jucăria preferată a acestuia, pentru a-l calma și a-l face să se simtă relaxat.
Folosește dispozitivele dedicate pentru transport
În această categorie intră toate produsele special create pentru a ușura transportul blănosului cu mașina:
- Cuștile pentru transport
În cazul în care ai deja o cușcă acasă, pe care blănosul o cunoaște și cu care este obișnuit, o poți folosi cu încredere pentru transport. Trebuie să te asiguri că aceasta oferă suficient spațiu încât cățelul să fie confortabil, atât în poziția culcat cât și în șezut. Dacă nu ai o astfel de cușcă, poți alege una care să se potrivească mărimii animăluțului tău. În general cuștile de acest fel sunt sigure, rezistente, se montează ușor iar unele modele chiar se pliază. Ele asigură aerisirea adecvată în interior și pot fi curățate cu ușurință.
- Centura de siguranță
Aceste dispozitive sunt ușor de manevrat și păstrează în siguranță blănosul în caz de frânare bruscă, schimbări de direcție, accident, etc. Se recomandă a fi folosite cu hamuri dedicate cățeilor, pentru a asigura prinderea și susținerea optimă. Adaptorul centurii este potrivit în general pentru diferite mărci de mașini dar, este bine să verifici de la început compatibilitatea pentru a achiziționa exact ceea ce se potrivește. Pentru un plus de confort și siguranță, se poate pune cățelul pe un pat sau o pătură care să nu permită deraparea acestuia în timpul călătoriei.
- Hamac auto
Acest dispozitiv se agață între scaunele din spate și cele din față ale mașinii, fiind destinat pentru toate autovehiculele care au tetiere. Este realizat din materiale rezistente și impermeabile, asigurând protecția pentru toată bancheta din spate. Oferă protecție împotriva petelor, care pot fi șterse rapid. Hamacul auto, este simplu de instalat și se poate adapta cu ușurință și la portbagaj. Unele modele au orificii speciale, care permit instalarea centurii de siguranță. Hamacul mai poate avea o protecție care blochează accesul cățelului la scaunele din fata, minimizând astfel distragerea șoferului.
Pentru a face călătoria cât mai agreabilă atât pentru tine cât și pentru animăluțul de companie, nu ezita să faci pauze pe drum, în care să coborâți din mașină. De asemenea, apa și micile gustări îi fac bine atât lui cât și ție. Nu uita să ai la tine o trusă de prim ajutor pentru cățel, precum și orice medicament care știi că i-a fost prescris de veterinar. În rest, mai trebuie să fii atent la temperatură și ventilație deoarece acestea trebuie să fie optime pentru blănos.
Dacă ai bifat toate cele de mai sus, înseamnă că ești pe drumul cel bun.