SFATURI PENTRU SIGURANȚA ȘI FERICIREA PATRUPEDULUI ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ
Sezonul sărbătorilor de iarnă este o perioadă aglomerată pentru toată lumea, iar animalele de companie pot fi ușor neglijate datorită pregătirilor. Tocmai din acest motiv, este foarte important ca fiecare stăpân să fie conștient de factorii care pot reprezenta o amenințare pentru micuțele patrupede. Pe lângă riscurile fizice la care sunt expuse (ornamentele bradului de Crăciun, preparatele gătite pentru oaspeți etc., agitația petrecerilor de Crăciun și a vizitatorilor le pot provoca acestora chiar și anxietate, frică sau un nivel ridicat de stres.
Din fericire, există mai multe moduri prin care vă puteți asigura că animalele dvs. de companie sunt în siguranță și fericite atât în timpul sărbătorilor de iarnă cât și în perioada pregătirilor.
Iată câteva sfaturi pentru a vă menține animalul de companie în siguranță și sănătos în perioada sărbătorilor:
1. Nu vă lăsați animalul de companie singur pentru perioade lungi de timp. Dacă sunteți nevoiți să plecați, asigurați-vă că cineva este acolo să aibă grijă de el, să-l hrănească și după caz, să-l scoată la plimbare.
2. Fiți conștienți de alimentele potențial periculoase pentru patrupede. Ciocolata, de exemplu, poate fi otrăvitoare pentru animale la fel cum nici ceapa, usturoiul, zahărul, untul de arahide sau nucile nu le sunt deloc recomandate.
3. Țineți patrupedul departe de bradul de Crăciun. Animalele de companie pot doborî cu ușurință acest simbol regăsit în toate casele, iar ornamentele de sticlă se pot sparge provocându-le răni. De asemnea, beteala și luminile de Crăciun pot reprezenta un pericol de sufocare.
4. Asigurați-vă că animalul dvs. de companie are un guler cu etichete de identitate în cazul în care se pierde. Se poate ca în graba mare sau în momentul în care oaspeții intră pe rând în casă, micuțul patruped să „evadeze”.
5. Echipați patrupedul în spiritul Crăciunului. Fie că este doar o căciulă de Moș Crăciun sau o bentiță de coarne de ren, fiecare câine va arăta adorabil în ținuta de Crăciun.
6. Evitați să dați resturi de masă pentru animalele dvs. de companie. Alimentele bogate, alimentele prăjite sau diversele tipuri de preparate de sărbători le pot deranja stomacul.
7. Mergeți la o plimbare. Nu este nimic mai bun și mai sănătos decât să ieșiți la aer curat și să vă bucurați de o plimbare de iarnă alături de patruped. Priviți priveliștile și sunetele Crăciunului și bucurați-vă de timp de calitate alături de prietenul vostru blănos.
8. Pregătiți niște delicii de casă pentru câini. Fiți creativi în bucătărie și faceți niște delicii speciale pentru patruped. Aceștia vor adora preparatele gustoase și vă veți distra împreună, făcându-le.
9. Achiziționați o jucărie nouă. Fiecare câine iubește o jucărie nouă, așa că de ce să nu-i surprindeți cu ceva special de Crăciun? De la jucării de mestecat la jucării interactive, cu telecomandă sau , cu siguranță va fi ceva distractiv și pe placul lor.
10. Oferiți-le ocazia să vă însoțească la o petrecere de Crăciun, dacă aceștia sunt sociabili și gazdele sau organizatorii acceptă. Pentru câini o să fie un moment excepțional de a cunoaște oameni noi, de a primi mângâieri și mai ales, de a petrece timp în plus cu stăpânii.
Și, pentru că atât împodobitul pomului de Crăciun cât și prezența sa în locuință sunt un „must have” în perioada sărbătorilor de iarnă, toți părinții de animale trebuie să știe că bradul de Crăciun poate să fie un pericol pentru patruped dar și un moment de stres pentru părinții de câini năzdrăvani, care nu se pot împrieteni cu bradul. Un prim pericol este dat de acele de brad care, odată ingerate, pot provoca iritații și blocaje gastrointestinale. De asemnea, pomul de Crăciun poate să fie stropit cu substanțe chimice care pot duce la diverse afecțiuni. Să nu uităm de dezastrul care se produce în casă atunci când un brad este răsturnat de către un patruped 😀
Așadar, înainte de a vă pregăti de acel moment frumos al anului și anume, împodobirea bradului de Crăciun, dacă știți că necuvântătorul familiei poate fi atras în orice fel de brad sau de ornamente, asigurați-vă că animalul nu poate ajunge la brad:
- dacă aveți un brad natural, puneți-l într-o cameră la care animalul nu are acces, sau cel puțin puneți o barieră în jurul lui.
- dacă aveți un brad artificial, asigurați-vă că este robust și nu se va răsturna dacă animalul dvs. se lovește de el.
- nu puneți instalația luminoasă pe ramurile inferioare ale bradului deoarece, s-ar putea ca patrupedul să se încurce în instalație, riscând astfel să se ardă și bineînțeles, să răstoarne bradul.
Dacă s-a oferit încrederea de 100% că patrupedul este cuminte și va aprecia la fel de mult prezența și splendoarea unui brad împodobit dar totuși descoperiți că animalul a intrat în pomul de Crăciun, nu vă panicați. Îndepărtați orice decorațiuni pe care animalul le-ar fi putut înghiți și sunați imediat medicul. Cu un tratament prompt, majoritatea animalelor se vor recupera rapid și vor reveni la starea lor obișnuită în cel mai scurt timp.
Cu toate că există și riscuri atunci când câinele dă târcoale în jurul bradului, nu e așa că sunt adorabili cum inspectează ei fiecare crenguță de brad și cum se plimbă în jurul bradului, încercând să-l „păzească”?