Simptome ale bolilor câinelui
Ca orice membru al familiei, și câinele trebuie supravegheat și dus la medicul veterinat atunci când este bolnav. Există situații în care stăpânul știe cum să-și îngrijească animalul de companie în cazul îmbolnăvirii, dar și cazuri în care câinele trebuie dus la cabinetul veterinar. De aceea este important să se cunoască simptomele care indică apariția unei boli.
Un aspect evident alarmant este sângerarea din nas, din gură, din rect sau a organelor genitale.
Situațiile în care animalul nu mănâncă o perioadă mai mare de una-doua zile sau dacă mănâncă mai puțin zile în șir nu constituie doar indispoziții de moment. Cauza este o boală care îi dă starea de rău și lipsa poftei de mâncare. Și consumul unei cantități mari de apă, nejustificat de căldură, poate fi semnul unei maladii.
Atunci când este mângâiat sau doar atins întâmplător în diferite zone ale corpului, se poate sesiza manifestarea unor dureri: câinele se ferește, se retrage și nu dorește să fie atins în zona bolnavă.
Schimbarea comportamentul animalului prin apariția unor stări de letargie trebuie să determine urmărirea îndeaproape a evoluției acestuia și, în cazul în care situația nu se schimbă în scurt timp, câinele trebuie examinat de medic.
Afecțiuni destul de grave pot determina imposibilitatea câinelui de a urina sau de a defeca.
Lista simptomelor poate continua, dar ceea ce trebuie știut este că animalul trebuie dus la control medical și tratat corespunzător în orice situația în care își schimba drastic comportamentul. Cu cât se amână examinarea de către un specialist, cu atât crește riscul agravării bolii.
Chiar și în cazul în care se intervine la domiciliu în situații simple de prim ajutor cum ar fi tratarea unei răni superficiale, în cel mai scurt timp câinele are nevoie de o consultație la medicul veterinar.