De ce ciocolata poate fi otrăvitoare pentru câinele tău?
Oricât ar fi de gustoasă pentru oameni, ciocolata este un real pericol pentru prietenii patrupezi. Acest aliment conţine theobromina, o substanţă cu gust amar, pe care o putem găsi în boabele de cacao, de cafea, în nucile de cola, dar şi în frunzele de ceai. Theobromina are un efect similar cu cel al cofeinei şi este otrăvitoare pentru animalele de companie.
Această substanţă acţionează ca un diuretic, stimulează ritmul cardiac şi excită sistemul nervos. Deşi pentru noi ciocolata este un deliciu care ne aduce şi beneficii, pentru câini ea reprezintă o sursă sigură de intoxicaţie şi otrăvire. Consumul de ciocolată poate cauza probleme cardiovasculare, digestive, dar poate afecta şi sistemul nervos al câinelui dumneavoastră.
Cum se tratează intoxicaţia cu ciocolată în cazul câinelui?
În cazul în care animalul dumneavoastră a ingerat, chiar şi accidental, o doză de ciocolată, este recomandat să-l duceţi de urgenţă la medicul veterinar. Nu-i administraţi lapte şi nu-l trataţi cu leacuri pe care le ştiţi din auzite. După ce câinele a fost tratat de un medic specialist, el trebuie să urmeze în continuare o dietă specială şi să meargă regulat la consultaţii.
Ciocolata nu este otrăvitoare doar pentru câini, ci şi pentru pisici, hamsteri şi alte animale mici. Acelaşi efect dăunător pentru animale îl au şi strugurii şi stafidele. Consumul acestor două alimente poate provoca chiar şi insuficienţă renală.
Ciocolata este otrăvitoare pentru câini; însă, cât este de periculoasă depinde de tipul de ciocolată, de cantitatea consumată şi de talia câinelui dvs. În cantităţi mari, ciocolata şi produsele care conțin cacao îţi pot ucide câinele.
De ce nu ciocolată?
• Componenta toxică a ciocolatei este teobromina. Oamenii metabolizează cu uşurinţă teobromina, dar câinii o procesează mult mai lent, permiţându-i să atingă niveluri toxice.
• Un câine mare poate consuma mai multă ciocolată decât un câine mic înainte de a suferi efecte neplăcute.
• O cantitate mică de ciocolată nu va face decât să-i dăuneze stomacului câinelui dvs., prin vărsături sau diaree.
• În cantităţi mari, teobromina poate produce spasme musculare, convulsii, bătăi neregulate ale inimii, sângerare internă sau atac de cord. Debutul intoxicaţiei cu teobromină este de obicei marcat de hiperactivitate severă.
Tratamentul obişnuit pentru intoxicaţii cu teobromină este inducerea vărsăturilor în două ore de la ingestie. Dacă sunteţi îngrijorat sau suspectaţi că este posibil ca patrupedul dvs. să fi mâncat o cantitate mare de ciocolată şi să prezinte oricare dintre semnele enumerate mai sus, sunaţi imediat medicul veterinar.
Dacă aveţi un câine mic care a mâncat o cutie de bomboane de ciocolată, trebuie să sunaţi şi să mergeţi imediat la medicul veterinar. Nu aşteptaţi.
Tipurile diferite de ciocolată au niveluri diferite de teobromină. Cacaua, ciocolata pentru gătit şi ciocolata neagră conţin cele mai ridicate niveluri, în timp ce ciocolata cu lapte şi ciocolata albă au cele mai mici niveluri. Dacă patrupedul dvs. a ingerat orice cantitate de ciocolată neagră sau amară, acordați-i o atenție sporită. Din cauza nivelului ridicat de teobromină din ciocolata neagră este nevoie doar de o cantitate foarte mică pentru a otrăvi un câine. Mai puţin de 28 g de ciocolată neagră pot fi suficiente pentru a otrăvi un câine de 20 de kilograme.
Desigur, nu folosiți niciodată ciocolata drept recompensă. Oferiţi întotdeauna recompensele sănătoase Hill’s Treats sau răsplătiţi pur şi simplu câinele cu multă dragoste şi atenţie.