iasiadopta

Vitamina E este buna pentru caini?

Vitamina E este o parte esentiala a dietei unui caine. Dar de ce? Ei bine, pentru a intelege rolul ei in organism, trebuie sa analizam interactiunile dintre radicalii liberi si antioxidanti. Sa detaliem in continuare totul despre vitamina E la caini, cand, cum si in ce conditii ar trebui administrata.

Radicalii liberi sunt un grup de atomi care contin oxigen si electroni care pot deteriora membranele celulare, proteinele, ADN-ul si alte parti ale corpului.

Radicalii liberi formeaza o parte normala a proceselor metabolice care produc energie in organism, dar pot fi produsi intr-un ritm mai mare atunci cand un animal de companie este bolnav, expus la toxine sau pur si simplu imbatraneste. Daunele radicalilor liberi pot fi un factor care contribuie la bolile de inima, la cancer si artrita la caini.

In schimb, antioxidantii sunt molecule care pot ceda electroni radicalilor liberi fara a deveni ei insisi radicali liberi. Acest lucru opreste ciclul de leziuni celulare. Vitamina E nu este doar un antioxidant puternic, dar joaca si alte roluri in corp, cum ar fi formarea membranelor celulare. Toate functiile sale nu sunt inca pe deplin cunoscute.

Deficientele de vitamina E sunt destul de rare la caini, dar atunci cand se dezvolta, simptomele tipice pot include:

  • slabirea vederii
  • anomalii neurologice
  • disfunctie de reproducere, si
  • un sistem imunitar afectat

Deci, vitamina E este, evident, un element esential pentru dieta cainelui dvs. Dar hrana comerciala pentru caini contine niveluri suficiente de vitamina E pentru animalul dvs. de companie?

 

Vitamina E in dieta cainelui

Vitamina E poate fi gasita in mod natural in ingredientele care se gasesc in unele alimente pentru animale de companie disponibile comercial, cum ar fi legumele cu frunze verzi, uleiurile de plante si altele.

Vitamina E poate fi adaugata si in hrana pentru animale de companie, ca supliment. Vitamina E este compusa din doua forme de molecule, tocoferoli si tocotrienoli. Tocoferolii sunt cei mai frecvent adaugati in alimentele si suplimentele pentru animale de companie sub forma de „amestec de tocoferoli”.

Orice hrana pentru animale de companie disponibila in comert care indeplineste standardele va contine cel putin cantitatea minima de vitamina E de care ar trebui sa aiba nevoie un caine sanatos.

Daca doriti sa cresteti aportul de vitamina E cainelui dvs. folosind suplimente, probabil ca cel mai bine este sa va consultati mai intai cu medicul veterinar.

Ca proprietar de caine, daca doriti sa obtineti un efect medical prin adaugarea de vitamina E la regimul de suplimente al animalului dvs. de companie, recomandam sa va consultati cu medicul veterinar pentru a determina doza adecvata si frecventa administrarii. Uleiul de peste contine in mod obisnuit vitamina E pentru a descuraja alterarea. Toate produsele din ulei de peste ar trebui sa fie refrigerate odata deschise.

 

Cainii au nevoie de suplimente de vitamina E?

Desi vitamina E este o vitamina esentiala, s-ar putea sa nu fie necesar sa oferiti cainelui dvs. suplimente daca acesta are parte de o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional pentru caini. Decizia de a suplimenta dieta cainelui cu vitamina E este cel mai bine sa fie decizia veterinarului dvs.

Majoritatea alimentelor de buna calitate pentru animale de companie contin cantitatea recomandata de vitamina E. Asa ca nu exista niciun motiv real pentru a suplimenta dieta acestora cu vitamina E. Cu toate acestea, cainii cu piele uscata, cu mancarimi sau alergii ale pielii si urechilor ar putea beneficia de pe urma vitaminei E.

Majoritatea medicilor veterinari vor recomanda ca vitamina E sa fie administrata pe cale orala. Dar daca problemele pielii unui caine sunt localizate, uleiul de vitamina E poate fi aplicat si direct pe piele (topic).

 

Suplimentele cu vitamina E pot fi periculoase?

Vitamina E este una dintre cele patru vitamine (A, D si K sunt celelalte) care sunt solubile in grasimi atat pentru oameni, cat si pentru animale. Aceasta inseamna ca sunt stocate in grasimea ficatului, deci este posibila o supradozare. Toate celelalte vitamine sunt solubile in apa, fiindusor excretate de rinichi si sunt mai putin probabil sa provoace probleme daca sunt supradozate.

Exista un pericol potential al unor cantitati disproportionate de vitamina E. Vitamina E excesiva poate afecta coagularea sangelui prin inhibarea agregarii normale a trombocitelor (aglomerarea). Acest efect a fost observat la pacientii care iau suplimente de vitamina E, dar nu si la cei care au o dieta care contine vitamina E. De aceea, trebuie prescrisa doza adecvata si frecventa potrivita greutatii corporale si starii de sanatate a cainelui.

Asadar, in timp ce suplimentele de vitamina E pot fi luate in calcul atunci cand este necesar, in functie de sanatatea si stilul de viata al cainelui dvs., cu siguranta nu inlocuiesc o dieta sanatoasa care contine toti nutrientii necesari pentru a trai o viata fericita si sanatoasa.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu