iasiadopta

Zece mâncăruri omenești care pot fi oferite și câinilor

Câinii își doresc să mânănce împreună cu stăpânii lor. Dar oare le putem oferi ceea ce consumăm noi? Cu siguranță nu! Există însă alimente pe care animalele noastre le vor savura și care le vor ameliora dieta. Iată câteva dintre ele.

  1. Iaurtul. E o sursă valoroasă de calciu și de proteine. Aveți însă în vedere să alegeți unul fără zahăr adăugat și fiți atenți și la procentul de grăsime al produsului. Dacă averți un câine grăsuț, ar fi bine ca iaurtul să fie slab.
  2. Semințele sau uleiul de in. Sunt foarte indicate pentru că ele reprezintă pentru câini o sursă adecvată de acizi grași omega 3. Aveți însă în vedere să verificați uleiul, fiindcă el se poate râncezi foarte ușor.
  3. Peștele crud. Poate fi și el o sursă valoroasă de acizi grași omega 3, dar trebuie să aveți grijă că-l curărați bine de oase. Desigur, dacă starea materială vă permite, puteți opta pentru fileuri. Variantele afumate sau marinate ale peștelui nu sunt la fel de recomandabile.
  4. Dovleacul. E o sursă de fibre și de beta-caroten, care este un precursor al vitaminei A, extrem de importantă pentru câini. Nici fibrele din dovleac nu sunt de neglijat, ele fiind importante pentru digestia câinelui.
  5. Cartofii dulci. Pe lângă faptul că sunt și ei o sursă bună de fibre, conțin alte câteva elemente nutritive esențiale pentru sănătatea unui câine: B6, vitamina C, beta-caroten și magneziu. În varianta lor deshidratată, pot fi folosiți și ca recompense pentru buna purtare a câinelui.
  6. Păstăile verzi au un aport de vitamina K, vitamina C și magneziu, dar cel mai important lucru în legătură cu includerea lor în stare fiartă (ușor opărită) în dieta unui câine este acela că pot contribui la slăbirea, la scăderea masei corporale a animalului dumneavoastră de companie. Cu alte cuvinte, ca și la oameni, sunt un mod eficient de a slăbi.
  7. Ouăle. Sunt o sursă excelentă de proteine, grăsimi, riboflavine și seleniu. Trebuie să aveți grijă să oferiți câinilor doar ouă fierte tari, pentru că în stare crudă acestea pot provoca unor anumite exemplare probleme digestive severe.
  8. Drojdia. În cantități mici, așa cum se vinde ea în comerț în stare proaspătă, poate avea efecte extrem de benefice asupra animalului prin fermenții care îi conține. Contribuie la o piele și la o blană sănătoase, dar reglează și metabolismul carbohidraților. În plus, dacă e cazul, crește pofta de mâncare.
  9. Merele reprezintă o opțiune foarte bună pentru dieta ocazională a câinelui fiindcă trebuie roase, mestecate, dar constituie și o sursă valoroasă de vitamine și de fibre. Dacă vreți să fiți extrem de precauți, le puteți scoate semințele fiindcă acestea sunt destul de toxice pentru câini.
  10. Fulgii de ovăz. Sunt o sursă excelenetă de fibre solubile. Pot fi folosiți mai ales la câinii mai bătrâni care au probleme cu tranzitul intestinal, dar și ca sursă alternativă de cereale pentru unii câini care sunt alergici la produsele din grâu. Aveți însă în vedere că fulgii de ovăz trebuie oferiți nu doar fierți, fără adaosuri de zahăr sau arome.

Zece mâncăruri omenești care pot fi oferite și câinilor

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu