iasiadopta

10 semne ale cancerului la câini

Din păcate, cancerul este principala cauză a morții câinilor. Cercetări recente arată că peste 50% din animalele de casă, dar și din câinii vagabonzi sau ținuți în curte mor de cancer. În cele ce urmează vă vom prezenta zece semne care prevestesc cancerul la câini.

  1. Noduli limfatici umflați. Aceste „glande” sunt cel mai ușor de identificat în spatele fălcilor sau a genunchilor. Dacă sunt mai mari decât de obicei, acest lucru poate fi semn al unui limfom.
  2. O umflătură care crește rapid. Orice asemenea chestiune trebuie să fie supusă de urgență unei biopsii.
  3. Distensia abdominală. Când burta câinelui se mărește cu rapiditate, aceasta ar putea sugera existența unei mase tumorale în abdomen sau o hemoragie internă.
  4. Scădere cronică în greutate. Când un câine devine brusc mult mai slab deși nu l-ați supus unei diete, ar trebui să cereți ajutorul veterinarului. Adeseori e semn de cancer.
  5. Vărsături sau diaree cronice. În momentul în care câinele are aceste simptome, e bine ca ele să fie investigate fiindcă ele pot fi produse de tumori ale tractului gastro-intestinal.
  6. Sângerări inexplicabile. Atunci când câinelui îi curge sânge din gură, din nas, din organele genitale sau din gingii, iar acest lucru nu se datorează unei traume sau unor boli pe care le cunoașteți, e bine să investigați cauzele. E adevărat că unele sângerări pot apărea și din alte cauze la câini, dar e vorba în general de animalele tinere.
  7. Tusea. O tuse seacă, neproductivă, la un câine ceva mai în vârstă, poate fi semnul unei tumori pulmonare. Aveți însă în vedere că tusea poate fi provocată de mulți alți factori.
  8. Slăbiciunea. Dacă este inexplicabilă, mai ales la rasele foarte mari de câini, e un semn destul de sigur de cancer osos.
  9. Urinatul cu dificultate. Este însoțit de obicei de prezența sângelui în urină și indică o infecție obișnuită. Dacă nu dispare însă după tratamentul cu antibiotice, poate fi semnul unei tumori pe tractul urinar.
  10. Miros neplăcut al gurii. Câinii fac și tumori orale, care le determină schimbarea preferințelor în privința alimentelor (de la cele tari la cele moi, de pildă) sau a modului în care mestecă. De multe ori, tumorile orale produc însă și un miros extrem de neplăcut din gura animalului.

10 semne ale cancerului la câini

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu