DE CE REFUZA CAINII MANCAREA
De ce refuză câinii mâncarea
Ne iubim patrupezii ca pe oricare membru al familiei și ne dorim să aibă o viață lungă alături de noi. Blânzi, energici și drăgălași, câinii sunt încrederea noastră atunci când suntem singuri, oferindu-ne prietenie și dragoste necondiționată, la orice oră din zi sau din noapte.
Îi cunoaștem atât de bine încât, atunci când energia se pierde, codița nu mai este atât de activă, ochișorii devin triști și mai ales, atunci când hrana preferată rămâne în bol, în mod automat începem să ne îngrijorăm. Ei bine, știm cu toții câte gânduri ne trec prin cap atunci când vedem că micuțul patruped refuză hrana în mod regulat și asta deoarece, lipsa hranei poate duce la diverse afecțiuni pe care nu ni le dorim.
Dar, știm și care sunt motivele pentru care un câine refuză să mănânce?
- Starea de sănătate – la fel ca și în cazul nostru, atunci când nu ne simțim bine, disperare și pofta de mâncare iar somnul și starea de „leneveală” se instalează în mod automat. Ei bine, același lucru se întâmplă și în cazul câinilor. Atunci când au anumite dureri sau pur și simplu o stare de disconfort, câinii vor prefera să lase hrana deoparte. În cazul pierderii apetitul, lista cauzelor medicale este destul de generoasă și include afecțiuni care provoacă durere, stres, greață sau letargie, precum: afecțiuni dentare, pancreatită, paraziți intestinali, tulburări de stomac, febră, infecții etc. În general, dacă nu sunt probleme grave, câinele își va recăpăta apetitul în scurt timp. În schimb, dacă pe lângă faptul că nu vrea să mănânce, câinele are diaree sau vomită, se poate ca problemele să fie mai grave și este recomandat să apelați medicul veterinar.
- Posibile tratamente la care este supus câinele – dacă patrupedul urmează un tratament, pe bază de anibiotice sau medicamente, este posibil ca substanțele prezente să-i provoace greață sau dureri de stomac. În acest caz, câine poate să refuze mâncarea. Dacă se dovedește că aceasta este cauza, discutați cu medicul veterinar pentru a-i înlocui tratamentul.Un alt motiv pentru care un câine poate să își piardă pofta de mâncare este dacă, recent, a fost vaccinat iar lipsa poftei de mâncare fiind unul dintre efectele adverse.
- Probleme comportamentale – dacă tocmai ați făcut o schimbare, v-ați mutat în altă locuință, au apărut membrii noi în familie sau a apărut o traumă psihică la micuțul patruped, toate acestea pot afecta apetitul patrupedului. Animalele noi de companie sau frica, cauzată în special de zgomotele puternice, sunt de asemenea factori care îl poate ține departe de mâncare. De asemenea, dacă există mai mulți câini care se hrănesc din același loc, poate să apară sentimentul de intimidare, care îl va face să se retragă. În acest caz, se recomandă să hrăniți câinele intimidat într-un loc retras. Există situații în care câinii acceptă resturile de mâncare umană dar refuză hrana dedicată lor. În acest caz, se poate doar ca patrupedul să aprecieze mai mult ceea ce primește extra, și, inteligent fiind, să refuze hrana sa pentru a primi mai mult din hrana ta. Mai mult decât atât, dacă în tot acest timp este și prietenos, jucăuș, energic, bea apă și este fericit, cu siguranță este doar un truc de a primi gustărica preferată.
- Singurătatea – se poate ca un câine să prefere să nu mănânce o zi întreagă dacă tu nu ești acasă lângă el. Câinii sunt animale care se atașează extrem de tare de stăpâni, și pe cât de mare este atașamentul, pe atât de mare este și supărarea când stăpânul nu este lângă el. Așadar, dacă dimineața, înainte să mergi la muncă, îi lași bolurile pline de hrană, iar când te întorci sunt tot acolo, dar imediat ce i le oferi iar, câinele începe să mănânce, știi sigur care este motivul: singurătatea.
- Schimbarea hranei sau probleme cu hrana – se poate ca patrupedul să nu accepte noua hrană pe care i-ai oferit-o, fiind deja prea obișnuit cu ceea ce primea înainte. Și, la fel ca și noi oamenii, atunci când nu ne place ceva, preferăm să rămânem înfometați. De asemenea, unii câini simt foarte repede dacă ceva nu este în regulă la hrana mult așteptată. Astfel, dacă aceasta este învechită, dacă a stat în căldură și miroase ciudat sau dacă este uscată, motivele de refuz sunt destul de reale.
Oricare ar fi motivul pentru care câinele tău refuză hrana, încearcă să-l ajuți puțin și să-l stimulezi să se apropie de ea, cu ajutorul următoarelor trucuri:
- dacă vorbim despre hrana umedă, încălzește-i puțin hrana pentru a simți și mai tare mirosul și pentru a o considera și mai gustoasă. Atenție! Hrana umedă se încălzește foarte repede în cuptorul cu microunde – nu uitați să testați gradul de încălzire înainte de a-i da patrupedului.
- dacă vorbim despre hrana uscată, adăugați peste bobițe puțină apă călduță, pentru a ajuta la înmuierea acestora;
- dacă de obicei cânele mănâncă hrană umedă, oferiți-i hrană uscată și invers;
Dacă nici în acest mod câinele nu mănâncă, pentru o perioadă mai mare de 24 de ore, se poate că această lipsă a poftei de mîncare să fie un avertisment asupra stării lui de sănătate. În acest caz, pentru a evita orice complicații, mergeți în cel mai scurt timp la medicul veterinar pentru o examinare completă.