Modul în care nevoile nutriționale ale câinelui se schimba odată cu vârsta
Pe măsură ce câinele crește și se maturizează, nevoile sale nutriționale se schimbă, așadar și hrana trebuie să fie adaptată. Citește ghidul nostru aprofundat cu privire la evoluția acestor nevoi.
Cățeii aflați în creștere, adulții pe deplin maturizați și câinii bătrâni au nevoi nutriționale diferite. În consecință, hrana trebuie adaptată în fiecare etapă a vieții, pentru sănătatea optimă a câinelui tău.
Nutriția câinilor în vârstă
Câinii seniori au nevoi nutriționale semnificativ diferite de cele ale cățeilor sau chiar ale câinilor adulți. O bună îngrijire este esențială pentru sănătatea câinelui pe tot parcursul vieții acestuia. Activitatea fizică regulată va ajuta câinele să își mențină masa musculară și să își controleze greutatea. Starea dinților și a blănii trebuie, de asemenea, monitorizată.
În ceea ce privește nevoile energetice, aportul trebuie adaptat la nivelul de activitate al animalului, care depinde de vârsta sa și de eventualele probleme de sănătate. Un câine cu artrită se va mișca mai puțin și, astfel, va consuma mai puțină energie, ceea ce implică riscul unei câștig nesănătos în greutate. O hrană cu aport caloric scăzut este extrem de importantă pentru câinii supraponderali. Este foarte important să nu presupunem pur și simplu că interesul scăzut pentru activitatea fizică este o consecință normală a îmbătrânirii. Câinele trebuie examinat pentru a se determina dacă suferă de vreo boală.
Cântărirea și controalele medicale regulate sunt cele mai bune modalități de detectare timpurie a problemelor de sănătate legate de îmbătrânire.
Îmbătrânirea este însoțită de modificarea capacităților digestive și de apariția unor nevoi nutriționale speciale; prin urmare, hrana destinată câinilor seniori trebuie să aibă următoarele caracteristici:
O cantitate mai mare de vitamina C și vitamina E
Acești nutrienți au proprietăți antioxidante, protejând organismul împotriva efectelor dăunătoare ale stresului oxidativ asociat îmbătrânirii.
Proteine de înaltă calitate
Câinii bătrâni utilizează proteinele din hrană într-un mod mai puțin eficient decât cei tineri, din cauza funcției digestive reduse. Îmbunătățirea calității proteinelor este obiectivul nostru principal. O idee greșită des întâlnită în unele țări este aceea că proteinele cauzează insuficiența renală. În realitate, nu este așa. Insuficiența renală este o boală cronică și ireversibilă, care apare frecvent la vârste înaintate. Se recomandă reducerea conținutului de fosfor din hrană pentru a încetini progresia acestei boli. Cu toate acestea, este important să discuți mai întâi cu medicul veterinar și să îi ceri să diagnosticheze animalul înainte de orice schimbare a hranei.
O proporție mai mare de fier, cupru, zinc și mangan
Aceste nutrimente ajută la menținerea sănătății pielii și blănii. Includerea acestora sub formă de săruri organice, mult mai ușor de asimilat decât sărurile minerale, crește probabilitatea ca acestea să fie utilizate în metabolismul câinilor care au un sistem digestiv mai puțin eficient.
O cantitate mai mare de acizi grași polinesaturați
Uleiul de soia sau, chiar mai bine, uleiul de limba-mielului sau uleiul de pește sunt, de asemenea, folosite pentru a menține calitatea robei. Câinii produc în mod normal acești acizi grași, dar îmbătrânirea poate afecta acest proces fiziologic.
Un conținut de fibre puțin mai mare, cu rol de „balast”
Includerea unei cantități mai mari de fibre va contribui la limitarea riscului de constipație, aspect care poate însoți reducerea activității fizice a unui câine bătrân.
Pe măsură ce îmbătrânesc, câinii suferă din ce în ce mai mult de probleme dentare. Pentru a te asigura că aceștia continuă să mănânce suficient, ține cont de forma, dimensiunea și duritatea crochetelor.
Hrană pentru câini seniori
Un câine care atinge trei sferturi din durata medie de viață este considerat un câine senior. Semnele îmbătrânirii vor începe să devină tot mai evidente odată ce un câine atinge o anumită vârstă. Semnele pot deveni mai evidente la 12 ani pentru câinii mici, la 10 ani pentru câinii de talie medie și la 8 ani pentru câinii mari.
Suportul nutrițional care ajută la combaterea semnelor îmbătrânirii trebuie intensificat atunci când câinii intră în această etapă de viață. Acest lucru îi va ajuta să rămână sănătoși cât mai mult timp posibil. Următorii factori sunt deosebit de importanți:
Îmbunătățirea statusului imunitar și sporirea rezistenței la infecții
Există mai mulți nutrienți, inclusiv beta-carotenul, vitaminele E și C și mineralele precum zincul, care ajută la susținerea unui sistem imunitar sănătos. Sistemul imunitar fiind slăbit la câinii în vârstă, are nevoie de ajutor suplimentar.
Îmbunătățirea frumuseții pielii și blănii
Sănătatea și frumusețea pielii și blănii depind de prezența adecvată și regulată în hrană a anumitor elemente specifice. Uleiul de Borago are un efect pozitiv asupra luciului părului și a elasticității pielii. Zincul este recomandat pentru câinii în vârstă, a căror blană nu se află în stare bună.
Ameliorarea artritei
Glucozamina, sulfatul de condroitină și EPA/DHA sunt nutrimente care contribuie la creșterea mobilității câinilor în vârstă. Câinii cu osteoartrită au prezentat îmbunătățiri ale mobilității atunci când au primit aceste nutrimente. Recent, au fost dezvoltate noi formule nutriționale care implică extractul de curcuma, polifenolii și colagenul hidrolizat, acestea având o eficiență demonstrată în ceea ce privește îmbunătățirea mobilității și a calității vieții câinilor seniori.
Acestea fiind spuse, nu toți câinii îmbătrânesc la fel. Un câine senior, dar sănătos nu trebuie să primească aceeași hrană cu un câine senior cu probleme de sănătate.
Consultațiile și examinările medicale periodice vor asigura depistarea timpurie a oricăror probleme de sănătate. În multe cazuri, hrana joacă un rol important în prevenirea sau cel puțin limitarea simptomelor clinice ale bolilor cronice la câinii în vârstă. Medicul veterinar îți va putea recomanda cea mai potrivită hr