iasiadopta

Sfaturi privind toaletarea și igiena noului tău cățel – partea 1

Indiferent de rasa sau lungimea blănii cățelului, toaletarea este o parte foarte importantă a vieții unui proprietar de câine. O bună îngrijire a ghearelor și blănii și o igienă corectă sunt esențiale pentru sănătatea și bunăstarea generală a animalului tău de companie.

Cum să faci baie unui cățel

Frecvența băilor va varia în funcție de textura blănii. Părul scurt trebuie spălat numai dacă este murdar; în medie, cățeii cu păr scurt trebuie îmbăiați de două ori pe an, iar cei cu păr lung – la intervale de aproximativ trei luni.

În cazul în care câinelui tău îi place să înoate, blana trebuie clătită ulterior. Particulele din apa de râu sau mare rămase pe blană pot provoca iritații, însă clătirea atentă va preveni acest lucru.

Începe procesul de îmbăiere periind bine blana pentru a scăpa de noduri și zonele încurcate. După aceea, udă toată blana și aplică șamponul, masând până ce se formează spuma și asigurându-te că aceasta nu intră în ochii sau urechile câinelui. Trebuie folosită apă călduță, împreună cu un șampon special pentru căței, pentru a evita iritarea sau un dezechilibru al pH-ului natural al pielii.

Lasă șamponul să acționeze câteva minute, apoi clătește cu multă apă. Este recomandat să clătești capul la urmă, deoarece câinele va dori, probabil, să-și scuture capul pentru a-l usca.

Uscarea cățelului după baie

După baie, șterge bine cățelul și ține-l într-o cameră caldă până când se usucă complet. Vara, poți șterge cățelul în grădină sau îl poți duce la plimbare, dar numai dacă nu îi place să se tăvălească în noroi. Poți folosi un uscător de păr dacă și câinelui îi place, însă trebuie să ai grijă să nu-l arzi și să piepteni blana în același timp.

Curățarea gudronului de pe blana cățelului

Este foarte important ca în cazul în care blana câinelui se murdărește de gudron, nu trebuie să folosești produsele de curățare pe bază de ulei deoarece sunt foarte toxice. Aplică ulei vegetal în zonele afectate, așteaptă câteva minute pentru ca acesta să dizolve gudronul, apoi îmbăiază câinele.

Tăierea ghearelor unui cățel

Câinii au două tipuri de gheare, la degete și degetele vestigiale, ambele tipuri crescând în mod constant. Ghearele degetelor trebuie să se uzeze natural, însă, în cazul în care cresc prea mult, trebuie tăiate.

Toți cățeii au nevoie de o îngrijire corectă a ghearelor. În general, cățeii nu au nevoie să le fie tăiate ghearele, însă, dacă auzi zgomotul făcut de gheare în timpul mersului, le poți tăia. Cere medicului veterinar să îți arate cele mai bune tehnici.

Perierea și pieptănarea cățelului

La fel ca în cazul oamenilor, părul unui câine crește și moare. Câinii care trăiesc în exterior năpârlesc de două ori pe an, primăvara și toamna, în funcție de schimbările luminii naturale. Câinii de interior nu sunt la fel de afectați de schimbările luminii, deci năpârlesc tot anul, cu două perioade de năpârlire pronunțată, primăvara și toamna. Perierea și îmbăierea regulată vor facilita eliminarea părului ce năpârlește. Frecvența îngrijirii și tipurile instrumentelor utilizate vor varia în funcție de tipul blănii.

Perierea cățeilor cu păr foarte scurt

Deși părul foarte scurt nu necesită toaletare regulată, acesta trebuie, totuși, periat ocazional. Pielea și părul mort se desprind prin perierea în sens invers celui de creștere, cu o perie de cauciuc. Resturile pot fi apoi îndepărtate cu ajutorul unei perii, pe care o deplasezi pe tot corpul, în sensul de creștere a părului. Încheie folosind o bucată de piele întoarsă umezită, pentru ca blana să fie strălucitoare.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu