Cum prevenim hipotermia?
Factorii de mediu în sezonul rece pot afecta grav organismul câinelui. Cele mai sensibile sunt animalele foarte tinere sau foarte bătrâne, femelele cu pui sau cele gestante și cele cu părul scurt.
Expunerea un timp îndelungat la ger și la vânt poate duce la scăderea temperaturii corpului mult sub limitele normale. Odată produsă hipotermia, câinele respiră greu, are pulsul slab, este apatic și lipsit de energie. Trebuie intervenit imediat pentru restabilirea temperaturii corporale în limitele fiziologice. Încălzirea trebuie să se facă treptat.
Cel mai bine este să se prevină apariția bolilor specifice sezonului rece. Plimbările în frig sau pe zăpadă trebuie să fie de scurtă durată. Câinii mai sensibili pot fi protejați cu haine.
O atenție deosebită trebuie acordată formării de bulgări de gheață pe firele de păr în cazul câinilor de talie mică dar cu păr lung. Nu este recomandat ca zăpada să le intre în urechi și nici nu trebuie lăsați să mănânce zăpadă.
Pernuțele pot fi protejate cu o cremă specială sau pot fi unse cu vitamina A.
Câinii crescuți afară au nevoie de cuști bine izolate, chiar dacă stau în padoc. Dimensiunea cuștii trebuie adecvată taliei animalului.
Aportul energetic adus prin hrană trebuie să fie mai mare iarna. Pentru termoreglare, câinele are nevoie de mai multă energie. Apa trebuie schimbată de două ori pe zi sau de câte ori este nevoie dacă este foarte frig și îngheață repede.