iasiadopta

OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân

In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. 1
Consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale au obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.

Art. 2
(1) Consiliile locale ale unitatilor administrativteritoriale au obligatia de a amenaja din fonduri proprii, in functie de necesitati, in conditiile prevazute in anexa nr. 1, adaposturi pentru cainii fara stapan, respectiv pentru acei caini care circula liberi, fara insotitor, in locuri publice.
(2) Consiliile locale au obligatia de a incadra in serviciile infiintate potrivit art. 1 cel putin un medic veterinar si cel putin un tehnician veterinar pentru evidenta, supravegherea, asistenta medicala veterinara si efectuarea unor actiuni sanitare veterinare prevazute de legislatia sanitara veterinara.
(3) In cazul in care este posibil, serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan pot fi concesionate potrivit reglementarilor legale in vigoare.

Art. 3
(1) In adaposturile ce apartin asociatiilor si fundatiilor pentru protectia animalelor pot fi cazati caini fara stapan numai dupa sterilizare, vaccinare antirabica si tatuare.
(2) Adaposturile prevazute la alin. (1) trebuie sa aiba asigurata, prin contract, asistenta medicala veterinara.

Art. 4
Cainii fara stapan vor fi capturati si transportati in adaposturile serviciilor pentru gestionarea cainilor fara stapan, unde vor fi cazati o perioada de 7 zile, cu respectarea normelor prevazute in anexele nr. 1 si 2.

Art. 5
1) Dupa examinarea lor de catre medicul veterinar, cainii fara stapan care sunt bolnavi cronici si incurabili vor fi eutanasiati imediat ce au fost adusi in adaposturi, cu respectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
(2) Eutanasia este un act de sacrificare prin procedee rapide si nedureroase a cainilor prevazuti la alin. (1) ori care nu au fost revendicati sau adoptati in conditiile si in termenele stabilite prin prezenta ordonanta de urgenta.

Art. 6
(1) Eutanasierea cainilor se va face numai de medicii veterinari care poseda atestatul de libera practica eliberat de Colegiul medicilor veterinari, conform prevederilor cuprinse in anexa nr. 3.
(2) Se interzice uciderea cainilor de catre alte persoane sau prin alte metode decat cele prevazute in anexa nr. 3.

Art. 7
(1) In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare prevazut la art. 4, cainii nu au fost revendicati sau adoptati conform anexelor nr. 4 si 5, acestia vor fi eutanasiati.
(2) In perioada de cazare a cainilor in adaposturi se rezolva cu prioritate cererile de revendicare a cainilor.
(3) Cainii nerevendicati in termen de doua zile pot fi adoptati de persoane fizice sau de centrele de adoptie special amenajate si organizate in acest scop.

Art. 8
(1) Incredintarea cainilor spre adoptie se face numai dupa ce acestia au fost sterilizati, vaccinati antirabic, deparazitati si identificati prin cele doua metode concomitente: tatuare si aplicarea zgarzii cu placuta numerotata. Cainii revendicati nu vor fi sterilizati.
(2) Revendicarea sau adoptia cainilor de catre solicitanti se va face pe baza declaratiei-angajament, al carei model este prevazut in anexele nr. 4 si 5, cu achitarea unei taxe care reprezinta cheltuielile medicale si de intretinere, al carei cuantum se stabileste prin hotarare a consiliului local.

Art. 9
Cadavrele animalelor eutanasiate sau colectate de pe strazi vor fi incinerate, interzicandu-se folosirea lor pentru obtinerea de piei, grasimi, carne, faina proteica si alte produse.

Art. 10
Toate serviciile specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan vor tine registre speciale vizate de medicul veterinar concesionar al activitatii de asistenta sanitara veterinara, in care se vor mentiona urmatoarele: data capturarii, data si ora cazarii in adapost, caracteristicile individuale ale animalului, numarul de caini prinsi, revendicati, adoptati, eutanasiati, motivul eutanasierii, substanta utilizata si numele persoanei care realizeaza eutanasia, numarul de tatuaj, numarul fisei de adoptie, data vaccinarii antirabice, data sterilizarii, data predarii cadavrelor la societatile ce vor executa incinerarea, precum si persoanele care au instrumentat manoperele respective.

Art. 11
Actiunile de capturare, adapostire, vaccinare, deparazitare, sterilizare, adoptie si eutanasie se vor face si in prezenta reprezentantilor societatilor de protectie a animalelor, in cazul in care acestia solicita acest lucru, in baza unui program orar prestabilit.

Art. 12
Serviciile pentru gestionarea cainilor fara stapan la nivel local au obligatia de a comunica lunar directiilor sanitare veterinare judetene si prefecturilor numarul de caini inregistrati si numarul de tatuaj. Toate datele vor fi centralizate la nivel national de catre Agentia Nationala Sanitara Veterinara.

Art. 13
Se interzice organizarea sau participarea la luptele cu caini si abandonarea sau inducerea de suferinte cainilor.

Art. 14
Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 1, art. 2 alin. (1), art. 3, art. 4, art. 6 alin. (1), art. 7 alin. (2), art. 8 alin. (1), art. 9 si 10, precum si a conditiilor prevazute in declaratiaangajament, cu amenda de la 10.000.000 lei la 25.000.000 lei
b) nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 6 alin. (2) si la art. 13, cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei.
—–
Mentiune: In anul 2005 moneda nationala a fost denominata, astfel incat 10000 lei vechi (ROL) au devenit un leu nou (RON)

Art. 15
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de inspectorii politiei sanitare veterinare.

Art. 16
Contraventiilor prevazute la art. 14 le sunt aplicabile dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor.

Art. 17
Anexele nr. 1-5 fac parte integranta din prezenta ordonanta de urgenta.

 

Anexa nr. 1 – CONDITII MINIME pentru functionarea unui adapost pentru caini
A. Cazarea animalelor
Animalele trebuie sa fie separate pentru a se reduce stresul asupra lor si pentru a controla bolile.
Animalele vor fi separate pe urmatoarele criterii:
a) stare de sanatate;
b) varsta;
c) sex;
d) grad de agresivitate. Mamele care alapteaza vor fi cazate impreuna cu puii.
Pardoselile trebuie sa fie in panta, cu scurgerea spre exterior sau in canalizare, pentru a impiedica acumularea apei pe zonele de acces. Pardoselile trebuie sa fie facute din ciment care a fost etansat si care poate fi usor curatat si dezinfectat.
Peretii dintre custi trebuie sa aiba cel putin 185 cm inaltime si trebuie sa impiedice scurgerea apei si a dejectiilor de la o cusca la alta.
Materialele utilizate pentru peretii custilor pot fi urmatoarele:
a) caramida tencuita si vopsita;
b) metal incastrat in beton;
c) beton;
d) plasa de sarma.
Deasupra peretilor despartitori se pune o plasa de sarma cu inaltimea de 60 cm.
Custile exterioare pot fi confectionate din plasa pe stalpi metalici sau din lemn.
Adapostul trebuie sa aiba drenaj si instalatii corespunzatoare pentru depozitarea incarcaturii de deseuri zilnice. Drenarea existenta la fiecare teren de alergare trebuie sa impiedice contaminarea cu urina sau cu fecale a altor terenuri de alergari.
Trebuie sa existe un control in ceea ce priveste incalzirea, ventilatia si umiditatea corespunzatoare, in vederea asigurarii confortului animalelor, personalului si publicului vizitator.
In toate zonele cu custi trebuie sa existe un mijloc de circulare a aerului fie cu ajutorul ventilatoarelor de evacuare, fie cu ajutorul unor ferestre care sa poata fi deschise.
Custile exterioare trebuie sa fie acoperite in mod obligatoriu. Toate terenurile de alergare in aer liber, in cazul in care acestea exista, trebuie sa fie dotate cu gard si porti cu lacate pentru a impiedica indepartarea neautorizata a cainilor.

B. Spatiile pentru adapostire si pentru interventii medicale
Custile individuale trebuie sa corespunda urmatoarelor standarde minime:
a) pentru cainii de talie mare: 120 cm x 160 cm sau 1,92 m2;
b) pentru cainii de talie mijlocie: 110 cm x 148 cm sau 1,92 m2;
c) pentru cainii de talie mica: 91 cm x 122 cm sau 1,10 m2;
d) custile comune nu trebuie sa adaposteasca mai mult de 4 caini pe o suprafata de 6,5 m2.
Locurile imprejmuite trebuie sa aiba urmatoarele dotari:
a) sa existe apa potabila in permanenta;
b) vasele de apa sa fie curate si dezinfectate zilnic si intotdeauna inaintea aducerii unui nou animal in cusca;
c) vasele pentru alimentare sa fie asezate astfel incat cainii sa nu poata urina sau defeca in ele si sa poata fi curatate si dezinfectate usor;
d) daca spatiile nu sunt incalzite, se pun in mod obligatoriu scanduri pentru odihna si culcusuri;
e) pentru culcusurile cainilor tineri se vor folosi paturi, prosoape, cutii de carton, care pot fi curatate si dezinfectate usor.
Trebuie sa fie asigurat suficient spatiu pentru ca personalul sa lucreze comod.
Spatiul pentru primire trebuie sa fie corespunzator actiunilor de adoptie.
Sala pentru eutanasie si locul de depozitare a cadavrelor nu vor fi accesibile publicului, iar in limita posibilitatilor pentru cadavre se vor folosi saci de plastic.
Fiecare adapost va fi dotat cu o sala de chirurgie sau cu mai multe, in functie de capacitate, cu respectarea normelor sanitare veterinare in vigoare. In aceste sali se vor desfasura interventiile chirurgicale de castrare a animalelor, precum si eutanasierea.

C. Controlul bolilor
1. Zilnic fiecare animal va fi examinat clinic, iar orice eveniment medical va fi inregistrat in fisa individuala si in registrul central.
2. Examinarea se va face de catre medicul veterinar al adapostului sau in lipsa acestuia, de catre tehnicianul veterinar.
3. Se va instrui fiecare membru al personalului sa recunoasca semnele de boala si sa le aduca la cunostinta personalului veterinar.

D. Hranirea cainilor si curatenia adaposturilor
1. Cateii in varsta de 6-12 saptamani vor fi hraniti de 3 ori pe zi, iar cainii in varsta de peste 12 saptamani pana la 12 luni vor fi hraniti de doua ori pe zi. Cainii peste un an vor fi hraniti o data pe zi.
2. Hrana trebuie sa fie intotdeauna proaspata. Hrana va fi administrata individual si supravegheat
3. Toate custile, boxele si spatiile inchise vor fi spalate si dezinfectate zilnic.
4. Fiecare spatiu de cazare va fi curatat si dezinfectat inainte de intrarea unui nou animal.
5. In timpul curateniei se va evita contactul apei sau al dezinfectantului cu animalele.

E. Vehiculele
1. Fiecare adapost trebuie sa aiba unul sau mai multe vehicule pentru transportul cainilor.
2. Vehiculele trebuie sa ofere cainilor siguranta, securitate, protectie impotriva intemperiilor naturii si aerisire adecvata. Fiecare caine trebuie sa aiba o cusca separata. Trebuie sa existe o cusca separata pentru cainii morti si pentru cainii bolnavi.
3. Vehiculele trebuie sa fie curate si vizibil marcate cu denumirea serviciului de gestionare a cainilor fara stapan si cu numarul de telefon.
4. Vehiculul trebuie sa posede urmatorul echipament: plasa, scara, custi metalice sau din fibra de sticla, instrumente pentru prindere, trusa de prim-ajutor.
5. Soferii vehiculelor trebuie sa fie instruiti sa acorde ajutor cainilor bolnavi si raniti.
6. Se interzice efectuarea eutanasiei in vehicule de transport pentru caini, dar se permite tranchilizarea cainilor in suferinta

 

Anexa nr. 2 – NORME privind capturarea si transportul cainilor
A. Capturarea cainilor

Capturarea cainilor se va face de catre personalul angajat al consiliilor locale, care trebuie sa fie format din persoane instruite in acest sens.
Capturarea cainilor nu se va face prin aplicarea unui tratament brutal. Persoanele care captureaza cainii fara stapan vor fi in mod obligatoriu vaccinate antirabic.
Persoanele care captureaza cainii vor lucra in echipe de cate doi plus soferul mijlocului de transport si vor purta echipament de protectie adecvat.
Personalul calificat poate captura cainii cu crose speciale sau cu plase. Pentru capturarea cainilor se vor folosi crosele speciale formate din tije din aluminiu, avand la capat o bucla care poate sa gliseze sau care se poate strange in jurul gatului cainelui, pentru a permite persoanei calificate sa tina cainele la distanta si sa-l poata manipula. Bucla trebuie fixata la largimea dorita, pentru a evita strangularea animalului, mecanismul de declansare rapida fiind utilizat pentru eliberarea cainelui in caz de urgenta sau atunci cand este pus intr-o cusca. De asemenea, cainii mai pot fi capturati cu ajutorul custilor capcana, in care se introduce mancare si care sunt dotate cu usi mobile care cad dupa intrarea animalului in cusca.
Cainii foarte agresivi, situati in spatii inaccesibile sau suspecti de a fi turbati, pot fi imobilizati cu ajutorul armelor pentru captura cu sageata care utilizeaza gazul carbonic comprimat sau cartuse cu percutie pentru propulsarea unor seringi sau sageti care permit injectarea cainilor cu produse imobilizante.
Se vor utiliza hidroclorura de ketamina si xylazina. Injectarea pe cale intramusculara a celor doua produse in asociere este recomandata pentru caini, avand un efect rapid, aproximativ 5 minute, si fiind putin periculoasa pentru trecatori.
O alta asociere de produse foarte eficienta – etorfina cu acepromazina – poate fi folosita cu respectarea legislatiei in vigoare.
Armele de captura nu pot fi utilizate pentru capturarea cateilor, acestia putand fi raniti grav.

B. Transportul cainilor
Cainii docili pot fi transportati pana la adaposturi in vehicule inchise de tip camioneta. Ei pot fi legati cu o lesa de colier, dar in interiorul unei custi puse in vehicul. Animalelor li se pot pune si botnite din nailon.
Se va utiliza un sistem care sa reduca la minimum manipularea directa a animalului.
Custile pentru transportul animalelor trebuie sa fie alese in functie de talia animalului. Cusca trebuie sa fie intotdeauna mai lunga decat corpul animalului. Aceste custi trebuie sa fie fabricate din materiale solide pentru a rezista la uzura. Se pot utiliza si custi din material plastic.
Vehiculele trebuie sa fie bine ventilate si sa protejeze animalele impotriva intemperiilor naturii.

 

Anexa nr. 3 – EUTANASIEREA CAINILOR
1. Se recomanda pentru a fi eutanasiati cainii care nu au fost revendicati sau care nu au putut fi adoptati. Eutanasia se recomanda, de asemenea, in cazul cainilor care prezinta boli cronice incurabile.
2. Eutanasierea cainilor se efectueaza de catre un medic veterinar.
3. Eutanasierea cainilor se realizeaza numai prin utilizarea barbituricelor, injectate intravenos numai dupa pierderea cunostintei cainelui indusa prin anestezie. Cainii vor fi asistati pana la constatarea decesului. Barbituricele nu trebuie sa fie injectate pe cale intramusculara sau subcutanata. Pentru cainii nou-nascuti calea de administrare care se utilizeaza este cea peritoneala. Produsele narcotice pot fi administrate si pe cale orala. v4. Medicul veterinar este singura persoana care poate avea acces la barbiturice si care poate decide in privinta utilizarii medicamentelor periculoase

 

Anexa nr. 4 – FORMULAR DE ADOPTIE/REVENDICARE

CONSILIUL LOCAL _____________________________________ 
Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan 

DECLARATIE-ANGAJAMENT 
nr. ___________/___________________ 

Subsemnatul(a) __________________, domiciliat(a) in _________________, str. ________________________________________
nr. ____, bl. _____, et. _____, ap. _____, sc. _____, judetul/sectorul _______________, telefon ____________________,
posesor/posesoare al/a BI/CI seria ______ nr. __________, eliberat(a) de _______________ la data de ________________,
ma angajez sa adopt cainele cu numarul de tatuaj _____ adapostit de Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan, in
urmatoarele conditii:
1. sa respect normele de ingrijire si hranire a cainelui;
2. sa prezint periodic cainele la medicul veterinar, in cazul in care se impune interventia acestuia sau pentru a fi
  vaccinat antirabic;
3. sa anunt Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan in cazul decesului sau al instrainarii acestuia;
4. sa nu abandonez cainele, iar in cazul in care nu il mai doresc, sa il predau Serviciului de gestionare a cainilor
  fara stapan;
5. sa achit Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan taxa care reprezinta cheltuielile medicale si de
  intretinere aferente cazarii cainelui.
Data ______________
  Semnatura adoptatorului,                    Semnatura reprezentantului
  _______________________               Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan
                             ________________________________________________

 

 

Anexa nr. 5 – FORMULAR DE ADOPTIE/REVENDICARE
 

Subscrisa societate................................, cu sediul in................................, str........................
nr.........., sectorul/judetul...................................., telefon............................., inregistrata la Oficiul
registrului comertului................................ sub nr........................, reprezentata de............................
in calitate de..........................................., legitimat cu BI/CI seria........ nr...................................,
eliberat(a) de.................................... la data de.........................., se angajeaza sa adopte un
numar de............................. caini, identificati cu numerele de tatuaj.........................., adapostiti de
Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan, in urmatoarele conditii:
1. sa respect normele de ingrijire si hranire a cainelui;
2. sa prezint periodic cainele la medicul veterinar, in cazul in care se impune interventia
acestuia sau pentru a fi vaccinat antirabic;
3. sa anunt Serviciul de gestionare a cainilor fara stapan, in cazul decesului sau al
instrainarii acestuia;
4. sa nu abandonez cainele, iar in cazul in care nu il mai doresc, sa il predau Serviciului
de gestionare a cainilor fara stapan;
5. sa achit Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan, taxa care reprezinta cheltuielile
medicale si de intretinere aferente cazarii cainelui.
Data.........
Semnatura reprezentantului societatii             Semnatura reprezentantului
........................................ 			Serviciului de gestionare a cainilor fara
								stapan.......................................
Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu