iasiadopta

Manevra Heimlich pentru caini

   Ai idee despre ce trebuie sa faci in cazul in care cainele tau se ineaca? Sa inveti cateva proceduri de urgenta poate salva viata cainelui tau, atunci cand nu ai posibilitatea sa ajungi urgent la un veterinar si cainele s-ar putea sufoca. Doua dintre cele mai eficiente metode in acest caz sunt Resuscitarea Cardio-pulmonara si “manevra Heimlich”, adaptate cainilor.

   Cainii iubesc sa roada oase, bete, jucarii, sosete, in general orice le poate incape in gura. Insa adeseori, unele din aceste obiecte pot ajunge in gatul sau in traheea cainelui.

   In cazul in care cainele tau se ineaca si se sufoca, mai mult ca sigur se va panica. Cainele semnalizeaza ca se ineaca prin tuse violenta, respiratie suieratoare, eforturi mari de a inspira mult aer, lovirea gurii cu laba, sau/si ochii iesiti din orbite.

   Cauta in gura cainelui obiectul blocat

   In cazul in care cainele nu poate scoate obiectul care i s-a blocat in gat in cateva secunde, cauta imediat sa vezi cu ce s-a inecat. Intotdeauna fii foarte atent atunci cand incerci sa inlaturi orice din gura cainelui, deoarece exista pericolul de a impinge si mai adanc obiectul in gatul cainelui, sau de a rupe si distruge tesutul gatului, de a deteriora oase ale gatului, sau chiar sa fii muscat in timpul procesului.

  1. Deschide gura cainelui. Pune o mana pe falca superioara cu degetul mare pe o parte si celelalte degete pe partea cealalta.
  2. Cu cealalta mana, impinge usor in jos falca inferioara si tine degetul aratator liber, astfel incat sa poata ajunge in gatul cainelui.
  3. Uita-te in gura cainelui sa poti vedea ce-i obstructioneaza gatul si prinde obiectul cu degetele. Nu apuca de ceva ce nu stii ce e, ci doar simti. Cainii au oase micute care le sprijina limba, asa ca poti foarte usor sa ii ranesti, in cazul in care confunzi unul din aceste oase cu obiectul strain. Daca vezi obiectul, fii foarte atent sa nu il impingi din greseala si mai adanc in gatul cainelui. Nu incerca sa fortezi daca obiectul nu iese cu usurinta. 
    Continua prin a inclina cainele, sau aplica “manevra Heimlich”, in cazul in care:
  • nu poti gasi nimic in gura cainelui care sa-i fi provocat inecarea
  • nu poti scoate obiectul doar cu mana
  • cainele a lesinat

Inclinarea cainelui

   Prima optiune pe care trebuie sa o incerci presupune folosirea gravitatiei pentru a indeparta obiectul blocat.

Pentru un caine mic: ridica-l de coapse, cu burta inspre fata ta, in timp ce-l scuturi usor.

Pentru un caine mare: in timp ce cainele sta normal, in patru labe, ridica-i picioarele din spate, ca pe o roaba, si impinge-l in fata.

Daca manevra inclinatului nu a functionat, continua si aplica manevra Heimlich.

Manevra Heimlich pentru caini

   Foloseste aceasta metoda NUMAI daca esti sigur ca intr-adevar cainele se ineaca cu un obiect strain, deoareca manevra poate cauza

Heimlich maneuver on a dog

 raniri suplimentare.

   Fii foarte atent cand folosesti aceasta metoda, deoarece poti cauza raniri ale organelor interne ale cainelui, daca aplici prea multa forta. Coastele cainilor sunt mult mai flexibile decat cele ale oamenilor, asadar presiunea apasarilor poate cauza cedarea plamanilor.

   Astfel, plamanii nu mai pot crea presiunea necesara pentru a expulza obiectul strain.

   Manevra Heimlich pentru caini este, in linii mari, aceeasi ca si la om. Trebuie insa tinut seama daca manevra se aplica unui caine mic, sau unuia de talie mare.

Pentru un caine mic:

  1. Ingenuncheaza in spatele cainelui. Cainele trebuie sa priveasca in fata.
  2. Pune bratele imprejurul taliei cainelui.
  3. In loc de a strange mana intr-un pumn, foloseste monturile pumnului de la o mana si plaseaza-le imediat sub ultumul rand de coaste ale cainelui, pe partea moale a abdomenului.
  4. Pune cealalta mana ferma pe spatele cainelui, sa il tii nemiscat.
  5. Aplica o impingere rapida, dar puternica, cu monturile degetelor.
  6. Apasa in interior spre sus de patru sau cinci ori, usor, intr-o miscare de impingere. Nu repeta de mai mult de cinci ori!
  7. In cazul in care cainele este culcat, pune o mana pe spatele acestuia, ca sprijin si foloseste cealalta mana pentru a strange abdomenul in sus si inainte.
  8. Verifica gura cainelui si indeparteaza cu degetele orice obiect s-ar fi dislocat ca umare a manevrei.

   Daca nici in acest caz nu s-a reusit deblocarea obiectului, va trebui sa recurgi la metoda de resuscitare cardio-pulmonara pentru a-i oferi cainelui oxigen, in tip ce un ajutor te grabeste catre veterinar.

 Pentru un caine de talie medie sau mare:

  1. Pozitioneaza-te in spatele cainelui. Cainele trebuie sa privesca in fata.
  2. Pune bratele imprejurul taliei cainelui.
  3. Strange una dintre maini intr-un pumn.
  4. Plaseaza-ti pumnul (cu montura degetului mare in sus) imediat sub ultimele coaste ale cainelui, pe partea moale a abdomenului
  5. Acopera pumnul cu cealalta mana.
  6. Impinge ferm in interior si in sus intr-o succesiune rapida, din spatele cutiei toracice catre coloana vertebrala. Aplica destula forta incat sa misti intregul corp al cainelui.
  7. Daca obstructia nu este indepartata, incearca din nou, pentru un maxim de patru, cinci incercari.
  8. In cazul in care cainele este culcat, pune o mana pe spatele acestuia, ca sprijin si foloseste cealalta mana pentru a strange abdomenul in sus si inainte.
  9. Verifica gura cainelui si indeparteaza cu degetele orice obiect s-ar fi dislocat ca umare a manevrei.

   O variatiune la manevra Heimlich pentru caini este apasarea pieptului.

  1. Cu cainele in picioare, plaseaza-ti mainile pe fiecare parte a pieptului cainelui si apasa inspre cap, ajutandu-te de umeri si coate pentru a amplifica miscarea de impingere, spre gura. Miscarea este similara cu strangerea unei perne mari.
  2. Dupa doua impingeri complete, acorda-i cainelui un ragaz pentru tuse sau/si uita-te in gura acestuia sa vezi daca obiectul strain poate fi apucat. Daca nu, repeta manevra de maxim patru ori.

   Daca nici in acest caz nu s-a reusit deblocarea obiectului, va trebui sa recurgi la metoda de respiratie artificiala si resuscitare cardio-pulmonara pentru a-i oferi cainelui oxigen, in tip ce un ajutor te grabeste catre veterinar.

   In cazul in care cainele devine incostient din cauza obstructiei cailor respiratorii, incepe imediat respiratia gura la gura si resuscitarea cardio-pulmonara.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu