iasiadopta

10 Sfaturi de pregătire în vederea adopției unui câine

Adopția unui câine poate fi un moment copleșitor dacă nu știți de unde să începeți, însă este distractiv și interesant! Această etapă este primul moment de conexiune, din multe altele, dintre dvs. și noul prieten blănos. Pentru a trece cu ușurință peste acest stres, iată zece lucruri pe care le puteți face pentru a asigura o tranziție ușoară pentru toată lumea.

1. Achiziționați accesoriile necesare

Înainte de a-l aduce acasă, cumpărați tot ce aveți nevoie pentru a-i asigura confortul și siguranța. Pe lângă articolele de bază, o zgardă și o lesă, bolurile pentru apă și hrană, veți avea nevoie de un pătuț pentru câine, o ușă pentru câine, jucării, recompense și articole pentru îngrijire. De asemenea, o idee bună este să aveți articole pentru dresaj și soluții enzimatice pentru curățarea mâinilor, în caz de accidente la primele antrenamente din casă.

2. Pregătirea casei

Similar cu măsurile de protecție pentru bebeluși, este întotdeauna o idee bună și sigură să pregătiți spațiul înainte de sosirea unui cățel. Mergeți prin casă și adunați articolele care ar putea fi dăunătoare pentru cățelușii mici sau prea curioși și luați acele articole pe care nu doriți să le roadă.

Trebuie să pregătiți și familia: Hotărâți care dintre membrii familiei se vor ocupa de hrănire, plimbare și dresaj. Dacă alte animale locuiesc deja în casă, aveți grijă ca zonele lor să fie „actualizate“ pentru siguranța fiecăruia. Iar dacă aveți și pisici, ar trebui să aveți o zonă specială unde se pot retrage, la care câinii nu au acces, oferindu-le astfel o modalitate de a se obișnui cu noul sosit în casa lor. Poate părea o măsură nejustificată pentru unii, însă o astfel de pregătire oferă cățelului siguranță și ușurează procesul de tranziție pentru toată lumea.

3. Alocați un spațiu pentru el

Exact ca în cazul animalelor de companie pe care deja le dețineți, alocați un spațiu privat și pentru noul venit. Unii proprietari de animale de companie au o aversiune față de cuștile pentru câini, însă Best Friends susține că, de fapt, câinii le consideră mai degrabă propriile camere de odihnă decât niște „vizuine“. De asemenea, acestea pot fi și un loc sigur în perioada în care se adaptează. Dacă preferați să nu utilizați o cușcă, atunci puteți utiliza o cameră doar pentru el. Îl puteți vizita acolo pentru a ajuta în procesul de împrietenire, însă pentru un moment lăsați alte animale de companie și copiii afară.

4. Planificați cum (și când) să-l aduceți acasă

Dacă este posibil, luați-vă câteva zile libere de la muncă sau planificați adopția astfel încât să vă luați câinele la un sfârșit de săptămână, când sunteți mai liber. Însă nu-l luați la începutul unei vacanțe lungi; dacă se obișnuiește să fiți mereu acasă poate dezvolta anxietate de separare când vă întoarceți la muncă. Poate să vă conducă cineva să-l luați sau să vă însoțească pentru a-l ajuta să se simtă confortabil în timp ce conduceți. Nu uitați să-i luați zgarda și lesa, și aduceți-l direct acasă, fără a vă mai opri pe drum.

5. Arătați-i împrejurimile

Țineți-l în lesă și lăsați-l să exploreze și adulmece interiorul casei. Arătați-i hrana, pătuțul și jucăriile, și arătați-i care sunt limitele prin comenzi scurte ca „nu“ sau „lasă-l“.

6. Explorați curtea în lesă

Câinii adoptați ar trebui să aibă timp și spațiu suficient să adulmece noile împrejurimi. Dacă ați alocat în grădină un spațiu pentru „oliță“, duceți-l acolo și recompensați-l când îl folosește cu succes.

7. Prezentați-i familia

Țineți ceilalți câini în lesele lor și supravegheați-le interacțiunile, ținând cont de faptul că modul în care decurge acest proces îi poate face să devină posesivi teritorial cu noul sosit. Împiedicați copiii (sau alte persoane) să îmbrățișeze câinele (indiferent cât e de adorabil), dar le puteți permite să se împrietenească cu el cu o recompensă și o adulmecare.

8. Schimbați-i treptat hrana

Dacă se poate, continuați să hrăniți câinele cu hrana pe care o consuma la adăpost sau la crescător și treptat schimbați hrana cu marca pe care intenționați să i-o serviți în mod regulat, astfel evitați problemele digestive cauzate de schimbările rapide.


9. Începeți imediat dresajul

Chiar și câinii adulți care au fost dresați anterior vor necesita un mic dresaj la domiciliu. Dacă aveți de gând să faceți asta într-o cușcă, prezentați-i cușca imediat și exersați mai întâi lăsându-l înăuntru cu o jucărie și pentru perioade scurte de timp pentru a se obișnui, timp în care veți ieși din cușcă. Sunteți interesat de dresajul pentru obediență? Trebuie să lucrați cu el încă de la început pentru a stabili regulile. 

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu