iasiadopta

Cum te pregatesti pentru un nou membru in familie

Cum te pregătești pentru venirea primului cățel acasă 

Dacă citești acest articol, probabil că urmează să aduci un nou companion blănos acasă sau poate doar cochetezi cu acest gând. Ei bine, indiferent care este situația, cumpărarea sau adopția unui cățel presupune o pregătire în prealabil pentru ca tranziția la noul loc să se desfășoare cât mai ușor. Entuziasmul generat de aducerea acasă a noului membru al familiei poate fi atât de mare încât să te facă să omiți anumite aspecte organizatorice. Tocmai de aceea, venim în ajutorul tău cu o listă de lucruri pe care trebuie să le pregătești înainte să aduci animalutul la noul cămin.

Găsește un veterinar potrivit

Un proverb românesc spune că “E mai bine să previi decât să tratezi.”, iar acest lucru se aplică și la căței. Cel mai indicat este să te asiguri că găsești un medic veterinar bun, la o distanță rezonabilă de casă. Acesta îți va explica ce vaccinuri trebuie să facă blănosul, la ce intervale de timp, când trebuie deparazitat, cât de des trebuie consultat, etc. De asemenea, este bine să întrebi ce tip de servicii sunt disponibile în cadrul cabinetului, care este programul și care este politica în caz de urgență. Până la urmă vrei să te asiguri că în orice moment, cățelul tău poate să beneficieze de servicii bune de sănătate.

Pregătește cu atenție casa

Pe alocuri, cățeii seamănă destul de mult cu niște bebeluși (mai ales dacă sunt puiuți). Sunt curioși din fire, vor să guște, să miroase și să exploreze fiecare colțișor al casei. Tocmai de aceea, este indicat să te asiguri că nu pot ajunge la nici un obiect sau lucru care le-ar putea pune viața în pericol, sau ar putea suferi stricăciuni. În această categorie intră plantele, cablurile, echipamentele și soluțiile de curățenie, ustensilele, pesticidele, medicamentele, obiectele ascuțite, mâncarea, hainele și bineînțeles, papucii. Nici unul dintre aceste lucruri nu vrei să ajungă în gura cățelului, din motive obiective.

Aranjează-i culcușul

Probabil primul lucru pe care o să-l cumperi înainte să aduci cățelul acasă va fi o cușcă. Cu ajutorul ei, o să transporți mai ușor noul companion. Aceasta trebuie să fie suficient de mare încât blănosul să poată sta atât culcat cât și în șezut, fără probleme. Unii căței preferă să doarmă în această cușcă, în timp ce alții preferă un pătuț. În orice caz, este bine să le ai pregătite pe amândouă. Pe lângă acestea, este indicat să achiziționezi și câteva covorașe igienice. De asemenea, poți opta și pentru un țarc, dacă vrei ca blănosul să aibă un spațiu personal în care să se simtă în siguranță.

Achiziționează accesoriile importante

În această categorie intră toate lucrurile de care cățelul tău va avea nevoie pentru a-și desfășura în voie și nestingherit activitățile zilnice, și anume: boluri pentru mâncare și apă, zgardă sauham (atent alese în funcție de talia sa), lesa, jucării pentru dentiție,jucării pentru divertisment, articole de toaletă (pastă, periuță, șampon, piaptăn, bețișoare de urechi, dischete pentru igiena ochilor, clește pentru tăierea gheruțelor, etc.)

Pregătește-i hrana potrivită

Cel mai indicat este ca blănosul să primească mâncare specială pentru căței. Înainte să faci cumpărături, trebuie să întrebi persoana de la care adopți sau achiziționezi animăluțul ce fel de hrană i-a fost oferită, cum a reacționat la aceasta și dacă i-a plăcut. O să știi astfel în ce direcție să mergi, iar apoi, probabil că o să faci o alternare între hrană uscată și hrană umedă, fiecare având beneficiile sale.

Fă-ți timp să-l primești cum se cuvine

Sosirea la noua casă poate să fie un eveniment stresant atât pentru tine cât și pentru cățel. Tocmai de aceea este nevoie de timp și răbdare pentru că tranziția să fie una lină. Pregătește din timp momentul mult așteptat, i-ați câteva zile de concediu sau măcar optează pentru zilele de weekend, cand ești mai liber și poți să te concentrezi și să te dedici noului animăluț. De asemenea, dacă vorbim despre un puiuț, asigură-te că măcar în primele săptămâni nu o să stea foarte multe ore singur, acasă. Până la urmă vrei să se adapteze cât mai repede și mai bine.

Dacă ai bifat toate aceste lucruri de pe listă, nu-ți mai rămâne decât să aduci animăluțul acasă și să te bucuri cât mai mult de compania noului tău prieten blănos. Spor la drăgălășit!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu