iasiadopta

Afecțiuni des întâlnite la câinii seniori

Pe măsură ce câinele tău îmbătrânește, este posibil să descoperi că acesta suferă de unele afecțiuni care apar frecvent atunci când organele vitale ale unui câine și funcțiile fizice încep să încetinească. Aceste afecțiuni, deși problematice, sunt tratabile, deci asigură-te că vorbești cu medicul veterinar la primul semn de boală.

Cataracta și pierderea vederii la câinii seniori

O suferință comună pentru toate rasele și taliile de câini este apariția cataractei. Ca și în cazul oamenilor, câinii dezvoltă cataractă atunci când celulele care alcătuiesc cristalinul ochiului se înmulțesc, devenind într-un final opace. Ochii acestora capătă o nuanță albăstruie și vederea începe să se deterioreze.

Câinii cu diabet dezvoltă cataractă mai repede, deoarece există o legătură strânsă cu excesul de glucoză din sânge. Diabetul în sine este mai frecvent la câinii obezi, așa că menținerea câinelui la greutatea corporală optimă este o modalitate bună de a preveni problemele asociate, precum cataracta. Vizitele regulate la medicul veterinar pot ajuta la depistarea acestei probleme din timp; în 80% din cazuri, operația de cataractă efectuată în stadiile preliminare ale bolii a avut succes.

Hipotiroidism la câinii seniori

Aceasta este cea mai frecventă boală hormonală la câini și apare atunci când glanda tiroidă începe să slăbească și să devină hipoactivă. Deși cauzele hipotiroidismului nu sunt complet clare, ele sunt asociate cu sistemul imunitar al câinelui tău „care atacă” tiroida și o distruge, sau alte afecțiuni pot apare sunt datorate tratamentelor pentru hipertiroidism.

În cazul în care câinele tău senior suferă de hipotiroidism, va câștiga în greutate, chiar dacă mănâncă aceeași hrană. Pe lângă slăbiciune și anxietate, aceștia pot manifesta un comportament reținut față de mișcare. Blana lor este, de asemenea, afectată, devenind ternă și uscată, căderea părului, piele îngroșată și uleioasă și mâncărimi ale pielii.

 

Osteoartrita la câinii seniori

Osteoartrita este o cauză obișnuită a șchiopăturii la câinii în vârstă, cauzată de deteriorarea treptată a cartilajelor care le acoperă articulațiile. Din păcate, nu există nici un tratament pentru această afecțiune, din cauza regenerării lente a celulelor la câinii în vârstă, dar tratamentul ajută la atenuarea durerii și la încetinirea progresiei bolii.

Durerile articulare sau dificultățile de deplasare sunt câteodată văzute ca fiind doar un semn al îmbătrânirii câinelui; totuși, dacă observi că acestuia îi este foarte greu să se miște, trebuie să mergi la medicul veterinar cât mai curând posibil, deoarece acestea te poate ajuta să ușurezi suferința câinelui.

Câinii supraponderali sunt mai expuși riscului de osteoartrită, din cauza presiunii suplimentare asupra articulațiilor; prin urmare, menținerea câinelui la o greutate optimă este o bună măsură preventivă. De asemenea, te poți asigura că hrana include substanțe nutritive specifice, care susțin sănătatea articulațiilor, cum ar fi acizii grași Omega 3 cu rol antiinflamator sau un complex nutritiv adaptat cu eficacitate clinică (de exemplu, curcumină, colagen și polifenoli ai ceaiului verde), glucozamină și condroitină.

Câinii seniori și tulburările cognitive

Pe măsură ce câinele tău îmbătrânește, este posibil să observi schimbări ale comportamentului acestuia. Deși unele dintre acestea pot fi atribuite îmbătrânirii, pot apărea și tulburări cognitive, care se manifestă la câini în moduri similare cu cele ale bolii Alzheimer la om.

Vasele de sânge ale câinelui se deteriorează pe măsură ce îmbătrânesc, reducând fluxul de sânge și oxigen către creier. Acest lucru afectează comportamentul animalului, cauzând dezorientare, lipsa recunoașterii, uitare, întreruperi ale somnului și chiar agitație sau ostilitate.

Această tulburare poate crea stres câinelui, însă poate fi atenuată. Oferă câinelui suficientă mișcare, prin plimbări scurte și regulate, și revino la comenzile pe care le-a învățat când era cățel. Redu stresul prin menținerea unei rutine zilnice și ia în considerare oferirea unei hrane bogate în antioxidanți, deoarece acestea pot proteja celulele împotriva radicalilor liberi dăunători.

Câinele tău senior nu trebuie să sufere inutil datorită acestor afecțiuni obișnuite. Fă o programare la medicul veterinar dacă observi aceste simptome, astfel încât să te asiguri că oferi câinelui cea mai bună îngrijire posibilă.

Print Friendly, PDF & Email

Adaugă un comentariu