Metode de dresaj pentru comanda ”șezi”
Din bagajul de cunoștințe și din tolba magică a unui dresor nu trebuie să lipsească alimentele utilizate drept recompense. În mare parte acestea sunt folosite în primele lecții de dresaj, pentru a reuși să îi captați atenția câinelui în totalitate. Mâncarea folosită ca și recompensă trebuie să fie proporționată în bucățele mici, ușor de mâncat, care să nu oblige câinele să se oprească și să își îndrepte atenția înspre ronțăirea lor. Un alt aspect de care trebuie să țineți cont în timpul dresajului este îngrășarea câinelui. Un număr excesiv de alimente, care nu sunt neaparat ideale din punct de vedere al caloriilor, vor duce la îngrășarea câinelui. Cel mai indicat este să identificați un aliment care îi place câinelui, cum ar fi un fruct sau biscuiți.
Este știut faptul că puii de cățel răspund cel mai bine dresajului. Încă de la vârsta de două sau trei luni, puteți să începeți dresajul. Un dresor bun nu ar trebui să aibă probleme în a dresa nici câini adulți.
Comanda ”șezi”
Metoda cea mai utilizată de dresaj și cea mai ușor de asimilat este cea în care începeți să capatați atenția câinelui jucându-vă cu el. Este important să fiți în aceste prime ore de dresaj într-un mediu în care nu există alți stimuli care să îi capteze atenția. La această vârstă fragedă, atenția unui cățel este ușor de îndreptat înspre alte zone. Începeț să chemați câinele înspre dumneavoastră, spunându-i pe nume. Dacă încă nu are un nume, atunci începeți sesiunea de dresaj cu însușirea unui nume. Următorul pas este să vă așezați în fața câinelui cu o bucată de mâncare în mână, despre care câinele trebuie să fie conștient. Aceasta este recompensa câinelui, pe care va trebui la început să înțeleagă că o va primi dacă va executa exercițiile. Pentru comanda ”șezi”, va trebui să începeți prin a duce mâna cu recompensa dinspre botul câinelui înspre spatele acestuia, timp în care îi spuneți și comanda ”șezi”. Efectuarea cu succes a exercițiului va însemna totodată și recompensarea cu mâncarea din mână și eventual o mângâiere sau o vorbă de laudă.
Elementele necesare pentru dresaj
Din punct de vedere biologic, câinele nu poate să facă o extensie a capului înspre în spate decât dacă se află în șezut. Astfel, că pentru a vedea ceea ce are deasupra capului, câinele trebuie să se poziționeze în șezut. Nu repetați acest exercițiu de prea multe ori în aceeași sesiune. Repetați în schimb zilnic. În scurt timp, câinele dumneavoastră va răspunde cu ușurință la această comandă. În ceea ce privește recompensele, încercați să micșorați recompensele bazate pe mâncare, pe măsură ce câinele execută tot mai bine comenzile. Înlocuiți-le cu o jucărie, cu o mângâiere sau doar cu o vorbă de laudă. Comenzile trebuie să fie dezvoltate constant, de exemplu, punând câinele să stea în poziția șezut pentru o perioadă mai lungă de timp sau prin executarea acestei comenzi de la o distanță considerabilă.
Pentru comanda ”șezi” trebuie să fiți atenți la modul în care deplasați mâna de la botul câinelui înspre în spate. Dacă se întâmplă să se ridice picioarele din față, atunci înseamnă că ați ținut mâna prea sus. De asemenea, este indicat să îi atingeți spatele cu mâna pentru a-l determina să stea în șezut. Primul său reflex va fi să se ridice.
Dresajul puilor
O altă metodă de dresaj, utilizată mult mai puțin, se adresează în special puilor. Asupra acestora poate să dea rezultate excelente. Această metodă presupune ca ori de câte ori vă găsiți câinele în poziția în șezut, să rostiți comanda ”șezi” și să îi oferiți o recompensă, sau o mângâiere. Faceți acest lucru ori de câte ori cățelul se așează. Va realiza în timp o asociere între comandă, recompensă și acțiunea de a sta în șezut. Este posibil chiar ca ulterior să folosească această tactică pentru a primi o recompensă.