PERCEPTIA GRESITA DESPRE JUCARII
De ce? Pentru ca si-au facut o imagine gresita despre jucarii, crezand ca pentru ei este doar un moft.
Nu sunt dispusi sa cumpere jucarii din diverse motive:
Cainele distruge orice jucarie
Catelul este prea mare sa se joace
Catelul este prea mic si nu este interesat de jucarii
Catelul este prea lenes
Pentru toate animalele, joaca este de fapt un proces de invatare prin care cainele va fi pregatit pentru a infrunta viata si a relationa cu mediul inconjurator. Practic, prin joaca ei isi dezvolta simturile, abilitatile, instictele (inclusiv cel de conservare), inteligenta, ierarhia si vor invata sa relationeze corespunzator cu mediul in care traiesc.
NU EXISTA JUCARIE INDESTRUCTIBILA! Toate jucariile la un moment dat vor fi distruse. Prelungirea duratei de viata a unei jucarii depinde doar de noi.
ORICE CATEL IUBESTE JOACA CU JUCARIILE indiferent daca noua ni se pare ca este prea mare, prea mic sau prea lenes. Intr-adevar, in functie de rasa catelului, fiecare are preferintele lui pentru un anume tip de jucarie: unora le plac jucariile de aport, altora jucariile de tras, altii iubesc jucariile care scot sunete etc.
Alegerea:
La alegerea unei jucarii trebuie sa ne cunostem catelul, sa stim ce caracter are pentru a alege jucaria potrivita. Daca doar ii arati jucaria si il lasi sa o miroasa sa vezi daca el o alege, e posibil ca el sa fie total dezinteresat pe moment (si aici sunt diverse motive: poate e plictisit sau obosit dupa atat mers, stresat din cauza mediului nou in care este adus, etc) ratand astfel sansa de a-i cumpara o jucarie care sa-i placa foarte mult.
Cand esti cu catelul si vrei sa-i cumperi o jucarie incearca sa agiti jucaria, s-o rostogolesti, practic s-o folosesti pentru scopul ei si atunci vei avea sanse mai mari sa observi daca ii place sau nu.
Regulile:
Jocul presupune implicarea tuturor partilor: om, jucarie si caine. In caz contrar o jucarie noua nu i se poate parea neinteresanta catelului.
Omul trebuie sa detina controlul asupra jucariei, sa stabileasca regulile jocului, sa-l ajute pe catel sa le inteleaga pentru a invata jocul si sa-l convinga pe catel ca jucaria este interesanta.
E important sa supraveghezi jocul cainelui cu jucaria ca sa-l inveti cum sa se joace cu ea. E posibil el sa aleaga sa roada o jucarie ca sa ajunga la ce-l intereseaza in loc sa o agite.
Atata timp cat omul nu se implica in joaca catelului cu jucaria, acesta se va plictisi la un moment dat si cel mai probabil o va distruge.
De aceea, noi trebuie sa fim o parte activa a jocului: sa-l motivam, sa-l frustram si in final sa-i lasam bucuria “victoriei” de a obtine jucaria. Jucaria trebuie luata de la catel la finalul jocului cat timp el este inca interesat de ea pentru a incepe un nou joc.
Cu cat ne implicam mai mult in joc cu atat catelul va fi mai interesat de jucarie si o va dori mai mult.
Pentru a mentine interesul pentru o jucarie nu o lasati la indemana catelului atunci cand nu va jucati cu el.
Cand joaca s-a terminat, strangeti jucariile si puneti-le undeva unde el nu are acces. Astfel, ii veti mentine interesul pentru jucarie pe o perioada mai mare si jucaria va rezista mai mult timp.