Siguranța cățelului dvs. în casă – partea I
Prin ochii câinelui dvs.
Înainte de a aduce acasă noul prieten, asigurați-vă că este un loc sigur. Cei mai norocoși sunt cei care s-au pregătit deja pentru un copil, deoarece procesul este similar. Verificați orice ar putea să reprezinte un pericol pentru un animal curios. Vă întrebați ce anume să căutați? Începeți prin a căuta cabluri electrice expuse și fire desfăcute. Cățeilor le place să mestece și, din păcate, cablurile sunt foarte tentante. Acoperiți orice cabluri sau fire care nu pot fi eliminate sau ascundeți-le pe un raft la care câinele nu poate să ajungă singur.
Aveți copii în casă? Invitați-i să participe la transformarea casei într-un loc sigur pentru cățel. Așezați-vă în mâni și genunchi, pretindeți că sunteți cățelușul. Nu râdeți de această tehnică; vă permite să identificați mai bine orice jucării, obiecte sau chiar gunoi care ar putea fi înghițite accidental de cățelușul dvs. (sau intenționat). Dacă există în casă o zonă imposibil de curățat, precum o cameră de joacă, țineți câinele departe închizând ușa sau instalând o barieră pentru copii. Barierele pot fi folositoare în partea de sus sau de jos a scărilor, în special dacă aveți un câine de talie mică sau pitică care s-ar putea răni.
Acestea nu sunt jucării
Câinele poate încurca cu ușurință jucăriile sale cu lucrurile dvs. Deconectați orice aparate mici după ce le utilizați. De exemplu, nu vă lăsați uscătorul de păr în priză, cu cablul suspendat de chiuveta din baie. Dacă îl trage câinele se poate răni, iar dacă îl mestecă se poate electrocuta. Nu uitați că firele roase pot reprezenta, în general, un pericol pentru casa dvs. Firele rupte pot produce scântei și pot cauza un incendiu.
Cablurile nu sunt singurele articole pe care câinele își poate dori să le ronțăie. De fapt, cățeilor le place să își formeze dentiția pe pantofi, iar dvs. probabil că aveți multe perechi la intrare sau în dulapurile deschise. Câinii nu fac o deosebire între pantofii cu tocuri înalte, sandale, pantofi sport sau cizme atunci când își caută o jucărie sau o gustare de după amiază. Dacă cățelușul dvs. are acces la încălțăminte poate să o deterioreze cu ușurință. Mai important e că ar putea să înghită piese mici din pantofi și s-ar putea sufoca. Păstrați încălțămintea închisă într-o cameră sau într-un compartiment unde câinele nu poate ajunge. Este bine să îl învățați de mic care sunt jucăriile lui, pentru a evita durerile de cap provocate de înlocuirea pantofilor, covoarelor, hainelor și multe altele.
“Zonele umede” și “zonele fierbinți”
Chiar dacă ați avut suficient timp să asigurați casa, există multe articole de uz casnic care pot fi periculoase pentru un cățeluș. Anumite zone din casă trebuie izolate în întregime. Aveți o piscină în curte? Asigurați-vă că aceasta este închisă pentru ca patrupedul să nu sară în ea. Deși unii câini sunt buni înotători, o piscină prezintă totuși un risc de înec pentru cățelușii care sunt lăsați nesupravegheați.
Toate “zonele fierbinți” trebuie să fie avertizate verbal cu un “nu-nu”, indiferent că e șemineu, radiator electric sau sobă cu lemne. Asigurați perimetrul fiecărei surse de căldură și consolidați idea că aceste locuri nu sunt sigure prin dresaj, pentru a vă asigura că patrupedul stă departe de ele de unul singur.