Tăierea unghiilor la câinii crescuți în casă
Câinii crescuți în curte nu necesită intervenție umană pentru tăierea unghiilor, pentru că aceștia își tocesc natural unghiile în contact cu betonul sau cu pavelele din terase și trotuare sau cu solul pe unde circulă.
Tăierea unghiilor la câinii crescuți în casă se realizează destul de dificil la vârsta adultă, de aceea e bine ca animalul să fie obișnuit de mic cu această operațiune. Ghearele unui cățel cresc în mod constant. Tăierea unghiilor ar trebui să se repete la fiecare 4-6 săptămâni. Pentru câinii ținuți în casă, există semne care indică momentul când trebuie acționat: când se aude zgomot făcut de unghii pe o suprafață tare în momentul când animalul pășește sau când mocheta sau covorul se agață la trecerea câinelui pe suprafața acestora.
Intrumentul necesar pentru tăierea unghiilor trebuie să fie bine ascuțit ca să nu sfâșie unghia. Se cumpără de la pet shop de unde se alege un clește adecvat ca mărime cu talia câinelui. Unghierele pentru manichiura umană nu sunt potrivite pentru câini.
Trebuie acordată mare atenție operațiunii pentru a nu atinge vascularizația și nervii din profunzime. Se taie vârful unghiei în zona transparentă cu câțiva milimetri înainte de începutul zonei opace, vascularizate.
Când unghia este tăiată corect, aceasta nu are contact cu solul când animalul pășește.
Dacă unghia a fost tăiată prea mult, poate să apară sângerarea. Hemoragia se va opri de la sine. Se poate aplica un plasture sau se poate ține o compresă apăsată pe unghie timp de câteva minute.
Tăierea unghiilor este foarte importantă pentru că unghiile lungi dau dureri la mers, se pot crăpa și infecta, se pot încarna sau pot apărea alte complicații. Unghiile cresc cu atât mai repede cu cât câine este plimbat mai rar sau dacă este plimbat și se joacă pe suprafețe cu iarbă sau cu nisip și tocirea ghearelor nu este posibilă. De aici vine și necesitatea plimbării regulate a cățeilor pe suprafețe dure, activitate care ajută la manopera de întreținere a ghearelor.