iasiadopta

Microciparea II

CUM PROCEDEZ ATUNCI CÂND FAC DEPARAZITAREA INTERNĂ A CÂINELUI?

Deparazitarea internă este obligatorie, deoarece unii paraziti interni pot fii zooneze (se transmit la om). Aceasta acțiune se notează în RECS, pe baza informaților din carnetul de sănătate.

Ulterior, ori de câte ori este administrată pastila de deparazitare internă (la 3 luni), se adaugă ca eveniment în fișa electronică a câinelui.

CE TREBUIE SĂ ȘTIU DESPRE STERILIZARE?

Sterilizarea câinilor aparținând rasei comune și metișii acestora este obligatorie prin lege, excepție făcând exemplarele cu regim special (câinii cu drept de montă- care au pedigree, câinii utilitari- câinii de vânătoare).  Încadrarea câinelui într-un standard de rasă se face doar de Asociația Chinologică, nu de către medicul veterinar.

În cazul în care câinele este sterilizat anterior înregistrării în baza de date, se va adnota acest eveniment pe baza carnetului de sănătate și a declarației proprietarului.

În caz contrar se va trece data evenimentului la momentul la care se efectuează intervenția.

Câinii seniori vor fi scutiți de la strerilizare doar dacă investigațiile medicale atestă ca aceștia suferă de boli cronice ce nu permit anestezierea animalului.

Proprietarii de animale aparținând rasei comune și metișii acestora nu mai pot evita sterilizarea plătind taxa anuală la ASPA. Animalul fie este sterilizat, fie este încadrat în rasă și arbitrat de către Asociația Chinologică pentru a primi drept de montă. Nerespectarea legii la duce la sancționarea proprietarilor.

Unde merg PENTRU PAȘAPORT?

Proprietarul care dorește să călătorească în afara teritoriului țării însoțit de animalul de companie, se va prezenta la cabinetul veterinar, unde medicul veterinar va elibera pașaportul nou, cu serie și număr unic.

A! Pașaportul nou nu mai trebuie legalizat la ANSVSA, acest protocol fiind efectuat în cabinetul veterinar, însă vizita premergătore zilei părăsirii țării cu câinele la medicul veterinar, pentru verificarea capacității de a călători a animalului este obligatorie a se efectua.

CUM PROCEDEZ DACĂ ACHIZIȚIONEZ UN CÂINE NOU?

Proprietarul care a cumpărat/ adoptat un câine are obligația de a informa medicul veterinar în termen de 7 zile pentru a aplica procedura standard de consult, verificare, microcipare și înregistrare a animalului.

CUM PROCEDEZ DACĂ ÎMI PIERD CÂINELE?

Proprietarul câinelui indentificat prin microcip are obligația de a informa medicul veterinar în termen de 7 zile de la dispariția animalului, pentru a consemna în RECS acest eveniment. În caz contrar se consideră abandon și va fi sancționat conform legii.

Astfel prin intermediul bazei de date RECS se face cunoscuta dispariția animalului. În cazul în care acesta este găsit de altcineva, dus la un cabinet veterinar, scanat cu cititorul de coduri și verificată apartenența în Registrul de evidență a câinilor cu stăpân, proprietarul animalului va putea fi contactat imediat prin intermediul datelor de contact din RECS.

CE FAC DACĂ AM GĂSIT UN CÂINE?

La găsirea unui câine pierdut, persoanele care l-au găsit au obligația de a anunța secția de Poliție cea mai apropiată sau medicul veterinar, în vederea depistării și anunțării proprietarului.

CE TREBUIE SĂ ȘTIU DACĂ ADOPT UN CÂINE DIN ADĂPOST?

Câinii proveniți din adăposturile publice se vor microcipa și înregistra în momentul adopției, înainte de a părăsi adăpostul.

Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform legii care prevede că pot fi eutanasiați.

CE TREBUIE SĂ ȘTIU ÎN CAZ DE GESTAȚIE/FĂTARE?

Gestația cățelușei trebuie anunțată și consemnată de către medicul veterinar în RECS.

Câinii nou născuți cu proprietar se vor microcipa și înregistra în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea sau donarea acestora;

CE TREBUIE SĂ FAC ATUNCI CÂND VÂND/DONEZ PUIUȚII?

Proprietarul de câini are obligația de a informa medicul veterinar în termen de 7 zile în cazul vânzării sau donării.

Se impune ca atât vechiul, cât și noul deținător al câinelui, să solicite medicului veterinar să înregistreze în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân schimbarea datelor proprietarului și noua adresa.

CE FAC DACĂ ANIMALUL MEU MOARE?

În cazul morții animalului (asistată sau naturală) proprietarii au obligația de a solicita medicilor veterinari scoaterea din evidență și consemnarea decesului în carnetul de sănătate și RECS.

 

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu