HRANA SANATOASA PENTRU CAINI – CUM O ALEGEM?
De fiecare dată când vă gândiți la hrana animalului vostru de companie, cu siguranță doriți să îi oferiți cele mai savuroase și sănătoase tipuri de mâncare, deoarece hrana și dieta sunt principalii factori care vor determina calitatea și durata vieții patrupedului.
Aceasta trebuie să conțină tot ceea ce organismul micuțului patruped are nevoie, de la vitamine și nutrienți care au rolul de a menține fiecare proces celular, până la proteine care să ofere nivelul optim de energie. Este important de menționat faptul că atât un nutrient cât și altul, dacă este prea mult sau prea puțin, poate să dăuneze și să provoace supărări.
Așa cum noi, în alimentația pe care o avem, ne ferim mereu de alimente care nu sunt bune pentru sănătatea noastră, precum grăsimi, zahăr, aditivi artificiali, sare etc., tot așa trebuie să îi ferim și pe prietenii noștri blănoși.
Care sunt ingredientele principale care trebuie să se regăsească în hrana patrupedului?
- Carnea – este cel mai important ingredient, care trebuie să fie indispensabil din alimentația patrupedului. Indiferent dacă este carne de pui, de vită, pește, iepure sau vânat, aceasta este principala sursă de proteină.
- Carbohidrați și cereale – atât timp cât patrupedul nu prezintă alergii sau sensibilitate la cereale, și acestea își aduc aportul lor de nutrienți. Atunci când citiți lista de cereale prezente în hrană, este bine să regăsiți acolo orez, ovăz, orz și mazăre, deoarece acestea sunt și îndrăgite dar și benefice pentru câini. Soia, grâul sau porumbul sunt deseori considerate ingrediente de calitate inferioară.
- Fructe și legume – deoarece oferă multe vitamine și minerale, legumele sunt indispensabile din hrana patrupedului. De exemplu, cartofii dulci sunt o sursă excelentă de potasiu, vitamina B, beta-caroten și antioxidanți, ideale pentru sănătatea câinelui.
- Grăsimi – dacă vorbim despre grăsimile sănătoase precum Omega-3, Omega-6, ulei de pește, ulei de măsline, acestea sunt necesare pentru buna și corecta funcționare a celulelor. Oferă energie și totodată ajută organismul să absoarbă diverse vitamine. Totodată, grăsimile ajută și la menținerea blănii sănătoase și strălucitoare.
- Vitamine, minerale și nutrienți – deoarece ajută la procesele metabolice, digestive, la menținerea sănătății celulelor sanguine și totodată ale sistemului imunitar, vitaminele, mineralele și nutrienții nu trebuie să lipsească de pe lista de ingrediente a hranei. Acestea se pot regăsi sub formă de biotină, piridoxină, riboflavină, tiamină, betacaroten.
De ce să citim informațiile de pe ambalaj?
Un lucru esențial atunci când cauți hrana potrivită este eticheta cu lista de ingrediente de pe ambalaj. Deoarece sunt multe produse care au această listă cu ingrediente nesănătoase, dar ascunse frumos, este important să știi să le deosebești;
- o hrană de calitate va avea o etichetă cât mai clară și detaliată. Astfel, pe aceasta de puține ori se vor găsi termeni generali precum „derivate din carne și animale” sau „cereale” fără alte detalii;
- atunci când citiți eticheta, trebuie să știți faptul că ingredientele trebuie să fie listate în ordinea procentului lor. Astfel, primul ingredient afișat o să fie cel care predomină, al doilea o sa fie cel cu procentaj puțin mai mic și tot așa;
- este recomandat să căutați acele produse care au ca prim ingredient pe listă carnea, și care exemplifică ce tip de carne este;
- unul dintre cele mai comune ingrediente care sunt folosite în diverse tipuri de hrană, care nu prezintă o calitate excelentă din punct de vedere nutrițional, este grâul. Ei bine, este de urmărit acest ingredient pe listă, în special dacă câinele tău suferă de intoleranță la gluten (o rată relativ mare de câini au această afecțiune);
- este bine să evităm produsele care prezintă conservanți, coloranți sau ingrediente pe care nu le cunoașteți și cu greu găsiți informații despre acestea.
Odată ce ați găsit alimentul potrivit, este important să îl introduceți în dieta câinelui în mod treptat, amestecându-l cu mâncarea obișnuită timp de 5-7 zile în mod crescător. Acest proces ajută sistemul digestiv să se adapteze noii diete. Cât despre cantitate, urmați de fiecare dată indicațiile de pe ambalaj, pentru a vă face o idee aproximativă despre porția potrivită patrupedului vostru.