iasiadopta

Otravuri letale pentru caini. Lucruri comune care va pot otravi cainele – Partea 1

Otravurile sunt substante care provoaca leziuni sau perturba functia tesuturilor, organelor sau proceselor corpului. In functie de tipul de otrava, semnele clinice pot fi minime, severe sau fatale. Cele mai frecvente cinci tipuri de otravuri letale la caini sunt:

  • Intoxicatiile alimentare
  • Intoxicatiile cu alcool
  • Intoxicatiile cu diverse produse din gospodarie
  • Intoxicatiile cu plante otravitoare
  • Intoxicatiile cu medicamente

Otravirea accidentala la caini apare frecvent, chiar si la cei mai atenti stapani de animale de companie. Odata ce o ingerare este suspectata sau confirmata, timpul este critic. Tratamentul veterinar prompt poate salva viata unui animal de companie.

 

1. Intoxicatiile alimentare

Multe alimente destinate consumului uman sunt extrem de periculoase pentru caini. Este esential sa stiti ce alimente sa nu dati niciodata cainelui si ce sa faceti in cazul unei intoxicatii accidentale.

Pe larg am scris despre acest lucru in articolul nostru: 14 Alimente destinate consumului uman, toxice pentru caini

Aceste alimente care pot provoca intoxicatii alimentare la caini includ:

  • Ciocolata, cafea, produse cu cofeina
  • Usturoi si ceapa
  • Struguri, stafide
  • Nuci de Macadamia
  • Xylitol (indulcitor)
  • Aluat dospit
  • Citrice (tulpini, frunze, coji, seminte) – pot contine niveluri ridicate de acid citric si uleiuri care provoaca iritatii si deprima sistemul nervos central
  • Nuci de cocos, ulei de cocos – poate irita stomacul si pot provoca diaree
  • Carne cruda (negatita), ouale si oasele – pot provoca infectii cu salmonella si E. coli. Oasele pot provoca perforatii intestinale si pericol de sufocare.
 

2. Intoxicatiile cu alcool

Animalele de companie nu ar trebui sa aiba acces la alcool. Acesta poate provoca varsaturi, diaree, lipsa de coordonare, depresie a sistemului nervos central, dificultati de respiratie, tremor, aciditate anormala a sangelui, coma si deces. Alcoolul este absorbit in stomacul unui caine in decurs de o ora, desi mancarea poate incetini acest proces. Cainii sunt mai sensibili la alcool decat oamenii.

Nu exista un antidot specific pentru intoxicatia cu alcool, asa ca tratamentul se concentreaza pe eliminarea sa din tractul gastro intestinal si pe ingrijirea de sustinere. Anumite medicamente pot ajuta, de asemenea, la reducerea toxicozei alcoolice, dar pot fi prescrise doar de un medic veterinar.

Intoxicatia cu rodenticide

Otrava pentru soareci si sobolani poate fi de mai multe tipuri. Cele mai comune forme sunt rodenticidele anticoagulante, care provoaca sangerari necontrolate. Daca sunt tratati imediat, cainii se pot recupera complet in urma intoxicatiei cu rodenticide anticoagulante cu ingrijire de sustinere si cateva luni de suplimentare cu vitamina K.

O alta otrava comuna pentru sobolani este brometalina, un rodenticid neurotoxic umflat care provoaca inflamarea creierului si convulsii. Spre deosebire de rodenticidele anticoagulante, brometalina nu are un antidot si tratamentul este dificil odata ce un caine prezinta semne clinice. Tratamentul se bazeaza pe decontaminarea gastro intestinala agresiva si ingrijirea de sustinere.

Colecalciferolul, sau vitamina D3, provoaca o crestere a nivelului de calciu care poate pune in pericol viata cainelui. Poate provoca o acumulare de calciu in plamani numita mineralizare pulmonara si poate provoca, de asemenea, probleme ale inimii si tractului gastrointestinal sau insuficienta de organ. De obicei, necesita spitalizare pentru stabilizarea nivelului de calciu.

Otravirea cu metale grele

Metalele grele pot otravi cainii. Toxicoza cu zinc poate aparea dupa ingestia de banuti sau de medicamente care contin zinc. Provoaca anemie, varsaturi si slabiciune. Intoxicatia cu plumb apare la expunerea la toate formele de plumb, provocand probleme cu celulele rosii din sange, tractul gastro-intestinal, convulsii si alte probleme ale organelor.

Orice intoxicatie cu metale grele va necesita, in general, o decontaminare agresiva a tractului gastro-intestinal, care poate include o interventie chirurgicala de urgenta pentru indepartarea acestora.

Uleiuri esentiale

Semnele clinice ale intoxicatiei cu uleiuri esentiale includ tulburari gastrointestinale, depresie a sistemului nervos central, leziuni ale organelor si probleme respiratorii. Daca sunt inhalate, apar si pneumonia de aspiratie si sindromul alergic al cailor respiratorii. Uleiurile esentiale nu ar trebui folosite in aceleasi zone ale casei in care sta cainele dvs. Tratamentul pentru acest tip de toxicoza este in mare parte favorabil.

Uleiurile esentiale nu sunt alternative sigure la medicamentele de prevenire a puricilor si capuselor, deoarece prezinta un risc ridicat de toxicitate. Discutati cu medicul veterinar despre medicamentele sigure si eficiente pe baza de reteta pentru a tine la distanta puricii si capusele.

Produse chimice de uz casnic

Toate produsele si produsele de curatare de uz casnic pot provoca tulburari gastrointestinale atunci cand sunt ingerate. Unele produse obisnuite din casa pot provoca arsuri, ulceratii, stricturi esofagiene si febra, pe langa varsaturi si diaree. Unele dintre cele mai comune produse de uz casnic care sunt adevarate otravuri pentru caini includ:

  • Inalbitori
  • Odorizante si sampoane pentru covoare
  • Balsam de rufe
  • Chit
  • Tablete pentru vasul de toaleta
  • Antigel

Tratamentul este in general de sustinere. Inducerea varsaturilor si decontaminarea gastro intestinala variaza in functie de toxicitatea specifica.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu