iasiadopta

Educarea unui cățel abia adoptat

Educarea unui cățel abia adoptatÎn cazul unui cațel adoptat, chiar dacă este pui sau adult, este bine de respectat următoarele sfaturi pentru a educa animalul repede și corect.

În primul rând, trebuie să i se arate unde are voie să doarmă, să își facă nevoile, să se joace  și mai ales care sunt locurile unde nu are acces deloc. Aceste reguli trebuie respectate, chiar dacă este mai comod să se renunțe la ele.

Pentru a evita micile accidente legate de locul unde câinele își face nevoile, este necesar ca să aibă în casă un loc special (pe balcon, în hol) unde să fie amenajat spațiul cu ziare sau așternuturi absorbabile. Se poate renunța cu timpul la acest loc. Câinele trebuie pândit în primele zile de adaptare și în momentul în care se observă că își face nevoile în casă în alt loc decât cel amenajat, trebuie oprit și dus imediat afară. Dacă nu i se permite deloc să își facă nevoile în casă, atunci imediat ce este hrănit animalul să fie scos afară, să fie dus mai mereu în același loc, preferabil pe iarbă (va recunoaște mirosul).

Un lucru foarte important este că animalul trebuie obișnuit încă de la început cu zgarda și cu lesa, altfel va fi din ce în ce mai greu odată cu trecerea timpul, dacă nu chiar imposibil. Câinele se sperie, devine agitat și fuge la primele încercări, de aceea trebuie ținut în lesă pentru scurte perioade la început, eventual prin casă, pentru a se obișnui cu ea. Recompensele sunt foarte importante și în aceste situații, ca în toate cele ce implică educarea câinelui.

Mersul în lesă aduce cu el mai multe probleme. Cele mai frecvente sunt acelea că animalul trage de lesă în față mai ales, trage de lesă la vederea altor câini sau refuză să se deplaseze. Cu multă răbdare, aceste probleme se pot rezolva. Schimbarea bruscă a direcției de deplasare când animalul trage de lesă este cea mai edicientă soluție, însoțită de recompensarea lui dacă adoptă poziția corectă. Oprirea din mers, în mod repetat, până când câinele revine la pas va face animalul să înțeleagă că nu se poate deplasa în alt fel. Cea mai frecventă greșeală atunci când un câine se oprește este tragerea lui de lesă. El trebuie chemat și recompensat atunci când vine. Nu trebuie forțat.

După vaccinări, câinele poate fi dus să socializeze cu alți câini și cu alți oameni decât cei pe care îi cunoaște deja. Animalul trebuie obișnuit de mic cu toate rasele de câini. Cât este încă mic, ieșirile trebuie să fie de scurtă durată și să aibă doar interacțiuni pozitive cu alți câini. El trebuie protejat, dar prin supraveghere și nu prin luarea lui în brațe. Nu trebuie să i se permită să se urce cu labuțele pe oameni sau să îi muște în joacă, este necesar să i se distragă atenția pentru a se dezobișnui.

Hrănirea se face o dată sau de două ori pe zi, în funcție de vârstă și de talie, dar despre acest aspect am mai vorbit detaliat în alte articole pe care le găsiți în acest site.

Probleme apar și când cățelul este lăsat singur în casă. De aceea, este bine ca, înainte de a pleca de acasă, stăpânul să își scoată animalul afară pentru ca acesta să-și consume energia. La plecare, i se poate da un os sau o jucărie, atât pentru a-i oferi activitate dar și pentru a asocia plecarea stăpânului cu anumite evenimente positive.  La început, trebuie lăsat singur perioade mai scurte de timp.

Respectarea acestor reguli este importantă, indiferent de talia, de vârsta sau de sexul câinelui.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu