De ce vomită câinele dvs. imediat după ce mănâncă?
Câinele dvs. vomită după ce mănâncă? Dacă un câine vomită imediat după ce a mâncat, sunteți îngrijorat pe bună dreptate, dar există câteva lucruri care ar putea să-l fi deranjat la stomac.
Mai întâi, examinați elementele de bază: Ați făcut modificări recente privind nutriția câinelui dvs.? Intră în competiție pentru hrană și cu alte animale de companie din casă? A mâncat recent iarbă? Acestea sunt toate motive posibile pentru ca stomacul său să nu fie tolerant după cină. Aflați de ce toate acestea vă pot îmbolnăvi câinele și când trebuie să-l duceți la veterinar.
Tranziția la o nouă hrană pentru câini
Schimbarea bruscă a hranei câinelui poate duce la probleme gastro-intestinale, așadar o schimbare prea rapidă a hranei (sortimente sau mărci) îi poate deranja stomacul. Este important ca tranziția la o nouă hrană pentru câini să fie făcută lent, în mod normal în 7-10 zile. Înainte de a lua decizia să schimbați hrana pentru câini, discutați cu medicul veterinar. Dacă observați în continuare semne ale tulburărilor digestive sau câinele nu se oprește din vomitat, trebuie să-l duceți imediat la cabinetul veterinar. Poate suferi de o alergie sau de o intoleranță alimentară, sau poate avea probleme mult mai grave (un corp străin în stomac, boli sistemice, etc.).
Dacă ați început recent tranziția la un produs marca Hill’s®, aveți grijă să începeți treptat și cu o cantitate mică pe care o veți crește până când este singura hrană pe care i-o oferiți câinelui dvs.
Anxietatea
Majoritatea proprietarilor de animale de companie susțin că un câine care vomită după ce mănâncă poate avea o sensibilitate la hrană, însă nu este neapărat un motiv. Anxietatea sau teama pot fi motivul pentru care un câine vomită după ce mănâncă. Câine dvs. intră în competiție pentru hrană cu alte animale de companie din casă? Acest sentiment de teritorialitate îl poate face să mănânce mai repede, ceea ce poate supra-solicita stomacul și poate reduce cantitatea de salivă înghițită în mod normal odată cu hrana. Și exact ca în cazul nostru, nervozitatea și stresul îi pot provoca greață și o creștere a nivelului de acid din stomac.
Când mănâncă prea repede, câinii nu au timp să mestece bucățile mai mari de hrană uscată. De asemenea, ingerează o cantitate semnificativă de aer, ambele putând să se întoarcă prin regurgitație sau vomitat. Dacă este posibil, hrăniți-vă câinele anxios într-o zonă retrasă, fără alte animale în jur. Începeți cu mese mici și ajungeți treptat până la cantitatea normală de hrană, când veți observa că mănâncă liniștit de fiecare dată.
Pot exista și alte probleme importante asociate cu anxietatea unui câine, care îi pot afecta capacitatea de a-și păstra mâncarea în stomac. Au existat schimbări în casă care i-ar fi putut perturba rutina? V-ați mutat recent sau v-ați schimbat programul de lucru? Schimbările de acest fel pot cauza anxietate câinelui dvs., ceea ce îi poate afecta sistemul digestiv. Dacă bănuiți că ceva de acest gen ar putea fi motivul pentru care vomită câinele dvs. după ce mănâncă, arătați-i în continuare că-l iubiți. Lăudați-l, răsfățați-l și jucați-vă cu el, asigurându-l că totul e în regulă. În timp, se va adapta încet la schimbări și va redeveni el însuși. Este totuși foarte important să-i monitorizați obiceiurile alimentare pentru a vă asigura că nu e o problemă mai gravă; dacă acest lucru se întâmplă mai mult de o dată la câteva săptămâni, ar trebui să discutați cu medicul dvs. veterinar. Este mult mai frecvent vomitatul din alte cauze decât din cauza anxietății.
Adoră gustul
Similar mâncatului rapid cauzat de anxietate, câinele dvs. poate ingera prea rapid dacă îi place gustul hranei. Nu e nimic în neregulă cu faptul că îi place hrana, însă trebuie să aveți grijă că obține toată nutriția necesară, fără a o regurgita.
O modalitate de a reduce această tendință este să-l hrăniți cu porții mai mici până când observați că mănâncă mai încet. O altă opțiune este de a-i servi mâncarea pe o farfurie plată sau pe o hârtie pentru prăjituri. Astfel îi va lua obligatoriu mai mult timp să localizeze și apoi să înghită fiecare bucată, reducându-i șansele să mai vomite după ce mănâncă. De asemenea, mai există jocuri de puzzle speciale pentru hrană care îl solicită mai mult să-și găsească hrana. Acesta poate fi un exercițiu bun pentru el, dar îl și obligă să mănânce mai încet. Aveți grijă, însă, să monitorizați dacă își mănâncă toată hrana și dacă este deranjat de noul sistem de servire a mesei.
A ingerat recent iarbă
Deși câinii pot mânca iarbă din diverse motive, fără a avea reacții adverse, câinii care nu se simt bine din alte motive pot mânca iarbă și apoi pot vomita conținutul din stomac, eliminând eventual orice i-ar fi făcut să nu se simtă bine. După ce a vomitat iarba și mâncarea, câinele ar trebui să se simtă mai bine și nu ar trebui să mai aibă nevoie de nicio îngrijire medicală suplimentară, dacă este vorba doar un simplu stomac deranjat. Rețineți doar că trebuie să vă mențineți câinele hidratat și să-l urmăriți îndeaproape pentru a vă asigura că vomitatul nu mai persistă și nu mai există nimic altceva în neregulă cu el.
Dacă, totuși, câinele dvs. nu se oprește din vomitat după consumul de hrană și iarbă, duceți-l cât de repede posibil la medicul veterinar sau la clinica de urgență pentru animale. Ar putea fi ceva în neregulă. Poate avea o afecțiune de natură sistemică sau infecțioasă, un corp străin în stomac sau poate chiar un stomac răsucit. Indiferent de caz, o atenție rapidă îl va face să se simtă mai bine.