Probleme frecvente ale pielii la câini
Care sunt factorii importanți pentru pielea câinelui tău?
Pielea unui câine acționează ca o barieră între organe, mușchi și schelet și mediul înconjurător. Este cel mai mare organ din corp și, împreună cu blana, reprezintă aproximativ 12% din întreaga greutate corporală. Oferă protecție vitală împotriva paraziților, depozitează grăsimi, apă și vitamine și găzduiește terminații nervoase sensibile.
Pielea este o barieră care împiedică pierderea apei, reducând riscul de deshidratare, și ajută la reglarea temperaturii corpului. Pielea câinelui secretă, de asemenea, sebum, o substanță asemănătoare uleiului, care creează o peliculă pe suprafața pielii. Această peliculă oferă protecție împotriva amenințărilor externe prin gestionarea echilibrului dintre bacteriile „bune” și cele „rele” și contribuie la prevenirea înmulțirii bacteriilor. De asemenea, aceasta menține echilibrul pH-ului pielii, prevenind iritațiile cauzate de schimbările de mediu.
În aceste moduri, pielea câinelui tău este un filtru important între mediul înconjurător și corpul său și trebuie îngrijită corespunzător.
Care sunt simptomele problemelor de piele la câini?
La fel ca simptomele bolilor de piele la om, câinele tău poate suferi de uscăciune, iritații sau înroșire a pielii pe anumite zone. Aspectul blănii poate fi uscat sau unsuros, poți observa căderea părului sau mătreață. Cel mai probabil, primul lucru pe care îl vei observa este acela că animalul se scarpină mai mult, încercând să scape de disconfort.
Anumite rase de câini sunt predispuse la probleme de piele specifice. Câinii precum Bulldogii sau Mopșii pot suferi de iritații cauzate de acumularea bacteriilor și levurilor în pliurile pielii. Câinii de talie medie care petrec mult timp pe afară sau la lucru sunt expuși factorilor de mediu, ceea ce înseamnă că mecanismele naturale de apărare ale pielii au nevoie de sprijin suplimentar. Ciobăneștii Germani, Dalmațienii, Schnauzerii Pitici și câinii Shih Tzu au pielea la fel de sensibilă, deci este important să întrebi medicul veterinar dacă există vreo predispoziție genetică către problemele de piele la care ar trebui să fii atent(ă).
De ce au câinii probleme de piele?
Unele probleme de piele la câini sunt provocate sau exacerbate de factori externi. Câinii care petrec mult timp în aer liber intră în contact cu o varietate mai mare de dăunători și paraziți potențiali care, la rândul lor, pot provoca inflamații. Deși igiena este importantă, dacă folosești un șampon sau un produs de curățare care îndepărtează total sebumul de pe piele, acest lucru poate provoca în mod similar probleme.
O hrană dezechilibrată din punct de vedere nutrițional poate contribui la apariția de probleme ale pielii la câini. Există mai multe tipuri de reacții adverse la hrană, iar cele mai frecvente sunt alergice. Prin urmare, pot fi declanșate simptome cum ar fi scărpinatul, înroșirea și inflamația. Sensibilitatea câinelui tău, asociată cu dieta, poate provoca iritații la nivelul pielii.
Menținerea unei sănătăți optime a pielii necesită un mix complex de nutrienți, ce include acizi grași cu lanț lung, precum Omega 3 și Omega 6. Oligo-mineralele, precum zincul și cuprul, sunt importante pentru funcționarea generală a celulelor și pentru a ajuta la menținerea robei de calitate superioară. Cel mai important, proteinele de calitate superioară și ușor digestibile sunt esențiale. Pielea și blana câinelui tău folosesc o bună parte din aportul său zilnic de proteine, așadar tipul și cantitatea potrivită de proteine sunt importante.
Poți sprijini sănătatea pielii și părului câinelui tău și poți lua măsuri preventive împotriva multor afecțiuni comune ale pielii, alegând o hrană adecvată și conștientizând factorii externi cu care se poate întâlni. Dacă nu ești sigur(ă), adresează-te medicului veterinar.