iasiadopta

Malamutul de Alaska – cele mai importante informații despre rasă

Se crede că nu există câini care să fie potriviți pentru orice persoană. Cu toate acestea, dacă ar fi să indicăm o astfel de rasă, malamutul de Alaska ar fi cu siguranță în fruntea listei. Vor confirma asta toți cei care au avut plăcerea de a interacționa un reprezentant al acestei rase.

Malamutul de Alaska este un câine extrem de prietenos cu oamenii. Această caracteristică este chiar legendară pentru această rasă. În trecut, acești câini însoțeau oamenii la vânători, transport și chiar ajutau la îngrijirea copiilor! Deși în aparență par niște lupi periculoși, aceștia sunt de fapt câini de familie minunați.

Malamutul de Alaska – istoria rasei

Existența acestei frumoase rase le-o datorăm inuiților – un popor nomad care a migrat din Asia Centrală în Alaska acum 35.000 de ani. Nomazii erau însoțiți de câini de tipul șacalilor, care au fost încrucișați cu lupii arctici, și de-a lungul secolelor au dat naștere raselor nordice distinctive de tip malamut. Condițiile dure au selectat câinii puternici, rezistenți, care reușeau să lucreze cu o cantitate mică de hrană.

Caracterul malamuților a fost puternic influențat de faptul că deseori trebuiau să concureze cu alți câini pentru hrană sau pentru conducerea în turmă și de faptul că aparent, cei agresivi față de oameni erau uciși.

Malamutul de Alaska – aspect fizic

Este un câine arctic tipic, cu trăsături clare de Spitz. Câinele malamut are o constituție puternică și compactă, membrele puternice și o coadă blănoasă purtată deasupra spatelui. Urechile sunt drepte, depărtate, ușor îndreptate înainte. Botul este lung. Ochii sunt în formă de migdale și așezați oblic.

Blana este densă, cu un substrat gros, ușor mai aspru și mai lung decât la Husky siberian. Blana poate fi în nuanțe de gri până la negru cu semne deschise (sau albe) pe față, în partea inferioară a corpului și pe lăbuțe și cât și complet alb.

Malamutul și Husky – similari sau diferiți? Comparând cele două rase, observăm că malamutul are multe în comun cu Husky. Cu toate acestea, este mai masiv și mai puternic. Iar Husky este mai zvelt și mai rapid.

Malamutul de Alaska – comportament și caracter

Este un câine extrem de isteț și inteligent, care nu suportă plictiseala. Necesită o doză zilnică de stimulare din partea proprietarului – fizică și mentală, altfel va găsi singur ceva de făcut. Malamuții sunt foarte des întâlniți în competițiile sportive – în special în cursele de sănii trase de câini. Contrar aparențelor, acesta nu este un sport ideal pentru acești câini – nu sunt rapizi, ci foarte puternici și rezistenți.

În ciuda dimensiunilor sale, este un câine foarte vioi. Totuși, calitatea pentru care este deosebit de apreciat este lipsa de agresivitate față de oameni. Prin urmare, este perfect în calitate de câine de familie – chiar și cu copii mici. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că față de alte animale comportamentul său poate fi destul de diferit – malamutul de Alaska se poate dovedi mai puțin prietenos atunci când vine vorba de competiția pentru conducerea turmei. Instinctul de vânător se poate activa și în timpul plimbărilor, așa că aveți grijă ca patrupedul să nu se ia la fugă după vreun animal sălbatic.
Malamutul de Alaska este un câine independent și încăpățânat, dresarea acestei rase este foarte dificilă. Cu siguranță nu este un câine de pază bun – atitudinea sa blândă față de oameni îl discreditează din acest rol.

Malamutul de Alaska – sănătate, necesități, îngrijire

Malamutul este, în general, un câine cu starea sănătății bună. Printre cele mai frecvente boli se numără distrofia musculară sau distrofia corneei. De asemenea, sunt relativ frecvente diverse boli oculare. La fel ca majoritatea raselor de talie mare, malamutul este expus riscului de a dezvolta displazie articulară – de șold sau cot. De aceea, este important să alegeți hrana potrivită care să țină cont de nevoile raselor mari, de ex. VETEXPERT RAW PALEO Adult Large turkey.

Îngrijirea unui Malamute nu diferă mult de îngrijirea oricărui alt câine și constă în curățarea urechilor, îngrijirea dinților și periajul blănii. Pentru a-i asigura o blană frumoasă și lucioasă, este suficient să-l periezi o dată pe săptămână. Excepția este perioada de năpârlire – care are loc o dată pe an și durează aproximativ o lună, în acest timp merită să-l periezi în fiecare zi folosind o perie care să-ți permită să piepteni substratul, de exemplu FURMINATOR FURflex Set pentru câini size L.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu