iasiadopta

CUM SĂ-I OPRIM PE CÂINI DIN A LĂTRA ȘI SĂ-I FACEM FERICIȚI

Nu cred că nicio persoană își dorește ca al ei câine să nu mai latre niciodată. Un mic lătrat la momentul potrivit poate să fie foarte folositor, indiferent dacă e pentru a vă semnaliza prezența unei alte persoane sau a unui obiect care se apropie de casa dumneavoastră, ori dacă servește la îndepărtarea oricăror posibile amenințări atunci când nu sunteți acasă. Secretul stă, însă, în acea zonă de lăstrat Goldilocks – nici prea puțin, nici prea mult, ci doar în măsura potrivită.

Poate veți fi surprinși să auziți asta, dar atingerea dezideratului de „măsură potrivită” este probabil mult mai ușor decât credeți

De ce latră câinii?

Înainte să ajungeți la rezolvarea oricărei probleme, trebuie să înțelegeți cauzele care stau la baza ei. În ceea ce privește lătratul, acesta poate fi dorit sau nedorit, așadar prima întrebare care necesită un răspuns este de ce latră câinii în general.

Simplu spus, aceștia latră pentru a comunica, mai ales în situații în care aceștia nu pot vedea imediat restul grupului de câini, sau când doresc să transmită un mesaj către aceștia. În sălbăticie, mesajul pe care doresc să îl transmită poate fi un semnal de avertizare asupra unui pericol sau o chemare la vânătoare. Atunci când vine vorba despre câinii aflați în fruntea grupului, lătratul acestora poate însemna o modalitate de a elimina o amenințare.

În sălbăticie, însă, câinii nu latră tot timpul. De fapt, aceștia nu latră mult. Ei își păstrează lătratul pentru momentele în care chiar au nevoie de acesta. De ce are nevoie câinele dumneavoastră, însă, atunci când latră constant acasă?

De ce latră câinii prea mult?

Așadar, ce dorește să comunice un câine domestic atunci când latră toată ziua? În general, dacă aceștia latră când sunt singuri acasă, acesta este un semn de plictiseală sau de frustrare. Lătratul poate fi, de asemenea, maniera câinelui de a vă chema înapoi, mai ales dacă acesta se confruntă cu o anxietate datorată separării.

Celelalte cauze pentru care câinii pot lătra, indiferent dacă există persoane acasă sau nu, pot fi excesul de energie, pe care un câine va încerca să-l consume prin entuziasm și hiperactivitate, sau anxietatea, ceea ce va determina ca acesta să perceapă orice zgomot, cât de mic, ca pe o posibilă amenințare care se cere îndepărtată.

Lătratul poate părea ca fiind ceva imposibil de controlat, dar trebuie să rețineți motivul pentru care câinii latră în primul rând. Comunicare. Și ce dorește să comunice un câine unui alt câine, sau conducătorului grupului său uman? Nevoi. Satisfaceți-i dorințele sale de bază, iar lătratul în exces al câinelui dumneavoastră va înceta.

Opritul lătratului

Poate că acest lucru pare mai ușor de spus decât de făcut. De fapt, în realitate poate fi realizat într-un mod relativ ușor. Pentru asta, e nevoie doar de concentrare, dedicare și consistență din partea dumneavoastră. Totul începe cu corectarea lătratului nedorit, atunci când acesta are loc, folosind orice metodă care funcționează pentru câinele dumneavoastră, indiferent dacă e vorba despre o mângâiere, un alint verbal sau de altceva. Implicarea și consistența presupun faptul că trebuie să fiți pregătit și dornic să continuați aplicarea acestor corecții până în momentul în care comportamentul încetează, și trebuie să faceți acest lucru întotdeauna când câinele dumneavoastră latră într-o manieră neadecvată și dumneavoastră vă aflați în preajma lui.

Mai există un alt „C” care merge mână în mână cu dedicarea și consistența, iar acesta este „calmul”. Așa cum se întâmplă în cazul oricărei corecții, trebuie să rămâneți calm și să adoptați o atitudine asertivă. Dacă vă enervați sau vă pierdeți răbdarea, acest lucru va amplifica energia câinelui dumneavoastră și va determina ca lătratul să fie și mai probabil.

Dacă lătratul este direcționat mereu înspre același punct – ca de exemplu o anumită ușă sau fereastră, sau în momentul în care cineva intră în casă, atunci puteți opri acest ciclu prin afirmarea respectivului punct. Exact așa se procedează. Folosindu-vă limbajul corpului și o energie calmă, asertivă, veți crea o barieră invizibilă între câinele dumneavoastră și stimulul în cauză. Acesta îi semnalizează câinelui că nu are niciun motiv pentru care să fie preocupat sau îngrijorat, deoarece vă „aparține” dumneavoastră.

Acum, știu la ce vă gândiți. „Aplicarea unei corecții e o soluție grozavă dacă sunt în apropierea câinelui meu, dar problema mea este că, câinele meu latră când nu sunt acasă.” În acest caz, trebuie să vă provocați câinele mental și fizic pentru a-l lăsa într-o stare care să-l îndepărteze de lătratul care nu este necesar.

Exercițiile fizice ale câinelui

Provocarea fizică a câinelui dumneavoastră se referă la exercițiile fizice. Scoateți-vă câinele la o plimbare lungă înainte de a pleca de acasă, pentru a elimina tot excesul său de energie și pentru a-l lăsa într-o stare calmă, de supunere.

Pentru a vă provoca câinele din punct de vedere mental, trebuie să îi lăsați ceva de făcut, ca de exemplu să rumege un obiect preferat, sau să îi găsiți o jucărie „recompensă” care îl va ține ocupat până când vă întoarceți acasă.

Antrenarea câinelui de a merge la coș sau crearea unui spațiu la care acesta să se retragă, pe care să-l asocieze cu o stare de calm și relaxare, poate fi, de asemenea, de ajutor. Bineînțeles, asigurați-vă că locul în care vă lăsați câinele este unul sigur pentru utilizarea lui de către câine în lipsa supravegherii omului. Consultați-vă medicul veterinar sau antrenorul câinelui dumneavoastră, dacă aveți nelămuriri.

Și nu uitați de puterea întrebatului. Dacă nu puteți rezolva problema, nu e nimic rău în a consulta un specialist behaviorist sau un antrenor pentru a le solicita ajutorul.

Atunci când câinele dumneavoastră latră, acesta încearcă să vă spună ceva. Prin crearea unui proces de comunicare în dublu sens, puteți să îi oferiți calmul și încrederea de care are nevoie pentru a ști că nu trebuie să vă comunice totul

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu