Hrănirea puiului de câine
Oare ar fi bine să-i dai mai multă mâncare puiului tău de câine tău când cere? Oare este indicat să-i oferi din ceea ce mănânci tu? Oare trebuie să-i schimbi bobițele atunci când nu le mai mănâncă pe cele actuale? Iată doar câteva dintre întrebările la care vom răspunde în articolul de azi, un material de citit de către toate persoanele care vor să învețe cum să-și hrănească în mod corect puii de câine.
Înțărcarea puiului de câine
În primele luni, laptele mamei este alimentul ideal pentru pui, deoarece acesta este bogat în nutrienți esențiali, care îi ajută să crească mari și puternici. Deși puii pot fi înțărcați între vârsta de șase și opt săptămâni, majoritatea vor începe să fie interesați de mâncarea solidă atunci când ating vârsta de trei-patru săptămâni – de obicei, jucându-se în vasul mamei și lingând mâncarea de pe lăbuțe!
Atunci este cel mai bun moment să ofer puilor hrană specială.
Având în vedere că dinții puiului de câine sunt încă în formare în această etapă de viață, asigură-te că îi ușurezi procesul de masticație. Evită hrana de consistență dură. Dacă alegi hrană uscată, adăugă puțină apă, până capătă consistența unei paste.
Cât trebuie să mănânce un pui de câine?
Nu de puține ori, puii de câine au ochii mai mari decât stomacul! Tocmai de aceea este indicat să-i oferi juniorului tău cantități mici de hrană, în mod frecvent. Acestea depind de vârstă, de dimensiune și, foarte important, de sfaturile primite de la medicul veterinar.
Pe măsură ce puiul tău crește, la fel va crește și apetitul său. Pentru a-i oferi extra energie pentru arderile rapide și pentru formarea masei musculare, va trebui să crești cantitatea de hrană.
În funcție de rasă, un pui de șase luni poate avea nevoie până la dublul aportului de calorii al unui pui de două luni. Ca regulă generală, începe să crești mărimea porției de la șase luni până la 12 luni pentru câinii mici, după care îl poți trece pe hrană pentru adulți.
La rasele mai mari, poți începe mărirea porției de la șase luni și apoi să reduci din nou cantitatea la 12 luni, după ce puseul de creștere s-a încheiat. Aceste rase trec mai greu la hrană pentru adulți, la aproximativ 18 până la 24 de luni.
În general, poți folosi, ca regulă, următoarele indicații:
- De la începerea oferirii hranei speciale până la înțărcare (de obicei, două luni) – 4-6 mese pe zi.
- De la două până la trei luni – 4 mese pe zi.
- De la patru până la șase luni – 2-3 mese pe zi.
- După șase luni – 2 mese pe zi mese pe zi (în funcție de rasă).
Alte sfaturi pe care ar fi bine să le pui în practică sunt:
- Evită să-i oferi puiului de câine prea multă hrană, deoarece ar putea să îl deranjeze la stomac. Totodată, există riscul ca puiul de câine să se îngrașe într-o perioadă scurtă, iar kilogramele acumulate să exercite o presiune destul de mare asupra coloanei vertebrale.
- Citește cu atenție instrucțiunile de pe pachetul de hrană – acestea îți pot oferi un bun punct de plecare. Cantitatea exactă cu care trebuie să hrănești puiul poate varia în funcție de vârstă, rasă, situație medicală. De asemenea, poți folosi instrumentul nostru pentru starea corporală.
- Cântărește în mod regulat puiul de câine, pentru a te asigura că are greutatea potrivită în funcție de vârstă, talie, rasă.
Hrănirea puiului de câine și activitatea fizică
Evită să hrănești puiul de câine înainte sau după ce acesta a avut activitate fizică. Așteaptă aproximativ o oră până să-i dai de mâncare, astfel încât să eviți orice posibilă tulburare gastrică.
După orice activitate fizică, ar fi bine ca puiul de câine să se odihească.
Unde să hrănești puiul de câine
- Hrănește puiul într-un loc liniștit, departe de agitația din casă, unde poate mânca liber, fără întrerupere. Alege o suprafață care poate fi curățată ușor, cum ar fi gresia, și servește hrana într-un recipient curat.
- Ține copiii departe de câine când acesta mănâncă. Dacă ai și alți câini în casă, hrănește-i în același timp, dar separat, pentru a evita bătaia și furtul hranei.
Cum să hrănești puiul de câine
- Mâncarea umedă este servită cel mai bine la temperatura camerei, deoarece miroase mai atractiv și se digeră mai ușor. Dacă depozitezi mâncarea în frigider, nu uita să o scoți cu o oră înainte de ora mesei. Poți pune mâncarea umedă la microunde pentru a o încălzi, dar asigură-te că nu este fierbinte.
- În timp ce mâncarea umedă se alterează rapid, mâncarea uscată va rezista toată ziua. Majoritatea puilor adoră să roadă mâncarea uscată, dar dacă al tău o preferă umezită sau dacă există un motiv medical pentru a evita hrana dură, lasă hrana într-un recipient cu apă timp de 30 de minute înainte de servire.
Alimente interzise puilor de câine
Puii știu exact cum să obțină ce doresc, în special când vine vorba de mâncare. Dacă uneori cedezi, reține că mâncarea extra nu trebuie să reprezinte mai mult de 10% din cantitatea totală.
De asemenea, există unele alimente de care trebuie să te ferești. Iată ce îți recomandăm să faci:
- Nu oferi niciodată puiului de câine carne crudă. Pentru a reduce riscul de toxiinfecție alimentară, gătește carnea. Înainte de servire, asigură-te că nu au rămas bucăți mici de os, în special oase de pui și de pește, deoarece acestea pot afecta dinții și pot obstrucționa intestinele.
- Nu-i da niciodată câinelui ciocolată, deoarece este toxică pentru ei.
- De asemenea, evită ceapa, stugurii, stafidele
Când treci de la hrana pentru junior la hrana pentru câine adult?
Chiar dacă puiul tău pare că a devenit adult (între șase și opt luni – pentru rasele mici -, și în jur de 24 de luni – pentru rasele mari de câini), acesta este încă pui la interior, așa că este bine să eviți să-i introduci în alimentație hrană pentru câini adulți.
Majoritatea câinilor vor avea încă nevoie de calorii suplimentare și de nutrienți pe care îi asigură mâncarea pentru pui, până la vârsta de aproximativ 12-24 luni (chiar mai mult pentru câinii din rase mari).
Dacă nu știi sigur la ce vârstă ar fi bine să înlocuiești hrana pentru junior cu hrana pentru câine adult, consultă medicul veterinar.
Schimbarea hranei puiului de câine
-
- Stomacul puiului de câine este foarte sensibil și se poate deranja ușor dacă îi schimbi brusc hrana, fie ea umedă sau uscată.
- Când îl aduci acasă pentru prima dată, este o idee bună să păstrezi hrana recomandată de crescător sau de adăpost.
- Dacă trebuie să îi schimbi hrana, lăsa timp să i se obișnuiască stomacul. Amesteca puțină hrană nouă în cea veche, gradual, adăugând tot mai multă, în curs de 7-10 zile, până când puiul de câine mănâncă doar hrana nouă.
- Dacă vrei să treci de la hrană umedă la hrană uscată, este important să știi că puiul de câine va avea nevoie de timp pentru a se obișnui. Acesta va mesteca mai lent și, cu siguranță, va avea nevoie de mai multă apă.
- Dacă vrei ca trecerea să fie de la hrană uscată la hrană umedă, nu fi surprins(ă) dacă va bea mai puțin. Textura i se poate părea ciudată dacă este obișnuit să roadă hrană uscată, așa că ar putea să fie nevoie să amesteci câțiva biscuiți.
Dacă urmezi sfaturile noastre despre cum să-l hrănești, vei avea un câine fericit și sănătos, cu multă energie și chef de joacă!
Concluzii
- Puii sunt nerăbdători să învețe despre lumea din jurul lor și au nevoie de multă energie pentru a o explora. Când vine vorba despre alimentația puiului, hrana pentru juniori asigură o combinație echilibrată de nutrienți necesari. Hrana pentru pui conține mai multe calorii, totul pentru ca aceștia să aibă energia necesară pentru dezvoltarea corpului și creierului, fără a le si suprasolicitat stomăcelul.
- Formulele de calitate pentru pui conțin o mulțime de proteine ușor digerabile și au un grad ridicat de minerale esențiale, cum ar fi calciu, fosfor, magneziu, zinc și fier, precum și vitamina D, pentru a ajuta la oase și dinți sănătoși.
- Puii au gura mai mică decât câinii adulți. Astfel, cu cât sunt mai mici bucățile din alimentele pentru pui, cu atât este mai ușor pentru ei să o mestece. În mod natural, puilor le place să mestece boabele, deoarece acest lucru îi ajută să-și mențină dinții puternici, curați și sănătoși.
- După ce ai găsit o hrană de care tu și puiul tău de câine sunteți mulțumiți, este o idee bună să rămâneți la aceasta. Puii se pot deranja la stomac dacă li se schimbă dieta. Astfel, dacă nu există probleme evidente cu alimentația actuală sau dacă nu ești sfătuit(ă) de veterinar să o schimbi, este bine să păstrezi aceeași hrană.