iasiadopta

STRESUL SI ANXIETATEA CANINA

Îl știți de când era micuț și îi cunoașteți toate obiceiurile și gesturile. Însă, se poate să fi observat că în ultimul timp patrupedul se comportă ciudat, nu mai are aceeași energie și același chef de joacă ca înainte. Ei bine, trebuie să știți că și câinii, indiferent de rasă, pot să fie stresați sau deranjați de factorii externi, la fel ca și noi, oamenii. Dacă din punct de vedere medical știți că nu sunt probleme, atunci, cu siguranță micuțul patruped a fost expus la o schimbare de rutină sau la diverse evenimente care l-au speriat și i-au provocat o stare de anxietate.

Partea bună aici este că anxietatea câinelui poate să fie remediată și în mod natural, fără să fie nevoie de tratament medicamentos. Tot ce este necesar este timpul dvs. și răbdarea de a testa mai multe variante, pentru a vedea care este cea la care prietenul necuvântător reacționează.

Înainte de a vedea care sunt acele remedii naturale care pot scăpa patrupedele de anxietate, haideți să vedem câteva aspecte importante privind anxietatea canină.

Care sunt principalele cauze de apariție a anxietății în rândul câinilor?

  • frica – este cauzată de cele mai multe ori de zgomote puternice, animale sau oameni noi, medii noi precum cabinetul veterinar, plimbările cu mașina sau plimbări prin locuri aglomerate.
  • îmbătrânirea – de cele mai multe ori, anxietatea cauzată de vârsta înaintată poate să fie asociată cu sindromul disfuncției cognitive. Din nefericire, la fel ca și în cazul oamenilor, învățarea, percepția, memoria și conștientizarea încep să scadă de la o anumită vârstă, ceea ce provoacă confuzie și anxietate câinilor seniori.
  • separarea – îndepărtarea patrupedului de membrii familiei sau pur și simplu faptul că îl lăsăm singur acasă pentru o perioadă lungă de timp, îi provoacă patrupedului un disconfort ridicat, care în timp duce la un stres constant.

Care sunt simptomele anxietății în rândul câinilor?

  • urinarea prin casă
  • salivarea excesivă
  • agresivitatea
  • gâfâială și lătrat excesiv
  • comportament distructiv

Care sunt metodele de tratare a anxietății câinilor?

  1. Activitatea fizică – faptul că viața dvs. este foarte aglomerată și programul de zi cu zi nu vă permite să acordați atenția pe care i-o acordați înainte micuțului patruped, poate să fie un factor care să îi cauzeze anxietatea. Astfel, pentru un câine, schimbarea de rutină, singurătatea și sentimentul de a fi închis singur într-un spațiu, sunt toți factori care contribuie la stres. Ei bine, acest stres poate să dispară printr-o schimbare a programului dvs. și printr-un număr mai mare de ore petrecute împreună. Se spune că un câine obosit este un câine fericit! Așadar, nu mai stați pe gânduri, ieșiți la plimbare sau în drumeții, astfel încât să petreceți cât mai mult timp împreună dar și să vă asigurați că patrupedul își face exercițiile fizice necesare.
  2. Stimulare mentală – această tehnică este una extrem de utilă în cazul anxietății câinilor deoarece are rolul de a îndepărta atenția patrupedului de la orice factor care îi provoacă stres. Astfel, o plimbare prin locuri noi pe care poate să le miroase și să le adulmece este la fel de practică precum o jucărie dedicată stimulării mentale, cu recompensă încorporată, care, nu doar că îl ține ocupat, departe de plictiseală, dar îl și antrenează psihic în încercarea de a câștiga recompensa.
  3. Uleiuri esențiale – chiar dacă sunt recomandate pentru ameliorarea stresului canin, este foarte important să utilizați această tehnică doar cu acordul medicului veterinar. Există diverse tipuri de uleiuri esențiale care pot să fie toxice, în special dacă sunt ingerate, însă, medicul veterinar poate recomanda tipurile de uleiuri esențiale potrivite cât și modul și durata de utilizare.
  4. Suplimente – un supliment benefic în ameliorarea stresului canin este melatonina. Aceasta se produce în mod natural în organism atunci când patrupedul doarme, și are rolul de a ajuta animalele să rămână calme, pe termen scurt. Totodată, aceasta ajută și la un somn mai profund și odihnitor noaptea, în special pentru câinii seniori.
  5. Feromoni – produsele pe bază de feromoni se găsesc sub formă de spray-uri, șervețele, gulere sau zgărzi și au rolul de a ajuta câinii să facă față stresului din viața de zi cu zi. Feromonul conține o versiune a hormonului pe care memele care alăptează îl produc pentru a-și calma puii.
  6. Desensibilizarea – se axează pe primirea de recompense la fiecare gest bun pe care patrupedul îl face. Astfel, el va fi mai motivat să iasă din starea depresivă pe care și-a creat-o pentru a primi cât mai multe recompense.
  7. Îngrijirea – se poate ca unii câini să scape de stres prin cel mai simplu mod: 15 minute de periaj zilnic. Nu doar că vor simți atenție și dragoste din partea dvs., dar vor primi și un scurt mesaj și cel mai important, vor avea 15 minute în plus de petrecut alături de cel mai bun prieten.

Știai că tu, ca stăpân, poți să îi provoci stres câinelui, involuntar? Iată care sunt modurile prin care câinele devine stresat:

  • îmbrățișările forțate – atunci când un câine simte că nu are controlul și că este „captiv” în brațele proprietarului, poate să se streseze extrem de tare. O simplă mângâiere sau spațiu unde să se cuibărească în brațe este suficient pentru el.
  • amenajarea casei – mutatul mobilei sau schimbatul diverselor obiecte de prin casă pot să îi producă un stres în plus câinelui deoarece în acel moment totul devine derutant. Cei mai afectați de aceste schimbări sunt câinii cu probleme de vedere sau seniorii care au deja întipărită în cap harta casei.
  • fumatul – dacă nici pentru noi oamenii fumul de țigară nu este plăcut și ne provoacă disconfort, ei bine, câinii au mirosurile mult mai dezvoltate decât oamenii, prin urmare, fumul de țigară este extrem de puternic pentru ei. Mai mult decât atât, prin simplul fapt că stau alături de o persoană fumătoare, timp îndelungat, pot să dezvolte diverse afecțiuni respiratorii sau infecții nazale.
  • zgomotele puternice – artificiile, petardele, electrocasnicele, basul sau sunetele ridicate din piesa ta preferată, pentru câini poate să fie un factor major de stres. Se recomandă să-i asigurați de fiecare dată un loc al său în care să se poată retrage, cât mai ferit de zgomotele puternice.

Dacă câinele dvs. suferă de anxietate și simțiti că nici un remediu încercat acasă nu funcționează, este recomandat să discutați cu medicul veterinar. Acesta va putea să identifice tipul de anxietate de care suferă câinele dar și cauza declanșatoare.

Totodată, există câteva sfaturi utile care ajută proprietarii de câini să prevină anxietatea, și anume:
  • cunoașterea limbajului trupului – atunci când câinele exprimă frică sau neliniște, este un moment bun de a începe o serie de exerciții împreună sau o sesiune de joacă, pentru a evita o posibilă sperietură.
  • socializarea – pentru a evita ca motivul anxietății să fie cunoașterea de oameni sau animale noi, este foarte important să îl ajutați să socializeze încă de la vârste fragede. Așadar, prezentarea câinelui dvs. la oameni, câini, locuri sau animale noi poate evita factorul de stres la care ar fi supus în viitor.
  • exerciții fizice frecvente și nutriție adecvată – stimularea câinelui prin exerciții fizice este crucială pentru dezvoltarea și bunăstarea mentală și fizică a acestuia. De asemenea, alimentația joacă un rol important în bunăstarea patrupedului.
Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu