LIMBAJUL TRUPULUI LA CAINI
În viața de zi cu zi, fiecare dintre noi facem diverse gesturi, voluntar sau involuntar, care pentru interlocutorul nostru pot semnifică ceva. Aceste gesturi poartă numele de comunicare nonverbală, prin care, conform studiilor, transmitem nu doar starea noastră din acel moment, ci, după caz, și anumite informații. Ei bine, pentru micuțele patrupede, comunicarea non-verbală are întâietate în încercarea lor de a ne transmite ceva, fie o emoție, fie o intenție. Deoarece comunicarea verbală este imposibilă cu patrupedele, este foarte important, ca proprietar al unui câine, să știi să citești limbajul corpului și totodată, să înțelegi ceea ce blănosul vrea să îți comunice. O mare parte din comunicarea canină constă în lătrat, mârâit sau scâncet, care, la fel, este foarte important să reușiți să înțelegeți ce înseamnă, în funcție de timbrul vocal pe care îl au patrupezii, în diferite situații.
Deoarece toți iubim câinii, trebuie să fim destul de buni și de atenți pentru a întelege cum se simt, modul în care gandesc ei și totodată, pentru a reuși să comunicăm cu ei cât mai corect. Pentru asta, înțelegerea limbajului trupului la câini include privirea la postura corporală dar și la expresiile faciale. Pentru a înțelege pe deplin ceea ce patrupedele gândesc și exprimă prin trup, trebuie să urmăriți întregul corp al acestuia, de la gură până la coadă, inclusiv contactul vizual. Mulți dintre noi știm că un câine care dă din codiță este un câine prietenos și fericit, însă, această clătinare a codiței poate însemna o varietate de lucruri, nu doar fericirea. De asemenea, o mișcare strânsă a cozii poate însemna faptul că patrupedul este stresat, așa cum o coadă înțepenită însoțită de o față și un corp tensionat poate însemna faptul că patrupedul este agitat, posibil periculos.
Pentru a reuși să identifici orice schimbare în comportamentului câinelui tău, am pregătit un mic ghid care vă va ajuta să recunoașteți cele mai importante semnale și sentimente pe care micuțul patruped le transmite prin corpul său:
Semne prin care ne arată că este un câine fericit și relaxat
- Atunci când micuțul blănos din familie este relaxat, acesta va avea o postură corporală relaxată, blănița netedă, gura deschisă și relaxată, urechile în poziție naturală și ochii în forma lor normală.
- Atunci când patrupedul dorește să te invite la joacă, cel mai des o va face dintr-o postură așezată pe membrele anterioare, cu fundul ridicat. În această situație, el va da din codiță, va avea ochii în forma normală (posibilă și o mică sclipire, de entuziasm), urechile în poziție naturală și, uneori, veți putea auzi și un lătrat, cu scop de îndemn și nerăbdare.
- De asemenea, un câine care pur și simplu este fericit, va prezenta o postură normală, cu greutatea corpului distribuită pe toate cele patru lăbuțe, păr neted, cu codița ridicată, cu o privire care exprimă interes și cu gura deschisă.
Semne prin care ne arată că este un câine îngrijorat, care se simte incomod și care nu dorește să te apropii tu sau altcineva de el
- Atunci când se simte incomod și ceva îl supără, câinele va sta în picioare însă, poziția corpului și a capului sunt joase. De asemenea, coada îi este lăsată în jos, ascunsă, iar urechile îi sunt lăsate pe spate.
- Un alt mod de a-și exprima îngrijorarea este prin a sta întins și a evita contactul vizual. În acest caz, câinele va încerca de fiecare dată să-și întoarcă capul departe de tine, își va linge boticul iar urechile îi vor fi lăsate pe spate.
- De asemenea, supărarea și îngrijorarea și-o exprimă stând în fund, cu capul aplecat, urechile pe spate și coada ascunsă. Acesta nu va face contact vizual, va căsca și, uneori, va avea lăbuța din față ridicată.
Semne prin care ne arată că este un câine furios sau foarte nefericit, care nu va dori decât să pleci sau să stai departe de el
- Atunci când este furios, un mod prin care exprimă asta este prin a sta în picioare, cu o postură rigidă a corpului, greutatea axată pe partea anterioară a corpului, părul și urechile ridicate, pupilele întunecate și mărite, coada ridicată și rigidă iar nasul încrețit.
- Un alt mod de a-și exprima nefericirea sau supărarea este prin a sta întins, cu urechile lăsate, coada lăsata în jos, între picioare și cu dinții la vedere.
- De asemenea, tot un semn de furie este atunci când patrupedul stă în picioare, dar greutatea este axată pe partea posterioară, gura strânsă, buzele trase înapoi, cu dinții expuși dar și privirea țintită și urechile lăsate în jos, toate acestea acompaniate de un mârâit puternic.
Văzând care sunt cele mai comune stări pe care le exprimă un câine, iată și alte gesturi non-verbale pe care le poți observa la patrupedul tău:
- atunci când un câine este stresat sau înspăimântat, acesta are tendința de a-și întoarce capul, de a nu se uita la tine sau la orice poate să îl supere. De asemenea, în acel moment poate să devină interesat dintr-o dată de pământ, încercând să–l adulmece. Tot un sentiment de frică poate să fie reprezentat de obiceiul câinelui de a se răsturna pe spate, ca și cum ar cere un masaj pe burtică sau chiar urinarea aleatorie.
- atunci când un câine este anxios sau nesigur în legătură cu o situație, poate începe aleatoriu să se scarpine sau să se lingă, să se ghemuiască sau să tremure.
- atunci când un câine se simte încordat, ochii acestuia pot să fie mai rotunzi decât de obicei sau pot prezenta mult alb în exterior.
- tot un semn de frică sau de nervozitate poate să fie reprezentat de pupilele dilatate, uneori având chiar și efect de „sticlă”.
- atunci când un câine este supărat sau nervos, va prezenta ceea ce și noi cunoaștem „piele de găină”, însă, în cazul lor se va numi păr ridicat, zbârit, de-a lungul spatelui.
- atunci când un câine este agresiv veți observa de cele mai multe ori impunere, stând cu capul ridicat deasupra umerilor. Greutatea corpului va fi centrată, pe toate picioare, bot încrețit și privire tăioasă.
Care sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le cunoști despre limbajul trupului la câini:
- descifrarea limbajului corpului unui câine este o parte importantă a comunicării cu patrupedul;
- câinii folosesc postura, ochii, expresii faciale și alt limbaj al corpului pentru a comunica;
- înțelegerea limbajului corpului unui patruped este un aspect cheie al unei îngrijiri responsabile.
Ține minte, comunicarea este cheia în orice relație, indiferent de rase!