Cum să eliminați o căpușă în cinci pași
Pasul 1. Țineți câinele nemișcat, despărțiți blana și priviți cu atenție. E foarte important să vă convingeți că aveți de a face cu adevărat cu o căpușă. De multe ori, stăpânii sau îngrijitorii câinelui au încercat să elimine negi, alunițe, chisturi și chiar sfârcuri, crezând că e vorba de căpușe. Nu e nevoie să spunem că un câine nu va fi încântat în aceste ultime cazuri. Căpușele sunt în general gri sau maro închis. Priviți dintr-o parte și vedeți dacă observați picioare în punctul în care căpușa s-a atașat de corpul câinelui.
Pasul 2. Odată ce ați stabilit cu siguranță că e vorba de o căpușă, folosiți o pensetă și apucați insecta pe cât de aproape se poate de pielea câinelui, încercând să băgați capătul pensetei între capul căpușei și pielea câinelui. Cu un gest hotărât și puternic, trageți căpușa exact în sus. Nu storciți și nici nu rotiți căpușa în acest proces.
Pasul 3. Ca să fiți sigur că ați scos tot parazitul, priviți cu atenție căpușa odată ce ați înlăturat-o. Dacă dă din picioare, înseamnă că e vie și că ați scos totul. Dacă nu, nu vă îngrijorați: ceea ce a mai rămas din cap sau din mandibule nu vă va îmbolnăvi câine, deși locul s-ar putea să se inflameze puțin. Corpul câinelui va elimina în mod natural resturile de căpușă.
Pasul 4. Puneți căpușa într-un borcan sau într-o pungă sigilată și mergeți la veterinar ca să o testeze de boala Lyme. Indiferent dacă o faceți sau nu, nu o aruncați cu dezgust. Dacă e încă în viață, s-ar putea să trebuiască să o scoateți din nou. Eventual de pe propria piele.
Pasul 5. Curățați zona cu apă și săpun și ungeți cu puțin unguent cu antibiotic. Nu vă speriați fiindcă zona s-ar putea să mai rămână o vreme inflamată.