iasiadopta

Un animal in fiecare casa, un om in plus in societate. Copiii si animalele.

Copiii si animalele.

   Suntem oameni, dar oare ce ne face sa fim oameni? Prin definitie, educatia sta la baza, suntem supusi acestui proces de cand ne nastem, si cu siguranta avem posibilitatea sa ne dezvoltam in directia in care suntem impinsi sau in directia pe care doar am prins-o. Pentru a ne consolida o directie sanatoasa avem nevoie de mai mult decat reguli, stiinta, modele etc.; avem nevoie sa invatam sentimentele, sa le aplicam, sa creem respectul. Pentru unii, aceste lucruri sunt mai greu de obtinut, dar ce ar fi sa dam tuturor sansa sa aleaga in cunostinta de cauza? Putem sa creem toate aceste sentimente prin atasamentul fata de un animal. El ne poate invata atat de multe, sa iubim, sa respectam, sa ne pese.

   S-au studiat déjà efectele pozitive pe care le are un animal asupra copiilor: ei devin mai sociabili, responsabili, capabili sa isi exprime sentimentele, altruisti, isi dezvolta un character puternic si sanatos. Iar pentru toate aceste lucruri minunate care stau la baza reusitei in viata, pretul este atat de mic. Majoritatea parintilor fug de aceasta raspundere. Sa tii un animal poate fi o problema uneori, doar pentru ca nu sunt inca dresate, sau educate, sau au pur si simplu o personalitate evidenta, care poate aduce neplaceri. Dar cum fiecare problema are o solutie, hai sa o gasim de dragul copiilor nostri.

Copiii si animalele.

   O prima etapa ar fi alegerea animalului in conformitate cu stilul de viata al familiei, putem lua un caine, in cazul in care preferam déjà plimbarile si avem nevoie de o scuza sa iesim, sau doar sa invatam pe cineva sa petreaca mai mult timp in aer liber, sau o pisica ce sigur va stimula activitatea de interior a copilului si-l va amuza. O pasare, sau un hamster pentru cei ce nu doresc fire de par prin casa sau altfel de neplaceri. Poate nu veti gasi un animal care sa vi se potriveasca din prima, dar merita sa incercati.

   Trecand la etapa a doua, trebuie sa tinem cont de varsta copilului. Se stie ca acestia se dezvolta pe principiul imitatiei, vazand in familie grija si constiinta asupra unei alte fiinte, vor invata si cei mici sa aiba grija de alti “puisori” ai casei. Responsabilitatea se invata, iar grija fata de un animal este cel mai usor mod de a-i invata. Copiii doresc, obtin, uita. Asa se intampla si cand implora pentru un animal, dar ii putem invata ca o data luat acasa, vor trebui si ei sa aiba grija, sa nu il raneasca, sa il hraneasca, sa ii accorde timp si sa invete sa faca curat in urma sa. Nu va fi doar un ajutor pentru dumneavoastra, dar va fi si un comportament bun pe care il vor deprinde in viata.

Copiii si animalele.

   Pentru a depasi conceptiile ca existenta unui animal va afecta sanatatea copilului, putem sa luam masuri de igiena adecvate si sa lasam natura sa isi urmeze cursul: anticorpii se castiga! Astfel, sistemul lor imunitar are numai de castigat. Copiii prefera sa acorde atentie prietenilor necuvantatori si nu mai sunt atrasi de obiectele periculoase din casa.

   Cei mici leaga relatii profunde cu un animalut, dezvoltandu-se psihic, ei invata sa relationeze, sa empatizeze, sa comunice, isi castiga increderea in sine si nu in ultimul rand reprezinta o ocazie sa inteleaga lumea. Interesul si respectul pentru un animal le stimuleaza creativitatea, adaptabilitatea si constientizarea  a ceea ce inseamna prietenia, boala, moartea, iubirea.  Dar, pe langa toate aceste avantaje psihologie, ce pot fi gasite explicit intr-o lucrare de specialitate, primeaza fericirea copilului. O copilarie armonioasa sta la baza adultului de mai tarziu si a modului cum ajunge o astfel de persoana. Atasamentul fata de un animal ne poate apropia ca oameni si poate trezi in noi compasiunea si interesele comune. Astfel,  un parinte poate lega o punte de comunicare cu adolescentul razvratit, povestind ce a mai facut pisicuta sau catelusul lor, sau spre a le castiga increderea copiilor timizi si a-i stimula sa comunice.

   Trucuri despre cum putem folosi influenta animalelor si mai ales de ce ar trebui sa permitem aceasta, putem sa gasim in cartea autoarei Vicki Myron -”Dewey. Pisoiul din biblioteca unui mic oraş cucereşte lumea”.

   Permiteti sa simtiti caldura unui animalut si sa daruiti mai departe nu doar iubire, dar si posibilitatea ca cei dragi sa fructifice atasamentul fata de o fiinta necuvantatoare!

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu