Îngrijirea urechilor la câini
Inflamarea este o problema des întâlniă atât la câini cât și la pisici . În multe dintre cazuri sunt diferite cauze care stau la baza ca de exemplu: alergiile la polen, mucegai, iarba, etc.
Unii câini au la baza și un nivel scăzut al glandei tiroide, care ii predispune la revenirea infecției în ureche.
Atunci când mergeți la veterinar este important să-i menționați și această potențială problemă pentru a preveni infecția.
Semnele de a avea o infecție/inflamație a urechii include datul din cap sau ținutul capului într-o parte, scărpinarea sau frecarea urechilor, apariția unei scurgeri galbene, maro sau negre din urechi, un miros urat sau sensibilitate, roșeața sau urechi fierbinți. O scărpinare puternică poate rupe vasele de sânge și poate duce la umflarea întregii urechi.
Exista de asemenea câteva remedii pe care le puteți face acasă care ajută să micșoreze disconfortul câinelui, și pot fi folosite ca și o măsura de prevenire pentru cățelușii care au mai avut astfel de probleme.
Dacă urechea conține prea multă secreție uleioasa și cleioasă, se picură 1/2 lingurițe de ulei de migdale în toată urechea, de preferat cu o pipetă sau o sticluța cu pipeta. Apoi se masează canalul urechii până se va auzi un sunet parcă stors.
Folosiți un șervețel ca să înlăturați surplusul care a dat pe-afara. Acesta este folosit în special pentru câinii care sunt predispuși la acarieni. Datorită acidului acetic în soluția formată, acesta este de obicei foarte bun pentru animalele care au mai avut probleme cu drojdie în ureche sau infecții bacteriene.
Dacă urechea este roșie sau inflamata, se poate folosi și ulei de galbenele sau suc proaspăt de aloe vera.